Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: Canon 50D Pomocy

Mieszany widok

Post Canon 50D Pomocy

Witam wszystkich na forum Canona

Zaczynam zabawę z fotografią i kupiłem ok miesiąca temu pierwsze lustro 50D, oczywiście szkło też się znalazło EF-S 17-55 f/2,8 IS USM i lampa Speedlite 580EX II. Sprzęt jest nowy ale wydaje mi się że fotki nie są zadowalające na moje oczekiwania. Chcę się dowiedzieć czy zestawienie, które nabyłem jest dobre (czy razem ze sobą podzespoły powinny wydobyć z siebie fajne fotki).
    Proszę o porady jak sprzętu używać aby fotki były ciekawe, ostre, wyraziste kolory, może jakieś własne spostrzeżenia związane z wyżej wymienionymi podzespołami.

Ogólnie mówiąc chcę się dowiedzieć czegoś więcej na temat fotografii, sprzętu ustawień aparatu.

(jestem nowy tak więc proszę o wyrozumiałość)

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zdzisiek19 Zobacz posta
    Zaczynam zabawę z fotografią i kupiłem ok miesiąca temu pierwsze lustro 50D, oczywiście szkło też się znalazło EF-S 17-55 f/2,8 IS USM i lampa Speedlite 580EX II. Sprzęt jest nowy ale wydaje mi się że fotki nie są zadowalające na moje oczekiwania. Chcę się dowiedzieć czy zestawienie, które nabyłem jest dobre (czy razem ze sobą podzespoły powinny wydobyć z siebie fajne fotki).
    Zestaw owszem jest dobry i w nim nie szukaj winy. Cały problem polega w braku odpowiedniego fotografa, który ten zestaw będzie używał. Ale spokojnie. Nabierzesz troche doświadczenia i wprawy, a będzie dobrze. Poczytaj troche teorii, zastanów się co chcesz osiągnąć itd. Później, ćwicz, ćwicz, ćwicz. I już.

Uzależniony

Domyślnie

Spróbuj też doprecyzować o co właściwie chcesz zapytać. Bo na tak ogólne pytanie otrzymasz zapewne ogólne odpowiedzi.

Domyślnie

Chodzi mi o porady jak sprzętu używać, jakieś sensowne materiały do ogarnięcia związane z fotografią (tylko nie instrukcja bo z niej można tylko się dowiedzieć co jest co), może ustawienie aparatu jest nie za dobre.

i jeszcze pytanie: czy rozdzielczość z jaką robię fotki ma wpływ na jakość zdjęcia?

Uzależniony

Domyślnie

Chodzi mi o porady jak sprzętu używać, jakieś sensowne materiały do ogarnięcia związane z fotografią (tylko nie instrukcja bo z niej można tylko się dowiedzieć co jest co), może ustawienie aparatu jest nie za dobre.

i jeszcze pytanie: czy rozdzielczość z jaką robię fotki ma wpływ na jakość zdjęcia?
    Nie broń się tak bardzo przed instrukcją - wbrew pozorom trochę podstawowych informacji o fotografowaniu tam znajdziesz.

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

Jeżeli nigdy nie miałeś nic wspólnego z fotografią, to chyba niezłym początkiem byłaby ksiązka Andrzeja Mroczka "Książka o fotografowaniu". Można kupić w Internecie, w księgarni, a zdaje się że ktoś sprzedaje na forumowej giełdzie także.

Coś już napisał Awatar Adamek13
    Miasto
    Radzymin

Domyślnie

Witam wszystkich na forum Canona

Zaczynam zabawę z fotografią i kupiłem ok miesiąca temu pierwsze lustro 50D, oczywiście szkło też się znalazło EF-S 17-55 f/2,8 IS USM i lampa Speedlite 580EX II. Sprzęt jest nowy ale wydaje mi się że fotki nie są zadowalające na moje oczekiwania.
    Kolego, sprzęt jak na początek masz lepiej niż dobry, nie jeden by chciał od takiego zaczynać. Ale jeśli chodzi o twoje problemy fotkami to zaraz moderator przekieruje Cię do np. tego tematu http://canon-board.info/showthread.php?t=18987

Pozatym na początek przygody z lustrem bardzo przydatna jest instrukcja, reszte informacji można znaleźć na tym forum no i google oczywiście. Pozdro

Coś już napisał Awatar meehaw
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Pierwsza lustrzanka, te same problemy u każdego, tzn: wydałem dużo pieniędzy, a zdjęcia gorsze...

Polecam trzy pozycję właśnie w takiej kolejności (nie wspominając o instrukcji)
    - Ekspozycja bez tajemnic, Bryan Peterson (ok 40zł)
    - Czas naświetlania bez tajemnic, Bryan Peterson (ok 40zł)
    - Książka o fotografowaniu, Andrzej A. Mroczek (ok 70zł) - na końcu ta, ponieważ wg mnie dla początkującego, znaczna część może być niezrozumiała.

Jak wydałeś kilka tysięcy na sprzęt to taki zakup nie będzie problemem

I co do samej lampy błyskowej to polecam - http://foto.jasiu.pl/

Pzdr,
    Michal
    Pentaxian

Domyślnie

1. instrukcja
    2. robienie zdjęć, robienie zdjęć, robienie zdjęć
    3. książki
    4. robienie dużej ilości zdjęć nic tak nie utrwala jak praktyka
    5. poznanie kogoś kto już się tym zajmuje i chodzenie z nim na plenery
    A może masz tam jeszcze telefon bez drutu...? - Podróż za jeden uśmiech - 1971

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Święta prawda.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów