Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 90

Wątek: Winietowanie na matrycy a przymykanie obiektywu

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mjastrzebski
    Witam,

Jedna rzecz mnie nurtuje, a nie znam sie na konstrukcji obikektywow. Za winietowanie na matrycy wzglednie spadek ostrosci po rogach (zwlaszcza przy FF) zwyko sie winic matryce i to ze na nie jest idealnie plaska jak film, i zle przyjmuje swiatlo padajace pod katem (telecentrycznosc).
    Marcin
    Zapewniam, że matryca jest IDEALNIE płaska, znacznie bardziej niż film.

Telecentryczność to jedna sprawa, a druga, to że nawet obiektywy o dobrej telecentryczności mają większe kłopoty z utrzymaniem ostrości w pewnej odległości od osi optycznej. Ponieważ FF (w porównaniu z cropem) na rogach przyjmuje światło bardziej oddalone od osi optycznej obiektywu, stąd jej użycie wymaga albo pogodzenia się z tym faktem albo wydania większych $$$ na lepszy obiektyw.

Początki nałogu
    Miasto
    Kaczogród

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piast9

Telecentryczność to jedna sprawa, a druga, to że nawet obiektywy o dobrej telecentryczności mają większe kłopoty z utrzymaniem ostrości w pewnej odległości od osi optycznej. Ponieważ FF (w porównaniu z cropem) na rogach przyjmuje światło bardziej oddalone od osi optycznej obiektywu, stąd jej użycie wymaga albo pogodzenia się z tym faktem albo wydania większych $$$ na lepszy obiektyw.
    No tak. Tyle ze wszyscy krzycza ze z cyfra FF bardzo dobre obiektywy szerokokatne, dzialaja mocno przecietnie, gdy na negatywie byly wysmienite.
    I tak naprawde to nie wiadomo ile jest winny sam obiektyw, a ile matrca i to ze ogladac negatywow w takim powiekszeniu jak zdjec cyfrowych to sie praktycznie nie da, wiec moze problem tak nie klul po oczach przy negatywie.
    5D kusi bo to w koncu aparat do jakiego jestem przyzwyczajono, ale jak ma sie okazac, ze moj obiektyw to winieta i nic wiecej, to bede sie zastanawial.

Marcin
    Chciałbym mieć więcej czasu na fotografowanie.

Pełne uzależnienie Awatar Arkan
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

No tak. Tyle ze wszyscy krzycza ze z cyfra FF bardzo dobre obiektywy szerokokatne, dzialaja mocno przecietnie, gdy na negatywie byly wysmienite......
    Canon ma w swojej ofercie tylko jeden bardzo dobry obiektyw szerokokątny (35/1.4) i działa on doskonale na FF. Reszta obiektywów szerokokątnych do C jest raczej dość przeciętna tak i na filmie jak i na cyfrze. Jak chcesz b.dobry szeroki kąt (szerszy niż 35mm) to musisz zmienić stajnie na Contaxa lub Nikona.
    Pentax K-5 II, Leica M9

Początki nałogu
    Miasto
    Kaczogród

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Arkan
    Canon ma w swojej ofercie tylko jeden bardzo dobry obiektyw szerokokątny (35/1.4) i działa on doskonale na FF. Reszta obiektywów szerokokątnych do C jest raczej dość przeciętna tak i na filmie jak i na cyfrze. Jak chcesz b.dobry szeroki kąt (szerszy niż 35mm) to musisz zmienić stajnie na Contaxa lub Nikona.
    OK. Nie twierdzilem ze sa bardzo dobre :-) Powiedzmy ze te "najlepsze z Canonowskich". No i tak wedlug wszelkich znakow na niebie i ziemi na blonie radza sobie lepiej niz na matrycy.
    Ale na moje pytanie juz uzyskalem odpowiedz. :-/ Przymykajac obiektyw ewentualne winietowanie na matrycy wynikajace z telecentrycznosci bedzie oczywiscie malec. Co do spadku winietowania (powstajacego z winy konstrukcji optycznej) przy przymykaniu obiektywu - tu nie mialem zadnych watpliwosci.
    Dzieki

Marcin
    Chciałbym mieć więcej czasu na fotografowanie.

Miasto
    Wrocław

Domyślnie

No tak. Tyle ze wszyscy krzycza ze z cyfra FF bardzo dobre obiektywy szerokokatne, dzialaja mocno przecietnie, gdy na negatywie byly wysmienite.
    I tak naprawde to nie wiadomo ile jest winny sam obiektyw, a ile matrca i to ze ogladac negatywow w takim powiekszeniu jak zdjec cyfrowych to sie praktycznie nie da, wiec moze problem tak nie klul po oczach przy negatywie.
    Marcin
    Skoro tak jest to ja stawiam w takim razie na kłopoty matrycy, gdy światło pada na nią pod większym kątem. Szkoda. Coś z tym trzeba w takim razie zrobić. Może zróżnicowanie kształtów mikrosoczewek na powierzchni matrycy? Tylko to cholernie trudno by było wyprodukować...

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

boże, i nikt nie reaguje

wedle mojej skromnej wiedzy, potwierdzonej na tym forum przez wielu fotografów, a także podpartej licznymi artykułami w prasie fachowej (np. Pozytyw) to co mówisz jest nieprawdziwe. Jeśli coś sie zmieniło , to bardzo proszę wytłumacz mi jak to jest, ewentualnie powiedz, gdzie takiej wiedzy można zasięgnąć.

Jeśli nie, to proszę nie mącić ..

Sprawa była na forum omawiana dość dokładnie, choćby w tym wątku, a szczegółnie w tym poście
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman
    boże, i nikt nie reaguje

wedle mojej skromnej wiedzy, potwierdzonej na tym forum przez wielu fotografów, a także podpartej licznymi artykułami w prasie fachowej (np. Pozytyw) to co mówisz jest nieprawdziwe. Jeśli coś sie zmieniło , to bardzo proszę wytłumacz mi jak to jest, ewentualnie powiedz, gdzie takiej wiedzy można zasięgnąć.

Jeśli nie, to proszę nie mącić ..

Sprawa była na forum omawiana dość dokładnie, choćby w tym wątku, a szczegółnie w tym poście
    Kubaman, w ostatnim cytowanym poście "w tym poście" napisałeś trochę nieściśle, że matryca ma w odróżnieniu od błony foto strukturę trójwymiarową. Ponieważ błona foto ma jednak skończoną grubość (zatem też jest 3D) chyba trafniej byłoby napisać, że po prostu matryca jest innej grubości niż błona. Jak sądzisz? Czy po prostu zastosowałeś uproszczenie dydaktyczne?
    Ostatnio edytowane przez KMV10 ; 13-10-2005 o 19:46

Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman
    boże, i nikt nie reaguje
    Podstawy technologii półprzewodnikowej, które mam w małym palcu. Płytka krzemowa jest płaska jak cholera.

No, chyba że występowanie mikrosoczewek czy innej faktury powierzchni, wynikającej z wytworzonych w płytce struktur, nieściśle nazywasz brakiem płaskości. To tak, jakbyś np. matową szybę nazywał niepłaską.

Bywalec Awatar Duty

Domyślnie

No, chyba że występowanie mikrosoczewek czy innej faktury powierzchni, wynikającej z wytworzonych w płytce struktur, nieściśle nazywasz brakiem płaskości.
    Ot i te mikrosoczewki są gwoździem programu
    Polecam:
    http://www.edmundoptics.com/techsupp...?articleid=261

A jak wpiszesz w google: "telecentricity" to masz na miesiąc czytania w temacie.
    Nieważne, jaki sprzęt posiadasz. Ważne, jak go potrafisz wykorzystać.

Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Duty
    Ot i te mikrosoczewki są gwoździem programu
    Polecam:
    http://www.edmundoptics.com/techsupp...?articleid=261
    A jak wpiszesz w google: "telecentricity" to masz na miesiąc czytania w temacie.
    Ależ ja nie zaprzeczam temu, że telecentryczność (czy też jej brak) i mikrosoczewki i być może jakieś jeszcze sprawy związane z matrycą stanowią źródło problemów. Tyle, że mimo mikrosoczewek matryca jest płaska. Tak interpretuję to pojęcie i stąd nieporozumienie, którego już chyba nie trzeba dodatkowo wyjaśniać, bo wszyscy je zauważyli.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów