Strona 2 z 8 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 80

Wątek: Ekspozycja +/- a RAW

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar roshuu
    Miasto
    Warszawa, Radzymin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MatusP Zobacz posta
    roshuu - a abstrahując od technik naświetlania - na kompozycji się znasz? Bo byśmy się zamienili .
    Zapewne juz nie
    Kurde pierwszy raz tej zimy zaluje, ze nie ma juz sniegu
    A tak na powaznie - czy ma znaczenie pomiar w tym wypadku tj. usredeniony, punktowy, etc? Osobiscie mam tendencje do uzywania tylko usrednionego.
    6D + 5D + 14 /2.8 + 35/1.4 + 50/1.4 + 85/1.8 + Fuji X-T1 + 35/1.4

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez roshuu Zobacz posta
    Zapewne juz nie
    Kurde pierwszy raz tej zimy zaluje, ze nie ma juz sniegu
    U mnie dalej leży ok. 30 cm.

....
    A tak na powaznie - czy ma znaczenie pomiar w tym wypadku tj. usredeniony, punktowy, etc? Osobiscie mam tendencje do uzywania tylko usrednionego.
    A używasz aparatu "na zielonym"? Pytam poważnie. Pewnie nie bo "nie wiadomo co on robi" albo coś w tym stylu. Światłomierz na matrycowym zachowuje się podobnie. Też "nie wiadomo co dokładnie mierzy". Naprawdę warto poćwiczyć spota i tryb M. Światło w scenie zmienia się tak rzadko, że mniejsze błędy są z tytułu tych zmian niż z powodu ogłupiałego światłomierza.

Nie trzeba śniegu. Biała kartka papieru jest blisko białej strony szarej karty Kodaka. Biały papier odbija o 2 i 1/3 EV więcej niż "szara-szarość". Warto se przyswoić system strefowy, pomiar "na niebo" spotem z "prześwietleniem" o 2 i 2/3 EV, pomiar na wnętrze własnej dłoni i parę innych tricków pozwalających na poprawny pomiar światła w każdych okolicznościach. Histogram "do prawego" też jest baaaaardzo pomocny. Zdawanie się na automatyczny pomiar matrycowy to.... nie jest najlepszy pomysł.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Miasto
    Warszawa, Radzymin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    U mnie dalej leży ok. 30 cm.

A używasz aparatu "na zielonym"? Pytam poważnie. Pewnie nie bo "nie wiadomo co on robi" albo coś w tym stylu. Światłomierz na matrycowym zachowuje się podobnie. Też "nie wiadomo co dokładnie mierzy". Naprawdę warto poćwiczyć spota i tryb M. Światło w scenie zmienia się tak rzadko, że mniejsze błędy są z tytułu tych zmian niż z powodu ogłupiałego światłomierza.

Nie trzeba śniegu. Biała kartka papieru jest blisko białej strony szarej karty Kodaka. Biały papier odbija o 2 i 1/3 EV więcej niż "szara-szarość". Warto se przyswoić system strefowy, pomiar "na niebo" spotem z "prześwietleniem" o 2 i 2/3 EV, pomiar na wnętrze własnej dłoni i parę innych tricków pozwalających na poprawny pomiar światła w każdych okolicznościach. Histogram "do prawego" też jest baaaaardzo pomocny. Zdawanie się na automatyczny pomiar matrycowy to.... nie jest najlepszy pomysł.
    Oczywiscie, ze nie robie na zielonym. W sumie jak dla mnie nie musi byc nic wiecej niz M Tv i Av
    Wlasnie skonczylem czytac watek u systemie strefowym - przeczytalem 2 razy, bo ciezko zlapac calosc za pierwszym razem.
    Faktycznie chyba zrezygnuje z matrycowego i tak jak proponujesz (a wiem, ze napewno masz racje) zaczne bawic sie punktowym pomiarem. Jedno tylko mnie zastanawia - dlaczego co poniektorzy jada usrednionym (matrycowym) nawet w tych gorszych warukach, czyli wiecej niz 50% czarnego badz jasnego w kadrze? Znam 2 fotografow, ktorzy doslownie nie zwracaja uwagi na "dopalanie" i odwrotnie.
    Czy naprawde nie ma sensu dzialac na matrycowym? Domyslam sie, ze Ty Janusz cagle na punktowym?

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

.... Domyslam sie, ze Ty Janusz cagle na punktowym?
    95% zdjęć tryb M.

Janusz,

Bywalec Awatar simon83
    Miasto
    Września

Domyślnie

Jeżeli będziesz chciał zrobić zdjęcie samego białego śniegu, to w stosunku do wskazań światłomierza, który mierzy na 18% (12%) szarość będziesz musiał wnieść poprawkę +EV (bo śnieg ma być biały, a nie 18% szary). Jeżeli przy pomiarze uśrednionym do kadru wstawisz osobę ubraną na czarno, to łatwo przewidzieć, że "średnio" kadr będzie szary (przy połowie kadru zajętego przez czarną osobę ok. 50%). Wówczas poprawka będzie też inna w stosunku do tych 18% światłomierza.
    Odsyłam do artykułów Janusza Body o pomiarze światła.
    Pozdrawiam, Szymon Zdziabek
    Blog: http://szymon.zdziabek.net/blog

Miasto
    Warszawa, Radzymin

Domyślnie

Ok czyli lepiej ustawic sobie na stale na Punktowy (3,5% pola obrazowego) i dobierac ekspo?
    Radzisz zapomniec o Wielosegmentowym, usrednionym i Skupionym w malym polu (9% pola)?
    W sumie ten wielosegmentowy nie jest taki zly. Rozumiem, ze nie ma sensu korzystac ze strefowego na innym pomiarze niz punktowym?
    Juz powoli zaczynam to lapac a to sukces

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Hej, jak wiesz, jak działa uśredniony, to możesz go z powodzeniem używać. W niektórych sytuacjach ten większy spot jest mniej wymagający, przez co wygodniejszy w używaniu, jak spot ten najmniejszy.

Ja jadę na tych trzech i je sobie adaptuje odpowiednio. Punktowy i skupiony nie mają sensu, jak nie ma dużych kontrastów, szerszy spot jest przydatny do kontrastowych i szybkich sytuacji (wtedy M najlepiej, albo blokowanie ekspozycji).

Do landszaftów i tak sobie najwygodniej użyć LV i tego "punktowca" do mierzenia ekspozycji. Całkiem ładnie na tym widać różnicę w pomiarach
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez _igi Zobacz posta
    ..... Punktowy i skupiony nie mają sensu, jak nie ma dużych kontrastów,.....

Mógłbyś rozwinąć nieco tą tezę? Jakoś nie rozumiem.

Janusz,

Miasto
    Warszawa, Radzymin

Domyślnie

Ja ni mam LV

Kurde a ja cale zycie na wielosegmentowym lecialem. Ale jestem leszcz :P

Miasto
    Warszawa, Radzymin

Domyślnie

Dzis zrobilem test. Biala kartka, f/5,6, iso 200, pomiar punktowy (3,5%) czas 1/250. Kartka wypelniala jakies 40% calego kadru. Ustawiam ostrosc na kartke, puszka pokazuje ekspozycje na prawidlowa, podciagam o 1 pelna dzialke i.. przepalilem. Kurcze jakos mi to nie wychodzi Albo jestem jakis ulomny albo czegos jeszcze nie wiem.. Wszystko oczywiscie na M. Zwiekszajac na +1 expo zmieniem z przyczyn wiadomych czas.

Strona 2 z 8 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów