Cytat Zamieszczone przez Krakers
Chcem kupic profesjonalny monitor do pracy przy zdjeciach , obrobka itd itp
nieznam sie na tym , slyszalem ze kineskopowe jadnak sa najlepsze
Biorąc pod uwagę stosunek jakość/cena polecam Samsunga 214T - cena hurtowa brutto ok. 3500 zł. Za różnicę w porównaniu z innymi kupisz kalibrator sprzętowy - co jest IMHO konieczne. Zaleta: rozdzielczość1600x1200 - czyli znacząco lepiej niż modele 19".
Tu Ci wrzuciłem moje prywatne porównanie zakresu barw:
http://telecomservice.pl/~dagmar/Gamut.jpg

Zielony wykres to profil mojego monitora sprzed 10 dni - gdzieniegdzie przewyższa zakres SRGB. Porównanie jest dla 3 poziomów jasności LAB - 50, 80 i 10 - dodałem szare kropki, żeby się można zorientować wizualnie, jaki to poziom jasności. Z wykresu wyraźnie widać, że w cieniach mój monitor LCD (Samsung 213T) i tak znacząco przekracza możliwości odbitki na papierze błyszczącym z minilabu Frontier. Twierdzenie, że LCD gubią szczegóły w cieniach może i jest prawdziwe, ale tylko przy braku kalibracji sprzętowej.
Z innej beczki: to nieprawda, że minilaby Frontier obsługują tylko i wyłącznie przestrzeń SRGB. Istnieje głęboki sens robienia indywidualnych profili dla kombinacji: minilab/papier/chemia. Z wykresu widać, że Frontier potrafi oddać więcej barw w niebieskozielonym i żółtym zakresie barw niż SRGB. Używanie tylko SRGB obcina barwy na papierze z maszyn Fuji.
Sam stosuję taki workflow: pstrykam w RAW, Adobe RGB - wywołuję TIFF 16 bit - obrabiam w CS2 -zapisuję Jeśli potrzebna odbitka - KONWERTUJĘ (a nie przypisuję tylko) na profil Frontiera z danym papierem - odbitka zawiera maksimum informacji, a monitor umożliwia mi praktycznie w 100% ocenienie jej przyszłego wyglądu (w Photoshopie). Tak postępuję ze zdjęciami w formatach od 15x21 wzwyż.

Nie powinno się "kalibrować" monitora pod konkretny lab na podstawie odbitki z tegoż. Jak będzie wyglądało archiwum za parę lat, kiedy zmienią maszynę? Każde zdjęcie będzie miało zafarb. Lepiej zostawić sobie oryginały dopasowane do standardowej kalibracji, ogólnie przyjętej na świecie - a jeśli zajdzie potrzeba powiększenia, można pobrać ze strony labu profil - skonwertować do niego fotkę i wysłać. Jeśli potrzebny będzie wydruk wielkoformatowy - ta sama procedura