Strona 7 z 16 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 152

Wątek: Nowe SIGMY :)

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Yova Zobacz posta
    Możesz rozwinąć? Bo bardzo mnie to zaciekawiło.
    o ile wiem, Sigma nie placi oplat patentowych za bagnet Canona i jej obiektywy komunikuja sie z body nie poprzez protokol a tak jak inzynierom Sigmy "wyszlo", ze dziala. jak wyszlo: google reverse engineering
    www albo tez flickr

Początki nałogu

Domyślnie

Ja juz tu kiedys na forum pisalem... 30/1.4 trafilem od razu. A to przeciez Sigma.

85/1.8 - dopiero trzeci egzemplarz nie mial BF

28/1.8 - pierwszy egzemplarz byl strasznie mydlany a ponadto "scentrowany", drugi juz w najlepszym porzadku.

Jutro jade wybierac kolejny obiektyw, Canona.. juz sie uzbrajam w cierpliwosc. Jak dla mnie nie ma reguly i nawet systemowe szkielka potrafia zrobic "w konia".

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    o ile wiem, Sigma nie placi oplat patentowych za bagnet Canona i jej obiektywy komunikuja sie z body nie poprzez protokol a tak jak inzynierom Sigmy "wyszlo", ze dziala. jak wyszlo: google reverse engineering
    A ktoś płaci? BTW EF to patent, czy trade secret? Może nie da się kupić praw?
    zdRAWki
    Fotograf platoniczny

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Matt_K-K Zobacz posta
    Ja juz tu kiedys na forum pisalem... 30/1.4 trafilem od razu. A to przeciez Sigma.

85/1.8 - dopiero trzeci egzemplarz nie mial BF

28/1.8 - pierwszy egzemplarz byl strasznie mydlany a ponadto "scentrowany", drugi juz w najlepszym porzadku.

Jutro jade wybierac kolejny obiektyw, Canona.. juz sie uzbrajam w cierpliwosc. Jak dla mnie nie ma reguly i nawet systemowe szkielka potrafia zrobic "w konia".
    ale tu nie chodzi o BF/FF, tylko o to, ze na 10 zdjec 3 sa nieostre ... przy BF/FF wszystkie maja zle ustawiona ostrosc

poza tym BF/FF to kwestia obiektyw+body, a nie sam obiektyw

Początki nałogu

Domyślnie

Jasne, myslalem ze chodzi tylko o wade autofocusa. Co do ostrosci poszczegolnych egzemplarzy Sigmy, to nie mam porownania, ale z Canonem gorsze sztuki tez sie lubia trafic wcale nie tak rzadko.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez HuleLam Zobacz posta
    A ktoś płaci? BTW EF to patent, czy trade secret? Może nie da się kupić praw?
    zdRAWki
    patent musi byc jawny i wszystkie szczegoly techniczne* musza byc jasne. natomiast nie oznacza to, ze kazdy moze sobie zrobic. wykorzystanie opatentowanego rozwiazania jest wlasnie chronione (i dlatego kosztuje)

* - to zdaje sie nie jest zawsze prawda, ale musialbym zony dopytac
    www albo tez flickr

Domyślnie

czy ta sigma już jest w sprzedaży czy to narazie zapowiedzi ? byłem na stornie sigmy i nic nie ma na ten temat.

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Normat Zobacz posta
    czy ta sigma już jest w sprzedaży czy to narazie zapowiedzi ? byłem na stornie sigmy i nic nie ma na ten temat.
    Jutro będzie w sklepach...

A na serio to od takich zapowiedzi to raczej w miesiącach czas się liczy do pojawienia się w sprzedaży.
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Normat Zobacz posta
    Rzeczywiście na stronach sigmy nic nie ma o nowościach. Dziwne?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    patent musi byc jawny i wszystkie szczegoly techniczne* musza byc jasne. natomiast nie oznacza to, ze kazdy moze sobie zrobic. wykorzystanie opatentowanego rozwiazania jest wlasnie chronione (i dlatego kosztuje)

* - to zdaje sie nie jest zawsze prawda, ale musialbym zony dopytac
    To wiem. Wracam do pytania - protokół EF jest pokryty patentem (znane są wszystkie szczegóły techniczne i na własny użytek, niekomercyjnie, można go implementować), ale ma wysoki kosz licencji, czy też jest (częściowo) trade secretem?
    zdRAWki
    Fotograf platoniczny

Strona 7 z 16 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów