Pokaż wyniki od 1 do 10 z 38

Wątek: [ned] pierwsze strzały - poziom "żenua".

Widok wątkowy

Awatar DarekTychy
    Miasto
    Tychy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ned Zobacz posta
    Jak przeglądam te różne zdjęcia, to jestem przekonany, że mój "zestaw" poradziłby sobie dużo lepiej w lepszych warunkach - troszkę więcej luxów no i białe światło, bo niestety żółć mocno szkodzi.

zaitsev:

Czy przy krótszym czasie migawki, zdjęcia nie wyjdą jeszcze ciemniejsze? Na ile będzie można później edytować takie ciemne ujęcie, gdy zdjęcie zostanie zapisane jako *.raw?
    Ciemniejsze ujęcia mógłbyś "psuć" nawet w formacie JPG. Dam Ci przykład:
    Fotka wykonana bez lampy, o czasie naświetlania 1/320s, przesłona f/4.0, ISO 400

a teraz ta sama fotka, tylko po zmienieniu balansu kolorów i światła:

Oczywiście na hali jest dobre oświetlenie, ale z Twoich ujęć też by możnaby było coś wycisnąć.

Na start to powinieneś kupić obiektyw z większym zakresem ogniskowych np. do 250mm. Jeżeli Cie stać to najlepiej jakiś jasny, ale 4.0-5.6 też nie jest tragiczny, jeżeli dobrze dobierzesz ustawienia aparatu i później troszke rozjaśnisz na kompie. Spróbuj też pstrykać bez lampy, bo to daje troszke lepszy efekt.

Jak chcesz focić ciemnym szkłem sport, to najlepiej wybieraj się tam, gdzie jest oświetlenie przystosowane do transmisji TV, albo foć przy świetle dziennym na zewnątrz.
    Ostatnio edytowane przez DarekTychy ; 24-02-2010 o 14:57

Uprawnienia umieszczania postów