Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 41

Wątek: Matryca 50d a obiektywy

Dopiero zaczyna Awatar Krzdry
    Miasto
    Ostrów Wielkopolski

Domyślnie

a ja w/w C 50mm f1.8 II posiadam

i używałem go z 400D
    i teraz używam z 50D

i myślę ,że na 400D obraz był dużo ostrzejszy :/
    sampli nie dam bo już nie mam

a wracając do tematu to przepaść jest ale lepiej iść w obiektywy na początek a potem puszke, jedno i drugie aps-c wiec spokojnie te same ef-s będą działać. Jeśli chcesz koniecznie "wygodniejszego" body to pomyśl nad 40D , dużo ludzi je wymienia na nowe 50 wiec raczej będzie w czym wybierać , a jednak więcej szkieł nakarmi matryce swoją rozdzielczością
    Nie szczędź czasu na to, aby być szczęśliwym.
    Phil Brosmans

Zablokowany

Domyślnie

ebas miałem taki sam problem i kupiłem najpierw nowe body
    (z 400d na 50d) i co? d..pa! Moje ob. nie dawały rady, wręcz skutek był opłakany. Zdjęcia były gorsze: mydło, nie trafiony AF, często ap. nie zrobił zdjęcia bo nie miał potwierdzenia AF i co? Wymiana słoików. Tak czy inaczej chciałem zmienić szkła, ale zmiana boby była nie porozumieniem przy moich starych szkłach. Obecnie dokupiłem C 70-200 L f/4 i T 17-50 f/2.8 i teraz wiem co potrafi ten ap. ( szczególnie jak podpinam L )

Dopiero zaczyna

Domyślnie

No to podsumowując Wasze odpowiedzi mam takie wyjścia:

-zostawić 400d i dokupić szkło powiedzmy za 2k PLN (niestety na eLkę nie starcza)
    -zamienić na 40d i zostaje 1k PLN mam lepsze body i coś na szkło
    -zakupić 50d, zrobić ramkę i powiesić na gwoździu

Niestety finanse są ograniczone a małażonka już dziwnie patrzy

a gdybym dysponował czasem to zakupić eos30, odkurzyć powiększalnik stojący w piwnicy i ... niesamowity fun factor

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Przepaść to będzie 400D vs. 5D1.

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ebas Zobacz posta
    No to podsumowując Wasze odpowiedzi mam takie wyjścia:

-zostawić 400d i dokupić szkło powiedzmy za 2k PLN (niestety na eLkę nie starcza)
    -zamienić na 40d i zostaje 1k PLN mam lepsze body i coś na szkło
    -zakupić 50d, zrobić ramkę i powiesić na gwoździu

Niestety finanse są ograniczone a małażonka już dziwnie patrzy

a gdybym dysponował czasem to zakupić eos30, odkurzyć powiększalnik stojący w piwnicy i ... niesamowity fun factor
    Osobiscie wybralbym bramkę numer jeden. Za te 2 tysiace dokupil szklo w najbardziej interesujacym Cie zakresie - jesli ma to byc obiektyw standardowy, to juz jest z czego wybierac. Jesli przeszkadza Ci w 400d ergonomia, to mozesz pomyslec nad gripem. Niestety ale bez dobrego obiektywu zaden aparat nie rozwinie skrzydel..

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Charzykowy/Chojnice

Domyślnie

Ja najpierw kupiłem body (400D siadło poprostu) 1D mk II i robiłem z 50 mk II (wiem, lipa jak cholera) ale szybciutko zarobiłęm na 70-200 2.8 L więc sie da.

Bywalec Awatar Zybi_S
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Witam wszystkich !!!

Przepraszam za wtrącenie własnego zapytania, ale mam podobny problem. Wybór już padł na 50D (z moich osobistych za i przeciw to jest ten, a nie inny). Osobiście bardzo cenię solidność wykonania i ergonomię.
    Pytanie czy ma sens kupić go z kitem, czy raczej z 17-85 IS.
    Interesuje mnie szkło z zakresem ogniskowych od około 18 - 50..85. nie musi być (na początek) bardzo jasny - koło f4 na razie starczy.
    Jakie byłoby najbardziej optymalny (jakość obrazu) w cenie około 1.500 zł

Pozdrawiam

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Widzę, że nikt mnie nie zachęca do zmiany korpusu, wiem, że na zdjęcie składa się przede wszystkim fotograf, później optyka a na końcu puszka o czym świadczą stare dobre fotografie.
    W takim razie, zapominam o 50d, ale nadal mnie kusi nawet 40tka.
    Jasny wizjer - używam czasami M42, lepszy AF - mam bardzo żywe dzieciaki itp, itd.
    Nie chce zanudzać, ale gdybym zostawił 50/1.8 i ewentualnie dokupił coś ok 18-40...
    A swoją drogą, miałem kiedyś jakiegoś Kodaka na film, zakupionego przed urodzeniem się syna i nie byłoby problemu, gdyby nie ktoś, kto powiedział mi o fotografii
    Gdybym był wędkarzem to bym SE robaka wykopał za darmo

Domyślnie

Przeczytaj jeszcze raz powyższe rady. Najwięcej związana jest ze szkłem, później dopiero z body. Miałem także 400D. Bardzo fajny aparacik. Miał podpiętego kita, mieścił się do każdego bagażu, nie był ciężki a robił fajne fotki. Później przyszły przemyślenia... Z podłączoną lampą 550ex, wyglądał trochę dziwnie. Ludzie na ślubach też patrzyli jakoś tak...ale jak już na jakiejś imprezie wyskoczyło 2 niby totalnych amatorów z 40d, to powiedzialem dość. Czas na zmiany. Kupiłem 40D, tanią L-kę szeroką i druga długą. Lampę wymieniłem an 580ex i byłem przygotowany. Ręka tylko odpadała przy takim zestawie. Po dokupieniu gripa, odpadała dalej, ale ergonomia sie poprawiła.

Dlatego taki długi wywód, żeby pokazać na własnym przykładzie, że zmiany powinny mieć jakieś uzasadnienie, a nie tylko wydanie kasy(choć niektórym zakupy podobno pomagają). Sam napisałeś, ze Żona niespecjalnie zadowolona jest z Twojego pomysłu...DO 2 tyś zł naprawdę jest wiele ciekawych szkieł do kupienia. 17-85 IS, Tamrony 17-50 czy 28-70(ten zabierze CI trochę dołu), może trafisz na 17-40 4L. Obiektywy na pewno większe i cięższe niż kit, ale pamiętaj do czego chcesz wykorzystać aparat przez janbliższy rok. Czy tylko rodzinnie, czy ma zarabiać pieniądze. A może po prostu odłóż na razie te 2tyś i poczekaj...Może najbliższy rok pozwoli Ci na zakup nowego body i nowego obiektywu, bo przez ten czas uda Ci się wygospodarować kolejne 2tyś.

Możliwości jest wiele. Sam siebie znasz najlepiej. A może porozmawiaj z Żoną. Powiedz jej o swoich rozterkach i poproś o radę. Zauważam, ze kobiety są ostatnimi czasy szalenie praktyczne...

Coś już napisał
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Opcja nr. 2 wydaje się spoko o ile znajdziesz w tej cenie tamiego 17-50/2.8 ewentualnie sigme 18-50/2.8 mam tą sigme i jestem bardzo zadowolony
    A 40D to bardzo dobra puszka

Ale tak jak ktoś powiedział wyżej czy koniecznie przepaść dzieli 400D i 50D ? Napewno w tonalności i w szumach na wysokim iso.
    Przepaść to jest 5D i 400D

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów