Cytat Zamieszczone przez yogi6661 Zobacz posta
sigme lepsza niz tamron chyba?? niewiem jak tamron bo sigme to bezpsorednio od dystrybutora moge miec
Co lepsze to Ci jak zwykle nikt nie powie ;-) A jak Ci powie, to zaraz sie znajdzie ktoś, kto powie coś lepszego.
Ja mam tą sigmę 18-50 EX DC Makro i zdecydowanie polecam, bardzo uniwersalne szkło, solidnie wykonane, ostre, troche mało użyteczne jest światło 2.8 zwłaszcza przy 50mm,ale przy przymknięciu do 3.5/4 jest już zupełnie ostro. Autofocus wystarczająco szybki i co ważne na prawde celny (w odróżnieniu np. do Canona 50 1.8).
Owszem, jak porównuje z moim 70-200 4 L USM to kolory, zwłaszcza poza kadrem są troche bardziej nasycone w canonie, ale ostrością mu w zauważalny sposób przy zbliżeniach nawet nie ustępuje.
Na pewno Canon 17-55 2.8 jest lepszy (chodź przyznam nie miałem okazji, ale canony są generalnie lepsze od zamienników, nie ma co dyskutować), ale przy tym dużo droższy, nigdy bym nie dał ponad 3 tys. złotych za szkło typowo tylko pod cropa! W tej cenie możesz mieć 2 sigmy o zakresie 10-20 i 18-50 i przez to dużo więcej możliwości!