Zapytam jeszcze co sądzicie o kartach PRETEC? Są dużo szybsze od pokazanego wcześniej lexara (x233 ). Czy jest to firma godna polecenia? Czy słyszał ktoś o problemach z tymi kartami? Kuszą mnie bo są dużo tańsze a szybkość ta sama.
Zapytam jeszcze co sądzicie o kartach PRETEC? Są dużo szybsze od pokazanego wcześniej lexara (x233 ). Czy jest to firma godna polecenia? Czy słyszał ktoś o problemach z tymi kartami? Kuszą mnie bo są dużo tańsze a szybkość ta sama.
Mam znajomego co ma Pretec'a karty 16GB i bardzo sobie chwali![]()
Chcąc kupić coś pewnego zacząłem grzebać o kartach firmy pretec. Trafiłem na forum nikona i tam jest napisane, ze np. d300 z kartą preteca 16gb x233 uruchamia się ponad 10 sekund.Jedni twierdzą, że to wina lewych kart a inni, że karta 16gb jest za duża (podobno w instrukcji zalecane są 8Gb) . Powiem szczerze, że trochę mnie to zniechęciło, jednak jeden z userów pisał, ze po włożeniu karty, (która uprzednio wariowała) do canona 30d wszystko było ok. Czy ktoś miał takie problemy z tymi kartami? Były przypadki gubienia zdjęć? Karta jest kusząca, bo 8gb można kupić za 110zł i do tego ma solidną obudowę oraz dożywotnią gwarancje. Czy są jakieś pewne źródła gdzie mogę nabyć oryginalną kartę?
Mam 2 karty preteca, jedną 8GB, drugą 32GB. Wszystko działa doskonale z 7D, a wcześniej 8GB używałem z 350D i nigdy mnie nie zawiodła, nie odczułem różnicy z SanDiskiem którego też posiadam.
Moje portfolio i blog: http://www.islight.pl
Możesz mnie także polubić: https://www.facebook.com/Fotografia.IsLight
Dzisiaj dostałem taką kartę, Ultra 16gb. Sprawdzę sobie jak wychodzi w prędkości to w porównaniu do Ultry II 2gb i Extreme II 2gb.
Edit - sprawdziłem, porównałem z Extreme III 2gb - w serii tak samo, na 40D w trybie H po chwilce wymięka, i jedna i druga. Ale bardziej jednak jestem skłonny uwierzyć w to, że to bufor nie wyrabia ze zrzucaniem, bo nawet ustawiając Sjpeg szybka seria kończy się tak samo szybko, jak i w RAW.
Ostatnio edytowane przez _igi ; 06-03-2010 o 20:38
5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto
40d się średnio sprawdza do testowania bo nie ma UDMA, a więc nie pokaże ci maxymalnych osiągów.
Canon 40D + BG-E2N => 5D MkII
24-105 f/4 IS USM L + 50 f/1.4
Speedlite 580EX II,SanDisk Extreme 8GB, Benro A-500EX + KB-1A...