Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: [michciusek] Olga - sesja zimowa

Domyślnie [michciusek] Olga - sesja zimowa

Witam

Wstawiam zdjęcia które zrobiłem dzisiaj Mojej koleżance Oldze. Jest to pierwsza nasza sesja portretowa. Ogólnie jestem początkującym fotoamatorem i wiem że jeszcze muszę się dużo nauczyć. Zdjęcia były robione Canonem 40D z Tamronem 28-75 i Samyangiem 85.

1.2.3.4.5.6.7.8.9.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

7 najlepsza. Tak poza tym to cienie na twarzy nie wyglądają dobrze. Na 4. ostrość na włosach a nie na oku. Na 6. za mała GO

Domyślnie

Szogun dzięki za komentarz, następnym razem będę się starał zniwelować braki.

Może ktoś jeszcze ma coś do powiedzenia? Proszę się nie krępować

Pełne uzależnienie Awatar Mad_Mac
    Miasto
    UK

Domyślnie

Jedynie 8 jakos sie broni. Bardzo zle kadry szczegolnie 1 i 7.
    Slaby kontrast i dziwne kolory, na moim monitorze niektore zalatuja zielonym zafarbem.
    6 ostrosc na zlym oku
    Dluga droga ale sie nie poddawaj. Poogladaj fotki i komentarze innych i nauczysz sie paru zasad.

5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200
    Google: Precious-moment photography UK

Pełne uzależnienie Awatar Parteq
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Pierwsze wrazenie - centralne kadrowanie, wszystko skupia sie wokol srodka, zdjecie robi sie nudne.

Zamiast 9 zdjec zastosuj mniejsze oczka w sicie i pomysl ze ktos pozwolil Ci wystawic tylko 3. Wiec nastepnym razem wystaw 3, te najlepsze.

Popracuj nad kadrem poczytaj troche teorii - na forum jest tego masa.

Pozniej praktyka, praktyka, praktyka.

I bedzie lepiej

Bywalec Awatar MarcinG
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Zgadzam się z przedmówcami, kadry kuleją, centralnie, zostawiasz za dużo góry, tniesz czubek głowy. Ostre światło w portrecie zazwyczaj nie jest rzeczą pożądaną- patrz cienie na twarzy 3 i 4. Nie wystawiaj modelki na ostre światło, lepiej iść w cień, a najlepiej gdy jest zachmurzenie- chmura działa jak softbox Zwróć uwagę na mimikę modelki- na niektórych- 5,6,7,9 wygląda dość niekorzystnie (ciemno w oczach/nie widać dolnych zębów/grymas)
    Najlepszy nr. 8
    Ostatnio edytowane przez MarcinG ; 24-02-2010 o 12:34

tomasuzu
    Guest

Domyślnie

popraw kadry a będzie git, nie zostawiaj za dużo wolnego miejsca na głową,w zdjęciu nr.5 za mało miejsca jak tniesz to porządnie. 8 super. A jak pracuje ci się z samyangiem 85mm ? masz potwierdzenie ostrości ?

Domyślnie

Serdecznie dziękuję za wszystkie dotychczasowe sugestie, na pewno wezmę je sobie do serca i następna sesja powinna zawierać mniej usterek.

Co do Samyanga to jest to obiektyw dla Cierpliwych. Potwierdzenia ostrości nie mam , mam za to matówkę z klinem i rastrem, ale mimo wszystko ostrzy się na niej tak średnio. Najlepszą opcją jest Live View , do takich zdjęć pozowanych sprawdza się dobrze, aczkolwiek czasami jest tak że obraz na LV jest za jasny lub za ciemny mimo iż parametry ustawione są prawidłowo, czasami pomaga włączenie i wyłączenie LV, czasami trzeba zmniejszyć/zwiększyć czas migawki. Na pełnej dziurze nie jest za ostry , ale da się moim zdaniem przeżyć.

Domyślnie Monika-wiosna

Witam Ponownie, przesyłam Wam parę zdjęć z wiosennej sesji z Moniką.
    Mam nadzieję że są jakościowo lepsze od tych poprzednich.Starałem się znaleźć lepsze kadry.

[usunięte na prośbę autora]

Dopiero zaczyna
    Miasto
    malo

Domyślnie

Jedynie 3 do mnie przemawia.
    2 by było lepsze jakbyś skadrował trochę bardziej w lewo.
    W 5 trawsko wlazło na twarz

I ogólnie zainwestowałbym w makijaż i popracował nad minami modelek

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów