Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: Co kupić do domowego studia ?

Coś już napisał Awatar Femme Fatal

Domyślnie Co kupić do domowego studia ?

Zbierałam się do kupna aparatu prawie pół roku no i w końcu się zebrałam zdecydowałam się na canona 1000D do tego na początek obiektyw kitowy 18-55 IS No a teraz chce pomalutku sobie skompletować mini studio domowe
    Co powinnam w takim studiu mieć ?

Tzn jakieś tło i stojak to tła to sobie wybiorę chyba nie muszę się na tym znać

Ale jakie lampy ? a raczej lampę bo niestety budżet mały ??:

Myślałam nad lampą taką podłączaną pod aparat ale jak patrzę na ceny to póki co mnie nie stać a chyba badziewiu nie ma co kupować bo chciała bym taką z obrotową głowicą patrzałam na nissin Di622 w cenach które by mnie interesowały to ta chyba najkorzystniej wypada

Ale te stojące są tańsze i czy moglibyście mi coś polecić do 200zł ?

Ogólnie to sytuacja wygląda tak że za aparat dam 1600zł planuje wziąć kredyt i to już w poniedziałek więc muszę szybko wiedzieć ile mi jest potrzebne nie mogę wziąć więcej niż 2500 więc bardzo proszę o jakieś rady !

Pozdrawiam

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Sosnowiec

Domyślnie

więc tło cena około 25 zł stojak narazie da się zastąpić może nie jest to za wygodne ale z czegoś trzeba zrezygnować.
    może być lampa studyjna za około za 300zł uda się na allegro przy dobrych wiatrach kupić zestaw z parasolką to trzeba kupić takie 2 :/ (nie lubie ich ale to zło konieczne)
    jakaś blenda 50zł i narazie starczy.
    z powodzeniem starczą te 100Ws chyba ze chcesz robić zdjęcia samochodów lub wielu osobą czy w klubach gdzie trzeba wiele oświetlić ale w domowym studio dadzą rade
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    a nissin jest nawet ok ale jak chcesz go odpalać bez kabla to bardzo dużo myślenia nad tym jest
    Ostatnio edytowane przez Alf182 ; 20-02-2010 o 14:17 Powód: Automerged Doublepost

Dopiero zaczyna Awatar GTeam

Domyślnie

Zacznijmy od tego:
    Cytat Zamieszczone przez Femme Fatal Zobacz posta
    Ogólnie to sytuacja wygląda tak że za aparat dam 1600zł planuje wziąć kredyt i to już w poniedziałek więc muszę szybko wiedzieć ile mi jest potrzebne nie mogę wziąć więcej niż 2500 więc bardzo proszę o jakieś rady !
    Tak naprawdę to w takiej kwocie nie zaczynałbym nawet myśleć o studio. Skoro 2,5 tys i jeszcze w kredycie to raczej kup body i lepsze szkło i ew. lampę na body.
    Ale jakbym Cię nie przekonał do zmiany decyzji i naprawdę chciałabyś kupić za to coś do studio to:

Tzn jakieś tło i stojak to tła to sobie wybiorę chyba nie muszę się na tym znać
    Oj uważaj - są tła i tła. Te zwykłe szmaciane kosztują po 25 zł za 1,6m x 5m. I są jakie są. Droższe są kartonowe... Są jeszcze szmaciane "gnieciuchy" Poszukaj na forum, bardzo dużo o tym było - jakie są różnice i co do czego.

Ale jakie lampy ? a raczej lampę bo niestety budżet mały ??:

Myślałam nad lampą taką podłączaną pod aparat ale jak patrzę na ceny to póki co mnie nie stać a chyba badziewiu nie ma co kupować bo chciała bym taką z obrotową głowicą patrzałam na nissin Di622 w cenach które by mnie interesowały to ta chyba najkorzystniej wypada

Ale te stojące są tańsze i czy moglibyście mi coś polecić do 200zł ?
    W tej cenie to nie zaszalejesz. Zwykle żarówki błyskowe do obudowy zwykłej na stojaku z fotocelą. No chyba że coś do body w manualu starego ale nie warto.

No i przede wszystkim blenda.
    Czyli reasumując w tej kwocie:
    - aparat
    - szkło
    - blenda
    - tła szmaciane (biały/czarny/szary)
    - lampy ( żarówki błyskowe do normalnych oprawek z fotocelą i stojaki) lub jedna starsza lampa w Manualu do body?
    Duża czarna puszka z napisem Canon + stałki + zuuumy + jakieś świeczki i inne gadżety/śmieci. Rozwijam listę sprzętu szybciej niż umiejętności...

-------------

Coś już napisał Awatar Femme Fatal

Domyślnie

A moglibyście mi dać przykłady np na allegro ? żebym mogła zobaczyć jak to wygląda itp ?

GTEAM - póki co chce mieć to studio chodzi mi o portrety 1 max 2 osób szkło sobie dokupię jak będę zorientowana już lepiej w temacie i będę wiedziała jakiego szkła potrzebuje :-)

Pełne uzależnienie Awatar Tezet-gdynia
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

I jeszcze do tego wszystkiego jakis rozpraszacz - softbox lub parasolka. I jedno i drugie ma plusy i minusy - gabaryty, montarz, rodzaj rozproszenia, wieksze/mniejsze panowanie nad swiatlem, cena itp. Bo blysk bezposrednio da okropne swiatlo-cienie raczej.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GTeam Zobacz posta
    Zacznijmy od tego
    Nie. Zacznijmy od tego: http://canon-board.info/announcement.php?f=11&a=20 + "domowe studio" .

Coś w dzisiejszym dniu kobiety przodują w łamaniu 3. Punktu Regulaminu (trzeci wątek zamykam/łączę).

Uprawnienia umieszczania postów