Strona 6 z 9 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 90

Wątek: Winietowanie na matrycy a przymykanie obiektywu

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Straasznie ciężko podjąć dyskusje z Panami, bo jak tu odpowiedzieć, gdy chodzi nie wiadomo o co. Uwaga polegająca na tym, że w tym wątku są fałszywe informacje lub wnioski jest pusta. To tak jakby powiedziec "p lub nie p". Skoro się tu sprzeczaliśmy, to jasne, że ktoś nie miał racji. Nawet nie wiadomo, do kogo się odnosi. Do wszystkich? Wszystko jest źle? Czy tylko co drugi post?

Mimo to spróbuje odpowiedzieć merytorycznie, dla odmiany.

W której książce jest opisane jak Canon konstruuje mikrosoczewki i jaka jest na nich utrata światła w zależności od kąta? M.in. tego dotyczyło gdybanie. Z tym, że jeśli chodzi o mój post #2, to przeczytaj go uważnie. Są założenia, są i wnioski. Tak działa fizyka.

A co do sfer i płaszczyzn, to jasne jest, że jakkolwiek nie nazwiesz tej powierzchni to zawsze się pomylisz. Każdy fizyczny obiektyw nie ma płaszczyzny ostrości ani płaszczyzny obrazowej, tylko pewne przybliżenia. Jest jasne, jak któs już napisał (odsyłam choćby do podręcznika fotografii Cypriana), że niektóre obiektywy mają dużą abberację od tej własności, więc co szkodzi rozważać możliwość wykorzystania tego?
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    W której książce jest opisane jak Canon konstruuje mikrosoczewki i jaka jest na nich utrata światła w zależności od kąta? M.in. tego dotyczyło gdybanie.
    Dołączam się do pytania. Czy mógłby Pan nam panie Janie polecić taką książkę? Chętnie poczytam (i myślę, że nie tylko ja).

Dopiero zaczyna Awatar JasiuB

Domyślnie

Czołem.

Straasznie ciężko podjąć dyskusje z Panami, bo jak tu odpowiedzieć, gdy chodzi nie wiadomo o co. Uwaga polegająca na tym, że w tym wątku są fałszywe informacje lub wnioski jest pusta.
    Dużo w tym prawdy - trzeba się było wcześniej zdenerwować...

Z tym, że jeśli chodzi o mój post #2, to przeczytaj go uważnie. Są założenia, są i wnioski. Tak działa fizyka.
    Przysłona leży w płaszczyźnie ogniskowej obiektywu. Przechodzą tam promienie z całej powierzchni apertury obiektywu niezależnie od przymknięcia przysłony.

A co do sfer i płaszczyzn, to jasne jest, że jakkolwiek nie nazwiesz tej powierzchni to zawsze się pomylisz.
    Bardzo dużo włożono wysiłku w budowę moźliwie planarnych obiektywów, ale i tak jest to o całe niebo prostsze niż rzeźby w krzemie :-). Zresztą technologia matryc to rzecz zupełnie jeszcze świeża i chyba niejednym jeszcze zadziwi, nawet płaska.

Pozdrawiam,
    Jasiu

Domyślnie

Czołem.

Cytat Zamieszczone przez muflon
    Dołączam się do pytania. Czy mógłby Pan nam panie Janie polecić taką książkę? Chętnie poczytam (i myślę, że nie tylko ja).
    Wydaje się, że doskonale wiesz o co mi chodzi, ale trochę grasz. Dobra.

Szukał bym na przykład w IEE Proceedings Optoelectronics (i w dziesiątkach podobnych publikacji). Odnośniki do pozostałych będą w tej pierwszej. Zajęcie na długie miesiące... Kosztuje oczywiście więcej niż 40 PLN, i by zaczynać, to trzeba najpierw nie tylko tą za 40...

Oczywiście nie będzie tam wielu produkcyjnych detali technologicznych, ale przecież nie o nie chodzi. Rozwój optoelektroniki to nie sam Canon i nie on to wszystko wymyślał.

Ciekawej lektury
    Jasiu

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

taka dyskusja stoi na normalnym poziomie, to rozumiem

Cytat Zamieszczone przez JasiuB
    Przysłona leży w płaszczyźnie ogniskowej obiektywu. Przechodzą tam promienie z całej powierzchni apertury obiektywu niezależnie od przymknięcia przysłony.
    No tak, ale chyba jest to czysto teoretyczne podejście. W praktyce mamy coś takiego jak krążek rozproszenia, czyli praktyka nigdy nie jest tak prosta jak teoria. Inaczej wpływ ustawień przysłony byłby w takim wypadku żaden . Tak mi sie w każdym razie wydaje z moją niezaawansowaną wiedzą :wink:
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Domyślnie

Czołem.

Chyba powoli dochodzimy do podobnych wniosków...

Cytat Zamieszczone przez Kubaman
    No tak, ale chyba jest to czysto teoretyczne podejście. W praktyce mamy coś takiego jak krążek rozproszenia, czyli praktyka nigdy nie jest tak prosta jak teoria. Inaczej wpływ ustawień przysłony byłby w takim wypadku żaden . Tak mi sie w każdym razie wydaje z moją niezaawansowaną wiedzą :wink:
    Jak różnią się kierunki padania przy obrazie idealnie ostrym i lekko nieostrym? Znikomo. Zatem wpływ ustawień przysłony jest rzeczywiście żaden. Problem leżący u podstaw tego wątku po prostu nie istnieje. Można spokojnie wybrać się na spacer z psami...

Pozdrawiam,
    Jasiu

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Wydaje się, że doskonale wiesz o co mi chodzi, ale trochę grasz.
    Pewnie że wiem i tak tylko się droczę/-ymy. Ale nie powinno Cię to dziwić, jeśli wchodzisz w dyskusję (ba, wręcz się witasz na forum) takim tonem. Już nawet mniejsza o to kto ma rację, a kto pisze głupoty... Zresztą, EOT, bo w poczcie widzę, że już rozmowa wróciła na merytoryczne tory :-D

Szukał bym na przykład w IEE Proceedings Optoelectronics (i w dziesiątkach podobnych publikacji)
    .. i chyba nawet co najmniej jeden z forumowiczów powinien mieć coś takiego na półce w pracy :-D U mnie to raczej, z racji prywatnych zainteresowań, jakieś SIGGRAPH proceedings się walają.

Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman
    To ci się źle wydaje Przysłona nawet płaska i idealna daje wpływ na GO.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r

FoFot.pl
    Canon IRC

Miasto
    Białystok

Domyślnie

Nie bardzo rozumiem, co to ma do rzeczy. Pisałem oczywiście o promieniach wychodzących.

Bardzo dużo włożono wysiłku w budowę moźliwie planarnych obiektywów, ale i tak jest to o całe niebo prostsze niż rzeźby w krzemie :-). Zresztą technologia matryc to rzecz zupełnie jeszcze świeża i chyba niejednym jeszcze zadziwi, nawet płaska.
    Zgoda, ale być może nieplanarne zbudować łatwiej? Chodzi mi o takie o ustalonej z góry nieplanarności oczywiście. Na technologii produkcji krzemu nie znam się i jak było to już podnoszone, może to rzeczywiście być nierealne.

FoFot.pl
    Canon IRC

Miasto
    Białystok

Domyślnie

Jak różnią się kierunki padania przy obrazie idealnie ostrym i lekko nieostrym? Znikomo. Zatem wpływ ustawień przysłony jest rzeczywiście żaden. Problem leżący u podstaw tego wątku po prostu nie istnieje.
    Kierunki padania przy ostrym i nieostrym są owszem zbliżone. Ale w wątku chodziło o kąt padanie między otwartą przesłoną i domkniętą.

FoFot.pl
    Canon IRC

Strona 6 z 9 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów