kup Extreme 60MB/s. To co chcesz kupic jest troche na styk i możesz miec małe problemy.
kup Extreme 60MB/s. To co chcesz kupic jest troche na styk i możesz miec małe problemy.
Canon 40D + BG-E2N => 5D MkII
24-105 f/4 IS USM L + 50 f/1.4
Speedlite 580EX II,SanDisk Extreme 8GB, Benro A-500EX + KB-1A...
Co sądzicie o tych kartach lexara?
http://www.allegro.pl/item932231609_...ncja_fvat.html
cena przystępna (normalnie na allegro trzeba dać 50 zł wiecej) Sprzedawca mówi, że są to oryginały a kosztuja tyle bo mają wyprz. Ma ktoś takie karty? Są awaryjne? Prędkość zapisu nie jest mi aż tak bardzo potrzebna bo seriami nie robie. Miałem kupić Lexara 16gb x 233 ale cena jest sporo większa a prędkości i tak do końca nie jest mi potrzebna prędkość.
50d tyle, zdaje sobie sprawe, ze jest wolna, ale z drugiej strony seriami nie lece także wydawała by się wystarczalna. Musze się z tym przespać.
Ostatnio edytowane przez wiktor2323 ; 23-02-2010 o 00:01
Extreme III idealnie nadaje się do filmów i nie ma możliwości aby bufor się przepełnił - mam, testowałem na 7D. Teoretycznie Ultra 2 powinna już dawać płynnie radę z nagrywaniem filmów.
Karta z aukcji (Premium Series) jest kompatybilna z UDMA, ale zaleca się ją do zastosowań amatorskich. Jak będziesz robił RAWy w serii to może się zapchać.
Lexar to bardzo dobra firma, co prawda nie miałem ich kart,ale ogólnie z ich produktów jestem zadowolony.
no widzisz a ja patrzyłem na 2 kartach 8GB 30MB/s (oryginalnych) i 1 16GB 30MB/s i na full HD potrafi zapchać bufor w aparacie a dokładnie w 3 sztukach 5D MarkII
Dziwne... nawet bardzo. Niestety mogę Ci dać tylko odpowiedź admina nr 1 - u mnie działa
A tak na serio: Kręciłem długie klipy w HD i nie odnotowałem nawet śladowych problemów. Co prawda 5D ma większą matrycę, no, ale przecież full HD to full HD, bez względu na matrycę, więc nie powinno być różnicy - tak mi się przynajmniej wydaje.
no a ja się borykałem z tym o czym pisze przez ostatni tydzień. Zmiana karty na Extreme 60 MB/s i odrazu wszystko jest wporządku.
Ot ciekawostka z tymi Extreme III ; ja też na 7D miałem efekt zapychania się bufora z nagrywaniem Full HD a karta była z fotojokera. Ele nie próbowałem innej bo tak nie po drodze mi z trybem filmowania ..:-?
pozdrawiam Krzysiek
a to widze że nie jestem sam :-)... aż sprawdze gdzie kupowałem.
Jak podpiołem do czytnika w kompie i zapuściłem nagrywanie na karte kilku plików po 2GB to zauważyłem że momentami były szpilki spadkowe do 6-7MB/s a potem wracało do normy - stąd podejrzewam że to jest ich problem.