No to szkoda. Bo z checia bym sie pobawil Piatka przez chwile.;-)Zamieszczone przez Krakers
Jakbys byl przejazdem....
To nie samochoda. To monitora jest :PZamieszczone przez Krakers
www.lacie.com
Marcin
No to szkoda. Bo z checia bym sie pobawil Piatka przez chwile.;-)Zamieszczone przez Krakers
Jakbys byl przejazdem....
To nie samochoda. To monitora jest :PZamieszczone przez Krakers
www.lacie.com
Marcin
Chciałbym mieć więcej czasu na fotografowanie.
ok juz wiemZamieszczone przez mjastrzebski
![]()
1 Ds mark III 17-40L . 24-70L, 70-200 IS 2,8 , 85f1,2 II 580EXII
Pkt 3 Regulaminu, fragment: "Wskazane jest również uprzednie skorzystanie z google."Zamieszczone przez Krakers
![]()
I jeszcze proponuje zerknac na stronke:Zamieszczone przez Krakers
http://www.drycreekphoto.com
Po sciagnieciu PlugIn'a do przegladarki mozna sobie popatrzec w al'a 3D jak sie maja do siebie przestrzenie barw roznych urzadzen. Aparatow, monitorow, Labow, drukarke etc.
Wtedy sie zastanowic jaki monitor Ci potrzebny.
Marcin
Chciałbym mieć więcej czasu na fotografowanie.
Dzieki ci bardzoZamieszczone przez mjastrzebski
1 Ds mark III 17-40L . 24-70L, 70-200 IS 2,8 , 85f1,2 II 580EXII
Biorąc pod uwagę stosunek jakość/cena polecam Samsunga 214T - cena hurtowa brutto ok. 3500 zł. Za różnicę w porównaniu z innymi kupisz kalibrator sprzętowy - co jest IMHO konieczne. Zaleta: rozdzielczość1600x1200 - czyli znacząco lepiej niż modele 19".Zamieszczone przez Krakers
Tu Ci wrzuciłem moje prywatne porównanie zakresu barw:
http://telecomservice.pl/~dagmar/Gamut.jpg
Zielony wykres to profil mojego monitora sprzed 10 dni - gdzieniegdzie przewyższa zakres SRGB. Porównanie jest dla 3 poziomów jasności LAB - 50, 80 i 10 - dodałem szare kropki, żeby się można zorientować wizualnie, jaki to poziom jasności. Z wykresu wyraźnie widać, że w cieniach mój monitor LCD (Samsung 213T) i tak znacząco przekracza możliwości odbitki na papierze błyszczącym z minilabu Frontier. Twierdzenie, że LCD gubią szczegóły w cieniach może i jest prawdziwe, ale tylko przy braku kalibracji sprzętowej.
Z innej beczki: to nieprawda, że minilaby Frontier obsługują tylko i wyłącznie przestrzeń SRGB. Istnieje głęboki sens robienia indywidualnych profili dla kombinacji: minilab/papier/chemia. Z wykresu widać, że Frontier potrafi oddać więcej barw w niebieskozielonym i żółtym zakresie barw niż SRGB. Używanie tylko SRGB obcina barwy na papierze z maszyn Fuji.
Sam stosuję taki workflow: pstrykam w RAW, Adobe RGB - wywołuję TIFF 16 bit - obrabiam w CS2 -zapisujęJeśli potrzebna odbitka - KONWERTUJĘ (a nie przypisuję tylko) na profil Frontiera z danym papierem - odbitka zawiera maksimum informacji, a monitor umożliwia mi praktycznie w 100% ocenienie jej przyszłego wyglądu (w Photoshopie). Tak postępuję ze zdjęciami w formatach od 15x21 wzwyż.
Nie powinno się "kalibrować" monitora pod konkretny lab na podstawie odbitki z tegoż. Jak będzie wyglądało archiwum za parę lat, kiedy zmienią maszynę? Każde zdjęcie będzie miało zafarb. Lepiej zostawić sobie oryginały dopasowane do standardowej kalibracji, ogólnie przyjętej na świecie - a jeśli zajdzie potrzeba powiększenia, można pobrać ze strony labu profil - skonwertować do niego fotkę i wysłać. Jeśli potrzebny będzie wydruk wielkoformatowy - ta sama procedura![]()
Nieważne, jaki sprzęt posiadasz. Ważne, jak go potrafisz wykorzystać.
Ja jesli chodzi o osobiste odczucia co do monitorów to mam wygórowane.
Sam mam od 5lat mojego kochanego F500 sony 21" ale CRT, pracuję sobie w 120Hz na 1600x1200 i żal mi go zmieniac, więc jak narazie brałem pod uwage jedynie sprzęty o naj mniej 21" lub większe spędzam przed kompem po 6-10 h na dobę i komfort jest mega istotny. LCD to fajne ale przy grafice odzwoloraniw kolorów jest zdecydowanie CRT chyba ze jakiś mega LCD ale te z dobrymi kolorakim to OLED a to chwilkę potrwa i ceny się boję
Sensowne w zależności od budzetu:
NEC 2180UX BK 5500zł
Samsung SyncMaster 213T 3500zł
23-24" ok 6000zł
21.3" Eizo CG210 ale cena jest bezsensowna ok 9000?!
Dell 24" 2405FPW za 4600 ?! fajna cenka
w tamtym roku był 32" hyundai z tv za 5500 w hurcie zniknał ale za to siano był warty bo robił za tv do tego .
ja tez jestem sceptycznie nastawiony do LCD
jednak spedzam tak duzo czasu przed monitorem ze chcac uratowac oczy
bede musial kupic kiedys LCD ... a najlepiej dwa
dlatego podpinam sie do tego tematu z pytaniem ... jak ma sie czestotliwosc odswiezania pionowego w CRT a w LCD z jednej strony LCD ma nizsza czestotliwosc ale przeciez ma wolniejszy czas reakcji czyli migotanie jest jakby mniej widoczne - czy dobrze kombinuje ?
obecnie mam iiyame i jestem z niej zadowolony maja w swojej ofercie rownize monitory pro LCD ... spotkal sie ktos z nimi ?? ceny - porownywalne z lacie i tanszym eizo czyli ok. 5000 +/- w zaleznosci od wielkosci.