Trochę mnie martwi ten pierścień w 70-200. Kto to wymyślił? Próbuję sobie wyobrazić operowanie czymś takim i wychodzi mi, że może być niewygodnie :/
No i Sigmy nie każdemu działają źle, o czym może świadczyć TEN (mój) wątek. Z tego miejsca zachęcam też każdego posiadacza Sigmy o krótką informację na temat swoich przeżyć z tą firmą. Myślę, że wielu by się to przydało.
Czacha - to nie jest spam, prawda?
Ostatnio edytowane przez MatusP ; 21-02-2010 o 18:47
Mialem egzemplarz Sigmy 30/1.4 ktora nie sprawiala zadnego problemu z AF na trzech korpusach, ja bym od razu obiektywow tej firmy nie skreslal, czesto tylko bazujac na opiniach w internecie. Warto podpiac, sprawdzic samemu, jak bedzie zle - nie kupowac i zapomniec o calej sprawie.
Aparat raczej nie ma zaprogramowanych obiektywow, ktore "rozpoznaje", przeciez stare eosy nie radzilyby sobie wtedy z nowymi obiektywami, tymczasem wcale tak nie jest. Tam musi byc jakis inny "czynnik X"![]()
O matko, leże. Sigma ostro poszalała z premierami. Nie ukrywam, że wybieram UWA, a 8-16 brzmi miodnie.. kwestia jak będzie z jej jakością, ale odpowiednik 12-24 na pełnej klatce wygląda obiecującoTrzeba poczekać na testy i opinie. I nawet światło 4,5-5,6 mnie nie zniechęci, jeśli jakość optyczna i AF będą dawały radę..
Zresztą, 85/1,4 z dobrym AF byłaby niezwykle atrakcyjna, podobnie jak 17-50/2,8 OS HSM, gdyby była równa w całym zakresie, odpowiednio ostra, trafiała, i nie miała problemów z dystorsją ala C17-85, czyli..czekamy.
C5DII | C40D | Sam8/3,5 | C35/1,4L | SMCTakumar50/1,4 | C70-200/2,8L | C580EXII | m42
Dowodów nie ma, ale są silne przesłanki. Pierwsza z brzegu to taka, że w Mk IV niektóre obiektywy f/4 "wyłączają" czujniki krzyżowe, a niektóre nie.
Innymi słowy - jest ogólny protokół, który gwarantuje zgodność wstecz i który nie wyklucza możliwości lepszego dopasowania w przypadku nowych modeli aparatów![]()
EOS - conditio sine Kwanon...
Widzę, że prognozujecie tutaj cenę 85/1.4 na ok 3500zł. Więc dla mnie to oczywista abstrakcja. Przecież w stajni Nikona już za niespełna 4000zł da się kupić fenomenalnego, pancernego Nikkora 85/1.4. Różnica, iż Sigma będzie miała - jak zawsze pewnie - nieprzydatny AF jakoś do mnie nie przemawia...
Jak to już ktoś wspomniał - Samyang za 800zł z pseudo-AF za czterokrotnie większe pieniądze - absurd
Znając życie zaraz po premierze przybiegnie tu foto-net ze swoją świętą krucjatą przekonując nas jaki to AF nie jest doskonały, czego doświadczyło już kilkuset jego wiernych klientów (których oczywiście nigdy nie mieliśmy przyjemności poznać)![]()
odkad sam uzywam DSLR, a to bedzie jakies 5 lat, pamietam cala mase premier, kiedy "Sigma pozamiatala" i pamietam efekty praktyczne tego "zamiatania". 50/1.4 tez mial byc rynkowym killerem, bo szklo ma optycznie wszystko, czego mozna by sobie zyczyc. tylko wiele z tego nie wynika, bo w klasie szkiel do recznego nastawiania ostrosci niewiele tylko drozszy jest Zeiss - ktorego marka niewatpliwie jest lepsza niz Sigma.
pozyjemy, zobaczymy. na papierze wszystkie Sigmy wygladaja fantastycznie...
inna kwestia, ze dopoki ta firma robi sztuczne oszczednosci przez inzynierie wsteczna i nieplacenie Canonowi za patent bagnetu (jeszcze kilka miesiecy a moze lat - nie pamietam) dopoty jest to kupowanie obiektywow formalnie nie zgodnych z bagnetem EOS, w ktorych AF dziala "na wiare".
Na mój nos nawet gdyby inni producenci mieliby wgląd do specyfikacji Canona to i tak wiele by to w kwestii AF nie zmieniło. Związku z tym, że jedne obiektywy chodzą ok a inne nie trafiają i zdarza się to również oryginałom Canona wnioskuję że to musi mieć związek z kontrola jakości i nie wiem może spasowaniem, luzami na AFie, gorszym napędem ogólnie, który jest wolniejszy i może mniej przewidywalny nie ważne, najważniejsze że ja widzę poprawę, że Sigma wsadza HSM i OS gdzie się da. Mnie osobiście najbardziej interesuje 70-200 w szczególności że słyszałem że Tamron tez szykuje na kwiecień swoja wersje VC.
Nie wie ktoś ile trzeba będzie czekać na orientacyjne ceny tych nowości?