Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 24

Wątek: Tokina planuje 16-28mm F2.8 dla pełnej klatki

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A co tu straszyć - nikkor, też tak ma . A tak poza tym to, tak, twoje obawy się raczej spełnią - http://www.fotopolis.pl/index.php?n=10480

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Ta Tokpina może być niezłym konkurentem dla 16-35, który (jak już wspomniano) wcale nie jest rewelacyjny.
    Niestety, do krajobrazu niemożność użycia filtrów raczej go wyklucza.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

ale na diabla f/2.8 do landszaftu? raczej zdecydowanie wyglada na szklo do kotleta.

a ze nawet uwzgledniajac bolesne porody Tokiny (vide to 16.5-135 czy jak mu bylo...) to i tak bedzie przed 17-40 II to roznicy wielkiej nie robi. pewnie bedzie ostrzejsze, i zwyczajowo jak to Tokina bedzie mialo sympatyczne kolory i koszmarne aberracje
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie

Domyślnie

wypukła soczewka, kariery wielkiej w tej kuli nie widzę
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Akustyk, to szkieł f2.8 nie wolno używać do landszaftów?

Domyślnie

Jezeli naprawde bedzie mialo bulwe to tak... ale to imo bez sensu. Wydaje mi sie ze wiecej ludzi chcialoby przyzwoity UWA do widoczkow niz do kotleta, bo pod tym wzgledem jest nawet nie nisza a czarna dziura.

...a dla slubniakow to Canonowski 16-35 jest chyba idealny, rozdzielczosc na brzegach klatki nie jest tu kluczowa, a obiektyw szybki i fajnie zbudowany.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MC_ Zobacz posta
    Akustyk, to szkieł f2.8 nie wolno używać do landszaftów?
    od **** strony zaczales. ja nie pisze, ze nie wolno, ale mnie nie chodzilo o to czy landszafciarz moze kupic takie szlo. tylko o to dla kogo ono jest projektowane.

nie ma absolutnej potrzeby robic szkla f/2.8 z przeznaczeniem dla landszafciarzy. f/2.8 wymusza kompromisy projektowe i odbija sie na wymiarach.

zakladajac swiatlo f/4 mozna zrobic lens o prostszej konstrukcji optycznej (mniejszej liczbie soczewek), rowniejszej charakterystyce rozdzielczosci w calej klatce w tym z lepszymi rogami, lepiej zapanowac nad odblaskami, itd. itp.

jesli Tokina wybrala, ze zrobi lens f/2.8 a nie f/4 to widac jakis cel tego byl. i prawdopodobnie nie chodzilo o pocztowkowcow.
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez konradl Zobacz posta

...a dla slubniakow to Canonowski 16-35 jest chyba idealny, rozdzielczosc na brzegach klatki nie jest tu kluczowa, a obiektyw szybki i fajnie zbudowany.
    do slubniakow to by sie przydal 20 1.8 USM

a co do tej Tokiny to mam wrazenie ze producenci niezalezni zaspali pare dobrych lat, jaby takie szkla na FF wyszly ze 2 lata temu to mieli by ogromna sprzedaz
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sebcio80 Zobacz posta
    do slubniakow to by sie przydal 20 1.8 USM
    Takie rzeczy tylko u Sigmy. :-D

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sebcio80 Zobacz posta
    a co do tej Tokiny to mam wrazenie ze producenci niezalezni zaspali pare dobrych lat, jaby takie szkla na FF wyszly ze 2 lata temu to mieli by ogromna sprzedaz
    Tez sie dziwie, szczegolnie Tamronowi ktory mial juz 17-35 pod FF... Zamiast dopracowac i w pore wypuscic nastepce to go calkiem wycofali.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów