Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: Jak ustawiać ostrość na przyjęciu?

Domyślnie Jak ustawiać ostrość na przyjęciu?

Kochani, jak najlepiej ustawiać ostrość jeśli fotografuję w dużym pomieszczeniu (przyjęcie) i chcę aby wszystkie osoby były "oddane ostro"? Z góry serdecznie dziękuję za pomoc.

Domyślnie

nie realnie przysłona 11
    realnie wszystkich w rzędzie i 1.4
    A może masz tam jeszcze telefon bez drutu...? - Podróż za jeden uśmiech - 1971

Uzależniony Awatar iso

Domyślnie

Albo jakiś szerszy kąt i głębia ostrości będzie większa. Inaczej chyba nie da rady.

Domyślnie

Wydaje mi się, że na zdjęciach, które wykonywałam starym canone a530 miałam ostrzejszy obraz niż obecnie... no ale dopiero ucze się fotografowania lustrzanką.
    Niedawno fotografowałam urodziny mojej kuzynki i stwierdziłam, że bez zewnętrznej lampy błyskowej ani rusz... Światło zastane było tak słabe, że z czasami musiałam schodzić poniżej 1.30. Możecie sobie wyobrazić jakie zdjęcia powychodziły
    Rozumiem, że nie pozostaje nic innego jak oswoić trudną (moim zdaniem) sztukę fotografowania z użyciem zewnętrznej lampy błyskowej tak?
    Czy przy użyciu zewnętrznej lampy jest szansa, że ludzie, których fotografuję w słabym oświetleniu "nie będą poruszeni"? Jakich czasów zazwyczaj używacie fotografując z zewnętrzną lampą błyskową w bardzo źle oświetlonym dużym pomieszczeniu?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Z lampą nawet przy czasie 1/30 zdjęcie wyjdzie ostre bo lampa zamrozi ruch. Mówie o ogniskowych poniżej 50mm chociaż i może z większymi da się rade. Tzn coś z tła może być poruszone, ale postacie bedą ostre.

Domyślnie

Poszukaj kalkulatora glebii ostrosci i wszystko bedzie jasne

Pełne uzależnienie Awatar Tezet-gdynia
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez migawkanatalia Zobacz posta
    Wydaje mi się, że na zdjęciach, które wykonywałam starym canone a530 miałam ostrzejszy obraz niż obecnie... no ale dopiero ucze się fotografowania lustrzanką.
    Bo kompakt stosuje swoj algorytm, konstrast, kolory, wyostrzenie zdjecia itp

Niedawno fotografowałam urodziny mojej kuzynki i stwierdziłam, że bez zewnętrznej lampy błyskowej ani rusz... Światło zastane było tak słabe, że z czasami musiałam schodzić poniżej 1.30. Możecie sobie wyobrazić jakie zdjęcia powychodziły
    A jakie iso? Nie boimy sie iso1600 nawet w serii xxxD Poza tym, ja tam po przyzwyczajeniu sie do wagi i ksztaltow puszki - utrzymuje 1/15 na 50mm bez poruszenia. Fakt, ludzie sie poruszaja, ale to opowiesc na inna noc

Rozumiem, że nie pozostaje nic innego jak oswoić trudną (moim zdaniem) sztukę fotografowania z użyciem zewnętrznej lampy błyskowej tak?
    Czy przy użyciu zewnętrznej lampy jest szansa, że ludzie, których fotografuję w słabym oświetleniu "nie będą poruszeni"? Jakich czasów zazwyczaj używacie fotografując z zewnętrzną lampą błyskową w bardzo źle oświetlonym dużym pomieszczeniu?
    Bardzo szybcy ludzie - taniec - 1/60 do 1/100 w zaleznosci jak bardzo chce ukazac ruch. Malo ruchliwi ludzie 1/40 albo 1/30, czesto bez lampy Jedynie przy 18mm schodze do 1/10 czasami

Pełne uzależnienie Awatar liquidsound
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

utrzymuje 1/15 na 50mm bez poruszenia
    Ccialbym zobaczyc efekty...
    1Dx, 5D III, 33, 650, 20 2.8 , 24L, S35 1.4, 50L, 85L II, C70-210 3.5-4.5, 600EX-RT, 580EX,
    Było: 1Ds mk II, 1D mk III, 6D, 5D, 40D,600D, 350D, Z16 2.8, 24L II, 35L, 85 1.8, 50 1.4, 24-70L II, 24-70L, T28-75, 28 1.8, 35 2.0, T S-M-C 50 1.4., 430EX II

Domyślnie

>Bo kompakt stosuje swoj algorytm, konstrast, kolory, wyostrzenie zdjecia itp

Bo kompakt ma mniejsza matryce a co za tym idzie obiektywy o mniejszych ogniskowych o ile mowimy tutaj ciagle o glebi ostrosci. Na prawde, nie ma co dywagowac http://www.dofmaster.com/dofjs.html

O zaleznosci czasu i ogniskowej takze i z uzyciem lampy tez wiele zostalo juz napisane.
    Ostatnio edytowane przez tomaszt81 ; 24-02-2010 o 09:14

Pełne uzależnienie Awatar canis_lupus
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez liquidsound Zobacz posta
    Ccialbym zobaczyc efekty...
    http://fc07.deviantart.net/fs29/f/20...nislupus11.jpg
    1/3s i 28mm. 1/15 przy 50mm też spokojnie do utrzymania.
    "I love You Cię" Różyczko...
    Galeria ,
    Druga galeria,

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów