Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Camera Profile w ACR 5.6 - pytanie

Mieszany widok

Domyślnie Camera Profile w ACR 5.6 - pytanie

Witam
    właśnie zainstalowałem sobie trialową wersję PS CS4...

ściągnąłem najnowszy ACR 5.6 ze strony Adobe...

no i tu moje pytanie...
    czy do tej listy... którą widzicie tu rozwiniętą (Camera Profile - Name)...
    można dodać inne profile kolorystyczne z innych aparatów niż tylko te, które są przypisane do danego, którym było robione dane zdjęcie??

jeśli tak to powiedzcie jak... bo już szukałem wszędzie i nie mogę nic na ten temat znaleźć...
    pozdrawiam
    DwaCzarneEosy|SzkiełkoOkoŚwiecidełko

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Da się. O ile mnie pamięć nie myli, to Czornyj po żółtej stronie mocy to ładnie opisywał (chwilowo offline, więc nie sprawdzę dokładniej).
    Całkiem fajnie to działało, zrobiłem sobie wtedy profile a la 5D do swojej trzydziestki.

PS: Wymagało to Adobe DNG Profile Editora i DNG Convertera.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez vasco5 Zobacz posta
    Witam
    właśnie zainstalowałem sobie trialową wersję PS CS4...

ściągnąłem najnowszy ACR 5.6 ze strony Adobe...

no i tu moje pytanie...
    czy do tej listy... którą widzicie tu rozwiniętą (Camera Profile - Name)...
    można dodać inne profile kolorystyczne z innych aparatów niż tylko te, które są przypisane do danego, którym było robione dane zdjęcie??

jeśli tak to powiedzcie jak... bo już szukałem wszędzie i nie mogę nic na ten temat znaleźć...
    pozdrawiam
    ACR sam rozpoznaje z jakiej kamery pochodzi zdjęcie i otwiera w zakładce tylko te, które są "przypisane" do danego aparatu. Co zresztą jest całkiem sensowne.

Można sobie zrobić własne profile aparatu. Niestety trzeba mieć albo Passport Color Checkera albo Tablicę Gretaga i albo oprogramowanie dostarczane z Passportem albo Adobe DNG profile Editor albo inne.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Początki nałogu Awatar photographus
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    [...]
    Można sobie zrobić własne profile aparatu. Niestety trzeba mieć albo Passport Color Checkera albo Tablicę Gretaga i albo oprogramowanie dostarczane z Passportem albo Adobe DNG profile Editor albo inne.
    albo skrypt ACR Calibrator Thomasa Forsa. Można go ściągnąć ze strony http://fors.net/chromocholics Na stronie Forsa znajdziecie też dwa filmiki instruktażowe, z czym to się je
    regulamin pkt 8

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez photographus Zobacz posta
    albo skrypt ACR Calibrator Thomasa Forsa. Można go ściągnąć ze strony http://fors.net/chromocholics Na stronie Forsa znajdziecie też dwa filmiki instruktażowe, z czym to się je

Też jest potrzebna tablica no i.... Thomas nie "wspomaga" skryptu od lat. Niby działa w ACR 5.6 ale... liczy się i ponad godzinę... Nie jest to profil w ścisłym tego słowa znaczeniu. To raczej presety do wyrównania tego co "średni" profil psuje. W książce "Camera RAW i Photoshop CS2" Bruce Fracer opisuje jak to zrobić "ręcznie"... uffff.... p o w o d z e n i a - zabawa na cały wieczór :-)

Są też plug-iny do PSa w rodzaju inCamera ale to też jest co nieco przestarzałe. Na dzisiaj najlepiej dla amatora to kupić Passporta :-)

Janusz,

Bywalec Awatar Max13
    Miasto
    Hither and Thither

Domyślnie

Thomas Fors skryptu nie rozwija ale na jego bazie powstało kilka nowych, szczególnie Ragsa Gardnera i Simona Tindemansa.
    Po zakupie Lacie i kalibratora wsiąkłem teraz na dobre.... Więcej czytam i zajmuję się teoria koloru niż robieniem zdjęć :wink:. Ale powoli robię postępy choć jeszcze trochę mi to zajmie aby móc wyrobić sobie pełny obraz możliwości poszczególnych edytorów.
    Teraz siedzę w ACR Calibrator L

http://21stcenturyshoebox.com/tools/ACRcalibrator.html

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Początki nałogu
    Miasto
    WROCLOVE

Domyślnie

Czy zabawa z suwakami w Camera Calibration w LR, to jest to samo, co z ACR Calibrator Thomasa Forsa & Adobe DNG profile Editor , czy jest to na innej zasadzie?.

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Paul80 Zobacz posta
    Czy zabawa z suwakami w Camera Calibration w LR, to jest to samo, co z ACR Calibrator Thomasa Forsa & Adobe DNG profile Editor , czy jest to na innej zasadzie?.
    Suwaki to jedno a profile to drugie. Suwaki i ACR Forsa to wpływanie na istniejący profil. DNG Profile Editor, Color Passport i inne podobne to tworzenie własnego profilu koloru.

Janusz,

Początki nałogu
    Miasto
    WROCLOVE

Domyślnie

Dzięki Janusz, to zmienia postać rzeczy, ustawiając odpowiednio suwaki Camera Calibration z profilem Canona, można uzyskać świetne kolory, a ja cały czas myślałem o HSL, aby tam modyfikować odcień skóry czy zieleni, a to nie tędy droga na wstępnym etapie obróbki.

Uprawnienia umieszczania postów