IMHO najwięcej problemów początkującym sprawia światłomierz, więc w pierwszej kolejności spróbuj doczytać jak działa, dlaczego tak działa i co ewentualnie możesz zrobić, jeśli się z jego decyzjami nie zgadzasz.
IMHO najwięcej problemów początkującym sprawia światłomierz, więc w pierwszej kolejności spróbuj doczytać jak działa, dlaczego tak działa i co ewentualnie możesz zrobić, jeśli się z jego decyzjami nie zgadzasz.
I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it
panowie dziękuję za podpowiedzi
1. o instrukcji mówiłem żeby nie pisać bo ją przeglądałem
2. dziękuję za podanie mi tytułów książek przeglądam właśnie Ekspozycja bez tajemnic (wiedziałem co to jest iso, przysłona i czas naświetlanie, ale z książki dowiedziałem się jak, dlaczego tak tego używać a nie inaczej) ciekawa książka i przyzwoicie w niej jest to wszystko wyjaśnione
3. po przeczytaniu ok 70 stron chciałbym wstawić fotki na forum i prosić was o uwagi, porady i ocenę, no i sprawdzenie czy fotki są ostre i wyraźne jak na ten sprzęt
tak więc proszę mi wyjaśnić jak wkleić fotki na forum
jeszcze raz dziękuję za pomoc
I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it
Drugie zdjęcie się nie pokazuje. Co do ostrości to ciężko coś stwierdzić na pomniejszonym rysunku. Tutaj wygląda bardzo OK. Kolory też są w porządku.
A zastanawiałeś się dlaczego akurat tak dobrałeś parametry?
udało się fotki zapodać na forum teraz czekam na opinie (krytykę)
pierwsze foto aby uzyskać niską głębię ostrości aby osoba oglądająca zdjęcie była skupiona na statku
zaś drugie aby uzyskać cały obraz wyostrzony
trzecie to takie artystyczne![]()
Ostatnio edytowane przez zdzisiek19 ; 23-02-2010 o 22:54 Powód: Automerged Doublepost
Na pierwszym zdjęciu masz za niską przysłonę. Spróbuj z f/4.5 wówczas osiągniesz efekt że cały statek będzie ostry a tak masz lekko rozmyty już tył statku.
Na drugim zdjęciu skolei dałeś bardzo dużą przysłonę efektem tego jest własnie cały obraz widoczny, ale ostrośc zdjęcia w miejscu celowania będzie niższa niż np przy f/5.6-8. W tym zakresie ostrość jest najwyższa ale głębia ostrości mniejsza.
3. jest ogromny bałagan - kurtka leząca na krześle itd. to nie tło do zdjęć.
Ostatnio edytowane przez mgtan ; 23-02-2010 o 23:42
Canon 40D + BG-E2N => 5D MkII
24-105 f/4 IS USM L + 50 f/1.4
Speedlite 580EX II,SanDisk Extreme 8GB, Benro A-500EX + KB-1A...