Uzywal ktos takie cos: aukcja
Warto to kupic w tej cenie? Czy to jest dobre?
Uzywal ktos takie cos: aukcja
Warto to kupic w tej cenie? Czy to jest dobre?
6D + 5D + 14 /2.8 + 35/1.4 + 50/1.4 + 85/1.8 + Fuji X-T1 + 35/1.4
Dam Ci radę, jeżeli nie chcesz sobie schrzanić matrycy to nie czyść sam, ani jakimiś "zestawami czyszczącymi" tylko oddaj aparat w ręce profesjonalistów.
Ostatnio sam próbowałem wyczyścić matryce i ..... jeszcze bardziej ją ubrudziłem. Oddałem aparat do serwisu w Dublinie i tam powiedzieli mi i pokazali uszkodzony przez moje "czyszczenie" miniaturowy (piksel) matrycy. Nie widać tego na zdjęciach ani nic takiego. Mogę się tylko cieszyć ze nic poważniejszego się nie stało....na szczęście
Wybór więc należy do Ciebie. Czasem lepiej zapłacić mniej niż za nową matryce. Można używać sprężonego powietrza do przedmuchiwania matrycy. Pozdrawiam!
Canon 40D+grip, Canon 24-70 f/2.8 L, Canon 70-200 f/2.8 L IS, Canon 100mm f/2,8 L IS Macro, Falcon 8mm Fish-eye, Canon 580EXII, Manfrotto 055XPROB + głowica 488RC2 + Tamrac Expedition 6
Czyli w Irlandii naciągają i opowiadają legendy klientom nawet lepiej niż u nas.
Jezuuuuuuuuuuuuu!!!!!!!! Nieeeeeeeeeee!!!!!!!!!! RÓWNIE DOBRZE MÓGŁBYŚ RADZIĆ, ŻEBY PIASKIEM PO MATRYCY I SZCZOTKĄ DRUCIANĄ.
Żadnego powietrza pod ciśnieniem. Żadnej gruchy - tylko przy wstępnym czyszczeniu bardzo ewentualnie można próbować - bo gruchą zwykle więcej wdmuchujemy niż wydmuchujemy. Sprężone powietrze w KAŻDEJ postaci to zbrodnia. To z puszki niby czyste ale wali po matrycy kryształkami lodu....
www.micro-tools.com
http://www.micro-tools.de/mm5/e_psi.htm
wand + pecpad + eclipse2
Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 20-02-2010 o 23:42
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
Jeśli mnie nie myli pamięc, na matrycy masz zamocowany filtr IR. Jest cała dziedzina modyfikowania aparatów cyfrowych w kierunku pozbycie sie tego filtra. Czysci sie nie tyle matrycę, co wlaśnie ten filtr. Ciekaw jestem jak bardzo trzeba się "przyłożyć", zeby przez szybkę filtra IR uszkodzic piksel na matrycy.
Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.
---Moje zdjecia na FB---
Ja tam czyszczę matrycę takim cudem http://www.visibledust.com/products3.php?pid=3 od paru lat i sprawdza sie idealnie. Nic nigdy nie uszkodziłem. Polecam!!!
-C
EOS R5+kilka szkiełek Canona
ja używałem i nie jestem zadowolony - nie dość, że pieruńsko drogie, to jeszcze nie załatwiło sprawy i musiałem poprawiać wacikiem jakimś :/
akurat kolega pracuje w serwisie Dublińskim. Pokazał mi uszkodzoną matryce pod szkłem powiększającym. Stosowanie powietrza z odpowiedniej odległości i nie bezpośrednio na matryce wydaje mi się dobrym pomysłem. a jak Ty czyścisz swoja "JANUSZ BODY" ??? zamiast się mądrzyć to się wypowiedz.
Canon 40D+grip, Canon 24-70 f/2.8 L, Canon 70-200 f/2.8 L IS, Canon 100mm f/2,8 L IS Macro, Falcon 8mm Fish-eye, Canon 580EXII, Manfrotto 055XPROB + głowica 488RC2 + Tamrac Expedition 6
a jeśli aparat ma funkcje czyszczenia matrycy to pomimo tego też trzeba od czasu do czasu matryce przeczyścić?
to może ty nie jesteś godna Januszowi otwierać drzwi, albo komuś innemu, ja mam swoją godność której tobie chyba brakuje. Kłoń głowę przed wszystkimi a każdy z pewnością cię po niej nie pogłaszczę. Każdy ma swoje zdanie i ma prawo pisać co chce. Nie obraziłem nikogo, a jeżeli tak to z góry przepraszam Pana Janusza.
Nie podważam wiedzy Janusza. Wiem, bo czytałem setki odpowiedzi Janusza na pytania ludzi. tylko ująłem innych słów o wypowiedzenie się na pewien temat. Dlaczego większość ludzi uważa że to właśnie poza granicami kraju ludzie bardziej naciągają niż w ukochanej Polsce.
"Czyli w Irlandii naciągają i opowiadają legendy klientom nawet lepiej niż u nas"
A prawda jest taka i to potwierdza bardzo dużo ludzi ze sprzęt dostarczany na teren kraju jest gorszej klasy niż urządzenia na tzw inną część świata. Dlaczego ludzie kupują sprzęt w USA w UK? bo jest tańszy,inni bo jest lepszy, inne kraje nie pozwolą sobie na dostarczanie sprzętu gorszej jakości.