Mogę tylko potwierdzić w praktyce słowa MC_ mam od kilku miesięcy trafioną sztukę 50/1.4 (wcześniej nie wierzyłem ,że to możliwe w Sigmie) bokeh super i ostrość na @1.4 super i AF z 5dmkII bez zarzutu :-D.
Mogę tylko potwierdzić w praktyce słowa MC_ mam od kilku miesięcy trafioną sztukę 50/1.4 (wcześniej nie wierzyłem ,że to możliwe w Sigmie) bokeh super i ostrość na @1.4 super i AF z 5dmkII bez zarzutu :-D.
możliwe, że ten nowe egzeplarze sigm już się dobrze dogadują z 5DmkII co zauważyłem już 1,5roku temu na testowaniu sigmy to jej obiektywy mają problem z nowymi puszkami. Testowałem 1,5roku 70-200. Na 1DmkIII i 40D dawał mgłe(to nie było mydło tylko zdjęcia wyglądały jak zrobione przez pończochę :-P)a na 350D miclesa było wszystko ok. Pół roku temu 100-300 na 5DmkII - powrót mgły, 50D miclesa - normalnie :-P Puszki nowsze niż egzemplarz szkła po prostu z nimi nie współpracują. Dopiero sigma musi coś namieszać i zrobić poprawkę szkła żeby było ok.
Ogólnie zgadzam się, że 50/1.4 jest świetne optycznie i gdyby nie to, że na FF ta ogniskowa mi zupełnie nie pasuje i bym szukał jakiejś 50-tki to albo 50/1.4 sigmy albo 50/1.2L Canona(ale pewnie padłoby na sigme ze względu na cenę :-P)
Natomiast jeżeli chodzi o 85mm to 1.8Canona nie mogę zarzucić zupełnie nic - więc nie wiem co by musiała mieć sigma żeby mnie przekonać do przejścia na jej wersję 1.4
Póki co jedyny wariant przesiadki w tej ogniskowej to grubasek 85L :-P
5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk
Te nowe szkła będą wymiatać!Zamieszczone przez dpreview.com@sigma interview
BTW. Pogrubiłem powód dla którego telasy są białe.
W moim przypadku z Sigmy 50/1.4 na ok. 70% zdjęć widać było tylko bokeh i dlatego nastąpiło bolesne rozstanie.
Cena wyniesie 3499 zł, bo wiem z przecieku.
rekin - pokaż ten przeciek.