Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: Zestaw do czyszczenia matrycy

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar roshuu
    Miasto
    Warszawa, Radzymin

Domyślnie Zestaw do czyszczenia matrycy

Uzywal ktos takie cos: aukcja

Warto to kupic w tej cenie? Czy to jest dobre?
    6D + 5D + 14 /2.8 + 35/1.4 + 50/1.4 + 85/1.8 + Fuji X-T1 + 35/1.4

Coś już napisał Awatar overseer
    Miasto
    Dublin, Irlandia

Domyślnie

Dam Ci radę, jeżeli nie chcesz sobie schrzanić matrycy to nie czyść sam, ani jakimiś "zestawami czyszczącymi" tylko oddaj aparat w ręce profesjonalistów.
    Ostatnio sam próbowałem wyczyścić matryce i ..... jeszcze bardziej ją ubrudziłem. Oddałem aparat do serwisu w Dublinie i tam powiedzieli mi i pokazali uszkodzony przez moje "czyszczenie" miniaturowy (piksel) matrycy. Nie widać tego na zdjęciach ani nic takiego. Mogę się tylko cieszyć ze nic poważniejszego się nie stało....na szczęście
    Wybór więc należy do Ciebie. Czasem lepiej zapłacić mniej niż za nową matryce. Można używać sprężonego powietrza do przedmuchiwania matrycy. Pozdrawiam!
    Canon 40D+grip, Canon 24-70 f/2.8 L, Canon 70-200 f/2.8 L IS, Canon 100mm f/2,8 L IS Macro, Falcon 8mm Fish-eye, Canon 580EXII, Manfrotto 055XPROB + głowica 488RC2 + Tamrac Expedition 6

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez overseer Zobacz posta
    ..... Oddałem aparat do serwisu w Dublinie i tam powiedzieli mi i pokazali uszkodzony przez moje "czyszczenie" miniaturowy (piksel) matrycy. Nie widać tego na zdjęciach ani nic takiego. Mogę się tylko cieszyć ze nic poważniejszego się nie stało....na szczęście
    Czyli w Irlandii naciągają i opowiadają legendy klientom nawet lepiej niż u nas.

....... Można używać sprężonego powietrza do przedmuchiwania matrycy. Pozdrawiam!
    Jezuuuuuuuuuuuuu!!!!!!!! Nieeeeeeeeeee!!!!!!!!!! RÓWNIE DOBRZE MÓGŁBYŚ RADZIĆ, ŻEBY PIASKIEM PO MATRYCY I SZCZOTKĄ DRUCIANĄ.

Żadnego powietrza pod ciśnieniem. Żadnej gruchy - tylko przy wstępnym czyszczeniu bardzo ewentualnie można próbować - bo gruchą zwykle więcej wdmuchujemy niż wydmuchujemy. Sprężone powietrze w KAŻDEJ postaci to zbrodnia. To z puszki niby czyste ale wali po matrycy kryształkami lodu....

www.micro-tools.com

http://www.micro-tools.de/mm5/e_psi.htm

wand + pecpad + eclipse2
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 20-02-2010 o 23:42

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Oddałem aparat do serwisu w Dublinie i tam powiedzieli mi i pokazali uszkodzony przez moje "czyszczenie" miniaturowy (piksel) matrycy. Nie widać tego na zdjęciach ani nic takiego. Mogę się tylko cieszyć ze nic poważniejszego się nie stało....na szczęście
    Jeśli mnie nie myli pamięc, na matrycy masz zamocowany filtr IR. Jest cała dziedzina modyfikowania aparatów cyfrowych w kierunku pozbycie sie tego filtra. Czysci sie nie tyle matrycę, co wlaśnie ten filtr. Ciekaw jestem jak bardzo trzeba się "przyłożyć", zeby przez szybkę filtra IR uszkodzic piksel na matrycy.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Początki nałogu
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Ja tam czyszczę matrycę takim cudem http://www.visibledust.com/products3.php?pid=3 od paru lat i sprawdza sie idealnie. Nic nigdy nie uszkodziłem. Polecam!!!
    -C

EOS R5+kilka szkiełek Canona

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

ja używałem i nie jestem zadowolony - nie dość, że pieruńsko drogie, to jeszcze nie załatwiło sprawy i musiałem poprawiać wacikiem jakimś :/
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Miasto
    Dublin, Irlandia

Domyślnie

akurat kolega pracuje w serwisie Dublińskim. Pokazał mi uszkodzoną matryce pod szkłem powiększającym. Stosowanie powietrza z odpowiedniej odległości i nie bezpośrednio na matryce wydaje mi się dobrym pomysłem. a jak Ty czyścisz swoja "JANUSZ BODY" ??? zamiast się mądrzyć to się wypowiedz.
    Canon 40D+grip, Canon 24-70 f/2.8 L, Canon 70-200 f/2.8 L IS, Canon 100mm f/2,8 L IS Macro, Falcon 8mm Fish-eye, Canon 580EXII, Manfrotto 055XPROB + głowica 488RC2 + Tamrac Expedition 6

Coś już napisał Awatar Carine

Domyślnie

a jeśli aparat ma funkcje czyszczenia matrycy to pomimo tego też trzeba od czasu do czasu matryce przeczyścić?
    Canon eos 450D + canon 18-55 mm IS + canon 55-250 mm IS + canon 50mm 1.8 + dodatki
    Moje foto

Coś już napisał
    Miasto
    Głuszyca

Domyślnie

akurat kolega pracuje w serwisie Dublińskim. Pokazał mi uszkodzoną matryce pod szkłem powiększającym. Stosowanie powietrza z odpowiedniej odległości i nie bezpośrednio na matryce wydaje mi się dobrym pomysłem. a jak Ty czyścisz swoja "JANUSZ BODY" ??? zamiast się mądrzyć to się wypowiedz.
    Człowieku o czym Ty piszesz ??? Takiemu człowiekowi jak Janusz nie jesteś godzien drzwi otwietać(delikatnie mówiąc),to chodząca kopalnia wiedzy i wyjątkowo uczynny i mądry człowiek ,który bez interesownie dzieli się swoją wiedzą,wiec z daleka od Niego!!!!!!!!!!!!!!

Miasto
    Dublin, Irlandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Maykster Zobacz posta
    Człowieku o czym Ty piszesz ??? Takiemu człowiekowi jak Janusz nie jesteś godzien drzwi otwietać(delikatnie mówiąc),to chodząca kopalnia wiedzy i wyjątkowo uczynny i mądry człowiek ,który bez interesownie dzieli się swoją wiedzą,wiec z daleka od Niego!!!!!!!!!!!!!!
    to może ty nie jesteś godna Januszowi otwierać drzwi, albo komuś innemu, ja mam swoją godność której tobie chyba brakuje. Kłoń głowę przed wszystkimi a każdy z pewnością cię po niej nie pogłaszczę. Każdy ma swoje zdanie i ma prawo pisać co chce. Nie obraziłem nikogo, a jeżeli tak to z góry przepraszam Pana Janusza.
    Nie podważam wiedzy Janusza. Wiem, bo czytałem setki odpowiedzi Janusza na pytania ludzi. tylko ująłem innych słów o wypowiedzenie się na pewien temat. Dlaczego większość ludzi uważa że to właśnie poza granicami kraju ludzie bardziej naciągają niż w ukochanej Polsce.

"Czyli w Irlandii naciągają i opowiadają legendy klientom nawet lepiej niż u nas"

A prawda jest taka i to potwierdza bardzo dużo ludzi ze sprzęt dostarczany na teren kraju jest gorszej klasy niż urządzenia na tzw inną część świata. Dlaczego ludzie kupują sprzęt w USA w UK? bo jest tańszy,inni bo jest lepszy, inne kraje nie pozwolą sobie na dostarczanie sprzętu gorszej jakości.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów