Strona 12 z 16 PierwszyPierwszy ... 21011121314 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 152

Wątek: Nowe SIGMY :)

Domyślnie

Mnie ciekawi ta nowa 70-200. Oprócz OS jest też zmieniona optyka... Można mieć nadzieję na ostrzejsze szkło niż dotychczas.
    AF bym sie nie przejmował bo z 5DMkII mój Sigmalux ostrzy w punkt. Optycznie to jest wspaniałe szkło.
    Druga z moich Sigm: 12-24 też nie daje powodów do narzekań.
    Fotografuję bez pośpiechu... Mój sprzęt: 1/ Dobre i wygodne buty. 2/ Zestaw "Małpa z Brzytwą" czyli ΣSIGMALux 50mm f/1.4 EX DG HSM z przypiętym 5DMkII, zoom nożny, flash... jaki flash???
    3/ Czasem także ΣSIGMA 12-24mm f/4.5-5.6 EX DG HSM i Carl Zeiss Planar T* 1.4/85 ZE

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Wszyscy wierzymy. Oby tym razem było "nosił wilk razy kilka ponieśli i wilka"

Bywalec Awatar Yova
    Miasto
    B-stok

Domyślnie

A ja się boję że będzie coś ala: "eeeee do tej pory robiliśmy kaszaniasty AF i się sprzedawało i na meśka dla prezia starczyło to co się będziemy męczyć, teraz i tak maja micro adju coś tam w tych swoich canonach to niech w domu sobie ustawiają a my na swoje i tak wyjdziemy..."
    "Ci co potrafią robią to. Ci co nie potrafią uczą innych"
    18-35+85

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Myślę że optyka będzie lepsza a AF taki jak zwykle, a mikroregulacja w korpusie da nie więcej niż kalibracja w serwisie.

Domyślnie

Dlatego najlepiej olać AF i lecieć na szkłach manualnych.
    Coś nie teges z focusem - pretensje mam do siebie a nie do Jego Wysokości Cesarza Japonii, że zezwala, aby Sigma nie dogadywała się z Canonem...
    Fotografuję bez pośpiechu... Mój sprzęt: 1/ Dobre i wygodne buty. 2/ Zestaw "Małpa z Brzytwą" czyli ΣSIGMALux 50mm f/1.4 EX DG HSM z przypiętym 5DMkII, zoom nożny, flash... jaki flash???
    3/ Czasem także ΣSIGMA 12-24mm f/4.5-5.6 EX DG HSM i Carl Zeiss Planar T* 1.4/85 ZE

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez il Dottore Zobacz posta
    Dlatego najlepiej olać AF i lecieć na szkłach manualnych.
    W sumie w tej 8-16 można zaraz po wyjęciu z pudełka przełączyć na MF i tak zostawić do końca jej dni

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    W sumie w tej 8-16 można zaraz po wyjęciu z pudełka przełączyć na MF i tak zostawić do końca jej dni
    Dlatego i dla zakresu 8-16 z tych nowości tylko ona mnie interesuje ;-).

Bywalec
    Miasto
    Bruksela/Jelenia Góra

Domyślnie

a ja jak zobaczylem na optycznych ten zmasowany atak sigmy to od razu zatarlem rece. akurat padl mi usm w canonie 50/1.4 i pomyslalem ze sprzedam ten badziew i kupie sigme 1.4 ktora wielu tak chwali. w sklepie strzelilem pare testowych fot i nawet na kiepskim monitorze mojego 40d widizalem ze jest front focus o jakis 1cm.... kazda fota doslownie! tak wiec moj zapal ostygl natychmiast....co z tego ze SiGMA robi niby optycznie lepsze szkla niz niektore canony, i ma HSM i jeszcze sa tansze, skoro w wiekszosci to szkla manualne ;-). Napalem sie na nowa sigme 24-70 EX DG HSM, po tescie Cichego i wielu innych opiniach w necie przestalem sie w ogole interesowac tym szklem. tak, tak... nie miejmy zludzen! AF Sigma SUCKS!!!
    "Dziś w nocy śniła mi się rzeczywistość. z jaką ulgą się obudziłem" S.J.Lec .

flickr

Uzależniony

Domyślnie

Ja nie wiem w czym Wy upatrujecie tę "lepszość" Sigm. Wszystko to takie "niby-lepsze" na pierwszy rzut oka...
    obudowy niby EX, super profi a łuszczą się jak diabli po kilku miesiącach intensywnego użytkowania... o tym, że potrafi się ot tak rozkalibrować po miesiącu fotografowania to już nie wspomnę...
    optycznie niby takie super a AF zazwyczaj nieużywalny, życiowe fotki wychodzą też jakoś lepsze, ostrzejsze ( sam miałem niejedną 50mm Canona ostrzejszą od 50mm Sigmy). Weźmy chociaż ten bokeh z punktami świetlnymi w S24-70 - przecież to na odbitce wygląda skrajnie koszmarnie...
    Ceny też konkurencyjne za bardzo nie są w stos. do szkieł systemowych. Kolega pisze, że napalał się na S24-70HSM - przecież to szkło kosztuje ok 3600zl (najtansze oferty z all). Po diabła kupować ten wynalazek skoro za ok 500zl więcej mamy doskonałego C24-70? A to, że jest 200 linii mniej ostry w testach ... szczegół dostrzegalny na odbitkach metr na pół...
    Ostatnio edytowane przez nowart ; 25-02-2010 o 12:16

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nowart Zobacz posta
    Ja nie wiem w czym Wy upatrujecie tę "lepszość" Sigm. Wszystko to takie "niby-lepsze" na pierwszy rzut oka...
    obudowy niby EX, super profi a łuszczą się jak diabli po kilku miesiącach intensywnego użytkowania...

No o łuszczocej się farbie wiele mozna pisać, tandeta straszna i niestety Sigma chyba rzeczywiście nigdy nie zrozumie, że obiektyw na ladnie wyglądać po roku używania a nie na półce sklepowej.

Ja Sigm uzywam do sportu od paru lat i nie narzekam, AF jest pewny i sprawny i co wazne szybki i w 70-200 i 120-300. I strasznie zaluje ze Sigma nie ma w ofercie 400mm 2.8 OS bo pewnie by go juz posiadal.

Pisałem to nie raz i bede pisał pewnie setki razy, taka mala przypowieść:

kolega miał Sigme 70-200 2.8 i narzekal ze zle mu ostrzy, ze czesto nie trafia, najczesniej AF otrzyl za cel. Wkurzony byl, sprzedal i kupil Canona 70-200 2.8 i przestal narzekac... ale zdjecia mial takie same, taki sam procent nietrafionych, tez czesto przestrzelone.

Jaki z tego morał? Człowiek zawsze narzeka jak teoretycznie mozna mieć coś "lepszego" - droższego.
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Strona 12 z 16 PierwszyPierwszy ... 21011121314 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów