Ale Tamron ma jedna 'przewage' - wolniejszy AF ... a to pozwala precyzyjniej ustawic ostroscSkala na Sigmach latach jak szalona i byc moze wewnetrzne przekladnie i inne komponenty maja slabsze spasowanie i dlatego wychodza takie kwiatki.
Ale Tamron ma jedna 'przewage' - wolniejszy AF ... a to pozwala precyzyjniej ustawic ostroscSkala na Sigmach latach jak szalona i byc moze wewnetrzne przekladnie i inne komponenty maja slabsze spasowanie i dlatego wychodza takie kwiatki.
Ja słyszałem, że Tamron ma dostęp do kodów sterujących Canona. Canon widocznie nie uznaje Tampona za aż tak niebezpiecznego przeciwnika, jak Sigmę i nie podcina mu skrzydeł na swoich puszkach.
"slyszalem", "podobno" .. a jakies konkrety?![]()
u sigmy to podobno zależy od egzemplarza, czytałem o tym sporo bo interesowałem się sigma 50mm 1.4, wziąłem body pojechałem do Fotojokera (tego w Auchan w Białymstoku;P ) podpiąłem szkło które tam było i trafiało celnie i szybko, kupiłem. Po kilku miesiącach używania tego szkła nie widzę praktycznie żadnych problemów z AF, raz na dużym mrozie AF trochę głupiał, ale poza tym żadnych problemów.
ps. robiłeś jako operator przy materiale o WTZ w Czarnej Białostockiej?![]()
pozdrawiam
Ze 2 lata temu pewnie nie mógłbym się doczekać tej S85/1.4. Dzisiaj, mając doświadczenia z S50/1.4 wiem czego się spodziewać. Będzie niezła optyka w połączeniu z kiepskim AFem. Szkoda czasu i nerwów, lepiej sobie kupić Samyanga, tam przynajmniej od razu uczciwie mówią że nie ma AF :-)
http://canon-board.info/showpost.php...&postcount=923
Ciekawe szkła, trzeba poczekać na testy i sample, choć nie ukrywam jestem ciekaw tej S 85/1.4, może jak nie będzie jakichś wielkich problemów to okaże się jakimś pomostem między C 85/1.8 a 85L dla ludzi, których 1.8 nie zadowala a nie mogą wyłożyć na L, a z drugiej strony wolą jakiś AF niż pełny manual w Samyangu.
Po tym jak w teście wypadła Sigma 17-70 2.8-4 OS HSM mam spore oczekiwania co do 17-50 2.8:-D
No i 8-16mm zapowiada się świetnie, tylko cena pewnie będzie sporo za ten "monopol"
Canon 5D / C50 1.8 / S17-35 2.8-4 HSM / C100-300 USM / Helios 44M-4 + Radziecki Mieszek / 430EX
Odczepcie się od HSMu SigmyNa początku na pewno potrzebowali czasu na dopracowanie ale ja widzę że te ostatnie HSMy np w 18-50 f2.8-4 działa bezbłędnie, wolniej niż nowe USMy ale celnie to najważniejsze. Więc w nowych Sigmach na pewno nie będzie gorzej. A do tych co mówią że Sigma nie ma specyfikacji i dlatego ma problemy a raczej miała polecam http://kzar.net/wiki/Photo/CanonEFProtocol Dla tak dużych producentów naprawde nie jest problem zlogować prostą dwuprzewodową transmisję
Ale mnie się właśnie czarna 70-200 OS podoba niezmiernie!![]()
sebcio80 był uprzejmy pożyczyć mi kiedyś wersję bez stabilizacji i bardzo mi podpasowała.
Co do protokołu - to połowa sukcesu: jeśli w algorytmach AF w aparacie są parametry dobierane na podstawie zidentyfikowanego obiektywu (a nie ma powodu, żeby ich nie było), to inżynierowi Sigmy mają dodatkowo po górkę...
Ostatnio edytowane przez Bahrd ; 21-02-2010 o 18:37
EOS - conditio sine Kwanon...