Dzis zrobilem test. Biala kartka, f/5,6, iso 200, pomiar punktowy (3,5%) czas 1/250. Kartka wypelniala jakies 40% calego kadru. Ustawiam ostrosc na kartke, puszka pokazuje ekspozycje na prawidlowa, podciagam o 1 pelna dzialke i.. przepalilem. Kurcze jakos mi to nie wychodziAlbo jestem jakis ulomny albo czegos jeszcze nie wiem.. Wszystko oczywiscie na M. Zwiekszajac na +1 expo zmieniem z przyczyn wiadomych czas.
6D + 5D + 14 /2.8 + 35/1.4 + 50/1.4 + 85/1.8 + Fuji X-T1 + 35/1.4
no a jednakZ poczatku ekspozycja na 0, potem recznie podciagnalem o 1. Sprawdzalem na histogramie przepalenia i walilo niezle..
Albo cos mam z body i dlatego jakos ciezko mi ten temat podchodzi..
Ostatnio edytowane przez roshuu ; 25-02-2010 o 11:10
Ale CO wyszło przepalone? Kartka papieru? Taka normalna kartka z drukarki/ksero. Aż niemożliwe.
Naświetlając według pomiaru na biały papier - papier wychodzi szary (ewentualny zafarb ze źle ustawionego WB w żółty lub niebieski). Przynajmniej powinien być szary. Żeby w ogóle papier był "biały" to trzeba mocno "prześwietlić" - 2 i 1/3 EV i histogram powinien być bliziutko prawej krawędzi. Nie ma bata.
Sądząc po Twoich parametrach ekspozycji 5.6/ISO200/(1/250) to robiłeś to na zewnątrz w jasny dzień. Zupełnie nie wiem co mogło się prześwietlić jesli ekspozycja była TYLKO o 1EV w górę od pomiaru.
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
Zdjecie robione przy oknie, wpadalo troche swiatla. Przepalila sie kartka papaieru, tak ta biala. Moze to wina odbijajacego sie od niej swiatla ale to dziwne, bo aparat nie pokazywal zlej ekspozycji przed zwiekszaniem.. WB tu nie ma znaczenia.
Znow jak robilem na wielosegmentowym to tu bylo faktycznie szaro i po zwiekszeniu o 1EV kartka przypominala biala. Na punkcie 3,5% poszlo zle![]()
Musisz coś źle robić. Kartka ma być "matowa" tj. nie może łapać odblasków, takich niby zajączków jak lusterkiem.
EDIT:
Na zdjęciu poniżej ustawiłem ISO200 / f/2.8 / 1/80s z pomiaru na kartkę wychodziło 1/400 to jest o równo 2 i 1/3 EV - o tyle "prześwieliłem zdjęcie w stosunku do światłomierza. Jeszcze po prawej na histogramie jest trochę miejsca. A czarny dekiel zachował szczegóły.
Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 25-02-2010 o 13:41
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
no to chyba mamy rozwiazenie - kartka kredowa. Innego rozwiazania nie widze. No ok, skoro przedmioty nie powinny odbijac swiatla to jak jest z niebiem, skoro czasem ostro swieci np. pochmurny dzien? Wtedy slonce nad nimi niezle je "naswietla"?
To napewno wina tej kartki, musiala niefortunnie odbic swiatlo i powstalo przepalenia. Zrobie to na matowej.
No dobra bede to cwiczyl, chociaz to kolejna robota do opanowania i znajac siebie bede kombinowal i jedno zdjecie robil w minute :P
A swoja droga to czy tym sposobem nie narazamy sie na wieksze przeswietlenie innych obiektow - drugoplanowych?