No tak, tylko podejrzewam, że cena z jaką wyskoczą to będzie min. 2500 PLN o ile nie więcej.
No i jaka będzie optyka, bo niestety, doświadczenia z 50 1.4 mam bardzo kiepskie.
No tak, tylko podejrzewam, że cena z jaką wyskoczą to będzie min. 2500 PLN o ile nie więcej.
No i jaka będzie optyka, bo niestety, doświadczenia z 50 1.4 mam bardzo kiepskie.
O obiektywach wiem prawie wszystko
Wydaje mi sie, ze 3500zl bylo by rozsadna cena za szklo o takich parametrach (na papierze) .. mimo wszystko nie wiem czy bym sie zdecydowal na zakup z prostej przyczyny - Sigma nie wzbudza we mnie zaufania przede wszystkim z powodu AF, oraz duzej rozbieznosci pomiedzy poszczegolnymi egzemplarzami.
Prorokuję jak będzie w testach85 L po domknięciu do 1.4 będzie żyletą w centrum kadru, a Sigma będzie mydełkiem na pełnej dziurze. I pozamiatane :] Zweryfikujemy za parę miesięcy
![]()
O obiektywach wiem prawie wszystko
mnie ciekawi cena 70-200 HSM OS i czy jakość może sie poprawiłapozatym ciekawą propozycją jest 8-16
12 mm na pełnej klatce
![]()
5d+5d mark II+ S35A+C 85 f/1.8 + C 20-35 f/3.5-4.5, C 70-210 3.5-4.5 580 ex II, YN 565 EX (czasem 17-40 L i 50 f/1.4), arsat 80/2.8 tilt
Piękne premiery, piękne...
17-50 OS
70-200 OS![]()
8-16(minus, bo tamrona już zdążyłem kupić
)
Ciekawe jak z cenami. I czy w 70-200 poprawili optykę.
tak jak w 50/1.4 albo lepiej...
...lepiej nie mowic
dopoki nie przeczytam opinii kogos, kto tym w ogole trafil, to to jest taki Samyang, tylko z mniej wygodnym pierscieniem MF ale za to z fabrycznym dandelionem. i nie wiem jak z kolorami koreanczyka (podobno ociepla), ale co do Sigmy to w zasadzie jestem pewny, ze bedzie gratis musztarda.
inna kwestia - zauwazyliscie, ze Sigma w kazdej z nowych premier ma rozmiar filtra fi77? mnie sie taki pomysl podoba, ale z takim 17-50 moga miec klopot ze zbytem, jak nabywca sobnie uswiadomi, ze przez zakup polara TOC (total cost ownership) mu wzrosnie lekko liczac 100 PLN ponad TOC np. Tamrona 17-50. a AF w obu bida...
a propos nowosci z pierwszej strony dpreview - polecam ostatnie zdjecie przykladowe z Nikkora 24/1.4:
http://www.dpreview.com/galleries/re...ples/slideshow
obejrzec pelne, potem przeczytac jaka dziurkakomentarz ojca prowadzacego akustyka: moj 17-40 ma lepsze rogi. tak od f/8.0
![]()