Strona 6 z 16 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 152

Wątek: Nowe SIGMY :)

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Ze 2 lata temu pewnie nie mógłbym się doczekać tej S85/1.4. Dzisiaj, mając doświadczenia z S50/1.4 wiem czego się spodziewać. Będzie niezła optyka w połączeniu z kiepskim AFem. Szkoda czasu i nerwów, lepiej sobie kupić Samyanga, tam przynajmniej od razu uczciwie mówią że nie ma AF :-)
    Dlatego mnie interesuje tylko 8-16/4,5-5,6, zakres ogniskowych baaardzo ciekawy, a jakość AF ma w tej nowości sigmy stosunkowo najmniejsze znaczenie. Z drugiej strony sądząc po AF w sigmach 10-20 nie powinno być źle.

Początki nałogu
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Trochę mnie martwi ten pierścień w 70-200. Kto to wymyślił? Próbuję sobie wyobrazić operowanie czymś takim i wychodzi mi, że może być niewygodnie :/

No i Sigmy nie każdemu działają źle, o czym może świadczyć TEN (mój) wątek. Z tego miejsca zachęcam też każdego posiadacza Sigmy o krótką informację na temat swoich przeżyć z tą firmą. Myślę, że wielu by się to przydało.

Czacha - to nie jest spam, prawda?
    Ostatnio edytowane przez MatusP ; 21-02-2010 o 18:47

Początki nałogu

Domyślnie

Mialem egzemplarz Sigmy 30/1.4 ktora nie sprawiala zadnego problemu z AF na trzech korpusach, ja bym od razu obiektywow tej firmy nie skreslal, czesto tylko bazujac na opiniach w internecie. Warto podpiac, sprawdzic samemu, jak bedzie zle - nie kupowac i zapomniec o calej sprawie.

Aparat raczej nie ma zaprogramowanych obiektywow, ktore "rozpoznaje", przeciez stare eosy nie radzilyby sobie wtedy z nowymi obiektywami, tymczasem wcale tak nie jest. Tam musi byc jakis inny "czynnik X"

Domyślnie

O matko, leże. Sigma ostro poszalała z premierami. Nie ukrywam, że wybieram UWA, a 8-16 brzmi miodnie.. kwestia jak będzie z jej jakością, ale odpowiednik 12-24 na pełnej klatce wygląda obiecująco Trzeba poczekać na testy i opinie. I nawet światło 4,5-5,6 mnie nie zniechęci, jeśli jakość optyczna i AF będą dawały radę..

Zresztą, 85/1,4 z dobrym AF byłaby niezwykle atrakcyjna, podobnie jak 17-50/2,8 OS HSM, gdyby była równa w całym zakresie, odpowiednio ostra, trafiała, i nie miała problemów z dystorsją ala C17-85, czyli.. czekamy.
    C5DII | C40D | Sam8/3,5 | C35/1,4L | SMCTakumar50/1,4 | C70-200/2,8L | C580EXII | m42

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Matt_K-K Zobacz posta
    Aparat raczej nie ma zaprogramowanych obiektywow, ktore "rozpoznaje", przeciez stare eosy nie radzilyby sobie wtedy z nowymi obiektywami, tymczasem wcale tak nie jest. Tam musi byc jakis inny "czynnik X"
    Dowodów nie ma, ale są silne przesłanki. Pierwsza z brzegu to taka, że w Mk IV niektóre obiektywy f/4 "wyłączają" czujniki krzyżowe, a niektóre nie.
    Innymi słowy - jest ogólny protokół, który gwarantuje zgodność wstecz i który nie wyklucza możliwości lepszego dopasowania w przypadku nowych modeli aparatów
    EOS - conditio sine Kwanon...

Uzależniony

Domyślnie

Widzę, że prognozujecie tutaj cenę 85/1.4 na ok 3500zł. Więc dla mnie to oczywista abstrakcja. Przecież w stajni Nikona już za niespełna 4000zł da się kupić fenomenalnego, pancernego Nikkora 85/1.4. Różnica, iż Sigma będzie miała - jak zawsze pewnie - nieprzydatny AF jakoś do mnie nie przemawia...
    Jak to już ktoś wspomniał - Samyang za 800zł z pseudo-AF za czterokrotnie większe pieniądze - absurd

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    ..dopoki nie przeczytam opinii kogos, kto tym w ogole trafil, to to jest taki Samyang, tylko z mniej wygodnym pierscieniem MF ale za to z fabrycznym dandelionem.
    Znając życie zaraz po premierze przybiegnie tu foto-net ze swoją świętą krucjatą przekonując nas jaki to AF nie jest doskonały, czego doświadczyło już kilkuset jego wiernych klientów (których oczywiście nigdy nie mieliśmy przyjemności poznać)

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

odkad sam uzywam DSLR, a to bedzie jakies 5 lat, pamietam cala mase premier, kiedy "Sigma pozamiatala" i pamietam efekty praktyczne tego "zamiatania". 50/1.4 tez mial byc rynkowym killerem, bo szklo ma optycznie wszystko, czego mozna by sobie zyczyc. tylko wiele z tego nie wynika, bo w klasie szkiel do recznego nastawiania ostrosci niewiele tylko drozszy jest Zeiss - ktorego marka niewatpliwie jest lepsza niz Sigma.

pozyjemy, zobaczymy. na papierze wszystkie Sigmy wygladaja fantastycznie...

inna kwestia, ze dopoki ta firma robi sztuczne oszczednosci przez inzynierie wsteczna i nieplacenie Canonowi za patent bagnetu (jeszcze kilka miesiecy a moze lat - nie pamietam) dopoty jest to kupowanie obiektywow formalnie nie zgodnych z bagnetem EOS, w ktorych AF dziala "na wiare".
    www albo tez flickr

Bywalec Awatar Yova
    Miasto
    B-stok

Domyślnie

...inna kwestia, ze dopoki ta firma robi sztuczne oszczednosci przez inzynierie wsteczna i nieplacenie Canonowi za patent bagnetu (jeszcze kilka miesiecy a moze lat - nie pamietam) dopoty jest to kupowanie obiektywow formalnie nie zgodnych z bagnetem EOS, w ktorych AF dziala "na wiare".
    Możesz rozwinąć? Bo bardzo mnie to zaciekawiło.

"na wiare".
    Oj silną wiarę często trzeba mieć
    "Ci co potrafią robią to. Ci co nie potrafią uczą innych"
    18-35+85

Bywalec Awatar milinet
    Miasto
    Konin, Poznań, Jarocin

Domyślnie

Na mój nos nawet gdyby inni producenci mieliby wgląd do specyfikacji Canona to i tak wiele by to w kwestii AF nie zmieniło. Związku z tym, że jedne obiektywy chodzą ok a inne nie trafiają i zdarza się to również oryginałom Canona wnioskuję że to musi mieć związek z kontrola jakości i nie wiem może spasowaniem, luzami na AFie, gorszym napędem ogólnie, który jest wolniejszy i może mniej przewidywalny nie ważne, najważniejsze że ja widzę poprawę, że Sigma wsadza HSM i OS gdzie się da. Mnie osobiście najbardziej interesuje 70-200 w szczególności że słyszałem że Tamron tez szykuje na kwiecień swoja wersje VC.
    Nie wie ktoś ile trzeba będzie czekać na orientacyjne ceny tych nowości?

Początki nałogu
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez milinet Zobacz posta
    Mnie osobiście najbardziej interesuje 70-200 w szczególności że słyszałem że Tamron tez szykuje na kwiecień swoja wersje VC.
    Nie wie ktoś ile trzeba będzie czekać na orientacyjne ceny tych nowości?
    Gdzie słyszałeś? Podobałoby mi się... Tamron jest tańszy, ostrzejszy, no i AF działa pewniej na Canonach niż Sigmy (wolniej, fakt, ale mnie to w sumie rybka).

Strona 6 z 16 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów