aaaa, OK, tak to sie moge zgodzićZamieszczone przez Tomasz Golinski
ale kolega bardzo niejasno to wyraził, aż mnie zmylił ..
aaaa, OK, tak to sie moge zgodzićZamieszczone przez Tomasz Golinski
ale kolega bardzo niejasno to wyraził, aż mnie zmylił ..
Czad - nie moglem sie oprzec. Panowie o czym wy mowiecie?
O fotografii nadal czy mi sie tylko wydaje
Najbardziej podoba mi sie slowa: telecentryczność![]()
czyżby rozmowa o optymalnej temperaturze wywoływacza dla uzyskania najlepszych kolorów nie miała nic wspólnego z fotografią..![]()
wiem, istnieje postawa znana programistom - im ktoś mniej napisał tym bardziej zażarty zwolennik pisania w notatniku..No ale ciebie się to nie tyczy, bo w końcu masz 600/4 IS :razz:
No o fotografii a niby o czym. Takie 5D jest bardzo drogie. Jesli mam wydac kupe kasy to wole poczytac, posprawdzac i podyskutowac. To chyba nic zlego. Takze o majacych znaczenie aspektach technicznych.Zamieszczone przez iczek
Czy Ty jak kupujesz drogi aparat to idziesz do sklepu z dziewczyna/zona i bierzesz ten, ktory sie jej miesci do torebki/podoba etc??Wogole nie patrzysz na parametry tchniczne, nie porownujesz, nie zastanawiwsz sie. Ja wole przemyslec sprawe.
Albo jesli wolisz: przez chwile przez zakupem bede onanista sprzetpwym pelna gebaA jak juz kupie, to bede zadowolonym uzytkownikiem, z aparatem, ktory spelnia moje oczekiwania.
Marcin
Chciałbym mieć więcej czasu na fotografowanie.
Marcin - wlasnie tak robie
Moze nie doslownie, ale parametry wiązki światła w moim szkle i plaskosc matrycy mam głęboko w d....Czy Ty jak kupujesz drogi aparat to idziesz do sklepu z dziewczyna/zona i bierzesz ten, ktory sie jej miesci do torebki/podoba etc??Wogole nie patrzysz na parametry tchniczne, nie porownujesz, nie zastanawiwsz sie.
Ma robic zdjecia, w miare bez ziarna i ma dobre lezec w rece. Acha - jedyny paramtr ktory mnie interesuje bardziej to ... filtry AA i ostrosc z tym związana
Przestalem czytac specyfikacje w momencie gdy jezyk, ktorymi sa pisane, przerosł moje zdolnośc percepcji.
Nie rozumiem nawet połowy skrótów używanych w tabelkach. Nie wiem czym sie do cholery rozni eTTLII od eTTLI oraz nie wiem jak to mozliwe, ze aparat przekazuje infomracje o obiketywie do flasha.
Nie kumam za cholere po co mi gniazdo Video, a takze nie dbam o czas synchroznizacji.
Nie mam bladego pojęcia co to szybkosc zrzucania na karte i nie bede chcial zrozumiec z czego zrobione jest to cos zamiast błony filmowej.
Ot tyle....
Jednoczesie, pragne podkreslić, że rozumiem tych, którzy się tym interesuja i swoje wybory kolejnej puszki poprzedzaja studiowaniem każdego detalu budowy aparatu łącznie z pomiarem kątów padania światła na CCD, LBCAS czy jak to sie tam nazywa.
I na koniec - samochody tez tak kupuje jak aparaty - ma sie podobać - i jeżdze.... ROVER 618si![]()
Ostatnio edytowane przez iczek ; 14-10-2005 o 12:19
ale ściemniaZamieszczone przez iczek
![]()
a kto ostatnio zakładał wątki o porównaniach 5D z 20D i rozpiętośąci tonalnej poszczególnych aparatów :rolleyes:itd, itp..
Podstawy technologii półprzewodnikowej, które mam w małym palcu. Płytka krzemowa jest płaska jak cholera.Zamieszczone przez Kubaman
No, chyba że występowanie mikrosoczewek czy innej faktury powierzchni, wynikającej z wytworzonych w płytce struktur, nieściśle nazywasz brakiem płaskości. To tak, jakbyś np. matową szybę nazywał niepłaską.
A tak swoją drogą, to jaką grubość ma warstwa emulsji na błonie foto?
Bo sam obszar czynny fotodetektorów na matrycy też nie może być zbyt gruby ze względu na głębokość wnikania światła w krzem. O, proszę:
http://www.ioffe.rssi.ru/SVA/NSM/Semicond/Si/optic.html
dla niebieskiego (2,5eV) głębokość wnikania to niecały mikrometr. Nie można robić grubszych, bo wtedy byłaby bardzo duża różnica w sygnale między pixelami niebieskimi i np. czerwonymi przy oświetleniu białym.
Ot i te mikrosoczewki są gwoździem programuZamieszczone przez piast9
Polecam:
http://www.edmundoptics.com/techsupp...?articleid=261
A jak wpiszesz w google: "telecentricity" to masz na miesiąc czytania w temacie.
Nieważne, jaki sprzęt posiadasz. Ważne, jak go potrafisz wykorzystać.