Tomek, pomijając problemy techniczne z produkcją fotosensorów, jak byś to chciał rzutować na płaszcyznę później (ekran monitora, odbitka) ? Przecież odkształcenia byłyby okropne..![]()
Tomek, pomijając problemy techniczne z produkcją fotosensorów, jak byś to chciał rzutować na płaszcyznę później (ekran monitora, odbitka) ? Przecież odkształcenia byłyby okropne..![]()
Mysle ze odksztalcenia bylyby "zalatwione" przez te inaczej konstruowane obiektywy.![]()
I konstrukcja obiektywów byłaby chyba dużo prostsza. OIDP, gdy czytałem sobie na amerykańskiej stronie canona słowniczek pojęć związanych z obiektywami, to było tam jakieś pojęcie, określające zdolność obiektywu do tworzenia obrazu płaszczyzny prostopadłej do osi obiektywu właśnie w postaci płaszczyzny a nie sfery czy innej cholery.
Żeby tak było trzeba się starać. Domyślam się, że gdy się nie starać, to tak nie jest. Może da się spasować jedno z drugim?
tu się zgadzam, ale późniejsze rzutowanie tego na płaszczyznę monitora lub odbitki spowodowałoby odkształcenia. Więc albo zmienimy monitory na takie z ekranem - paraboloidą obrotową , albo jednak obiektywy byłyby dużo bardziej skomplikowane.Zamieszczone przez piast9
Gdybyście się uczyli na lekcjach fizyki, a w szczególności optyki, to nie mielibyście takich problemów.
Sfery, płaszczyzny ... o czym wy mówicie.
Weźcie książką do ręki, to wam przed oczami pojaśnieje.
Pa!
Mocne wejscie SAM. My rowniez witamy Cie na forum 8)
Dziękuję za powitanieZamieszczone przez Vitez
![]()
Pewnie gdybym napisał kolejny kawałek pt. paraboloida obrotowa vs. kawałek sfery, to nikt by nie zauważył, że się pojawiłem na forum.
I byłoby mi b. smutno.
A tak poważnie, to czytam to forum już od kilku miesięcy, nawet wcześniej się zarejestrowałem, ale na razie się nie wtrącałem.
Dopiero te dyrdymały o optyce mnie rozjuszyły.
Tak więc, oficjalnie witam wszystkich i życzę miłego dnia.
a jakieś konkrety ? wiesz, wszyscy chcieliby się nauczyć od znawcy..Zamieszczone przez SAM
Przeczytaj uważnie ten wątek od początku (o ile to jeszcze jest możliwe, przy zachowaniu zdrowych zmysłów).Zamieszczone przez Kubaman
To jest jeden potworny bełkot. Optyka jako część fizyki jest nauką ścisłą. A tu co drugie słowo: gdyby, jakby, żeby, byłoby, może, wydaje mi się, myślę, itd., itd..
Jak się nie ma pojęcia o temacie (czytaj brak odpowiedniej wiedzy) to się nie dyskutuje. Aby dyskutować sensownie na tematy techniczne należy rozumieć o czym się mówi. Albo, należy pójść do księgarni i kupić sobie książkę za kilkadziesiąt złotych. Po przeczytaniu i zrozumieniu (a to nie zawsze idzie w parze) będzie można z uśmiechem poczytać swoje poprzednie wypowiedzi.
Dobranoc
Ostatnio edytowane przez SAM ; 19-10-2005 o 23:16