Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 55

Wątek: Fotograficzna zabawa wcześniakiem :( :( :(

Pełne uzależnienie Awatar thorin
    Miasto
    Silesia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez McKane
    Przepraszam ze sie wtrace ale moglbys zacytowac mi paragraf zwiazany z karalnoscia za zdjecia ludzkich szczatkow ?

nie umie sie dokopac do kodeksow, ale myslisz ze nie podciagneliby tego, gdybys czyjes zwloki bez odpowiednich zezwolen i zgod opublikowal, pod beszczeczenie lub uraganie pamieci ? pomijajac fakt ze nie byloby to smaczne, chcesz sam sprobuj, moze paragrafu nie dostaniesz, ja nie mam ochoty...

EDIT:

rzeczywiscie nie ma na to paragrafu, na tej stronie:

http://www.reporter.edu.pl/fotorepor...grafia_a_prawo

znalazlem cos takiego:

"Każdy człowiek ma niezbywalne prawo do ochrony własnego wizerunku. Także po śmierci. Zatem nadmierne eksponowanie np. pokaleczonych ofiar aktu terrorystycznego, czy katastrofy, jest nadużyciem - twierdzi dr Maciej Pacuła z Zakładu Prawa Prasowego Instytutu Dziennikarstwa UW. Pojawia się pytanie, czy to fotoreporter ma się powstrzymać od wykonywania zdjęć w takich okolicznościach, czy też decyzję za ewentualną publikację szokujących zdjęć podejmuje wydawca.

Polskie prawo cywilne gwarantuje nam prawo do prywatności. Pod żadnym pozorem nie może być ono naruszone. To jest oczywiste dla zawodowca. Zawsze musi on uzyskać zgodę na fotografowanie osoby lub wykonać zdjęcia w taki sposób, aby osoba była nierozpoznawalna, jeżeli może jej to przynieść ujmę. "

a wiec fotografie ta niejako sama w sobie nie jest podstawa do prcesowania sie o byle co, jednakooz jest dokumentem z ktorego mozna kogos podciagnac do odpowiedzialnosci, taki schemat tez chyba zastosuja wobec tych pielegniarek...
    Ostatnio edytowane przez thorin ; 13-10-2005 o 11:14
    przebłysk geniuszu japońskich inżynierów posiadam, człowieku, dziewiętnastoletni Canon...
    pozor, teď vyletí ptáček, usměj se hezky a řekni sýr.

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez thorin
    nie umie sie dokopac do kodeksow, ale myslisz ze nie podciagneliby tego, gdybys czyjes zwloki bez odpowiednich zezwolen i zgod opublikowal, pod beszczeczenie lub uraganie pamieci ? pomijajac fakt ze nie byloby to smaczne, chcesz sam sprobuj, moze paragrafu nie dostaniesz, ja nie mam ochoty...
    Nie wsadza sie za takie rzeczy bo w pierwszej kolejnosci polecieliby wszyscy redaktorzy codziennych wiadomosci telewizyjnych (raz widzialem na tvn jak przeprowadzali bodajze w czeczeni egzekucje wysadzajac ludzi granatami).

Do tego tak sie sklada ze publikacje takich rzeczy to raczej moj chleb powszedni Ostatnio oddawalem do labu kilkadziesiat zdjec szkieletow doroslych i dzieci, i bzdura byloby gdyby laborant wezwal policje. Trzebaby bowiem wsadzic i osadzic wszystkich archeologow za "beszczeczenie lub uraganie pamieci". *******y Wasci piszesz generalizujac cala sprawe i wkladajac wszystkich ludzi do tego samego worka.

Oczywiscie zeby nie bylo watpliwosci tez sie ciesze ze facet naglosnil sprawe i te pielegniarki pojda do pierdla bo tam ich miejsce.

Miasto
    Silesia

Domyślnie

fajny masz chleb powszedni...
    przebłysk geniuszu japońskich inżynierów posiadam, człowieku, dziewiętnastoletni Canon...

Miasto
    Łódź

Domyślnie

EDIT:

rzeczywiscie nie ma na to paragrafu, na tej stronie:

http://www.reporter.edu.pl/fotorepor...grafia_a_prawo

znalazlem cos takiego:

"Każdy człowiek ma niezbywalne prawo do ochrony własnego wizerunku. Także po śmierci. Zatem nadmierne eksponowanie np. pokaleczonych ofiar aktu terrorystycznego, czy katastrofy, jest nadużyciem - twierdzi dr Maciej Pacuła z Zakładu Prawa Prasowego Instytutu Dziennikarstwa UW. Pojawia się pytanie, czy to fotoreporter ma się powstrzymać od wykonywania zdjęć w takich okolicznościach, czy też decyzję za ewentualną publikację szokujących zdjęć podejmuje wydawca.

Polskie prawo cywilne gwarantuje nam prawo do prywatności. Pod żadnym pozorem nie może być ono naruszone. To jest oczywiste dla zawodowca. Zawsze musi on uzyskać zgodę na fotografowanie osoby lub wykonać zdjęcia w taki sposób, aby osoba była nierozpoznawalna, jeżeli może jej to przynieść ujmę. "

a wiec fotografie ta niejako sama w sobie nie jest podstawa do prcesowania sie o byle co, jednakooz jest dokumentem z ktorego mozna kogos podciagnac do odpowiedzialnosci, taki schemat tez chyba zastosuja wobec tych pielegniarek...
    A no wlasnie. Fotografowac i publikowac mozna w ten sposob wlasciwie wszystko z czego niestety korzystaja fotoreporterzy.

Najwazniejsze ze omawiane fotki sa dowodem przeciwko naduzyciom i narazeniu tego noworodka na smierc.

Miasto
    Łódź

Domyślnie

fajny masz chleb powszedni...
    Taka robota. Nie zawsze jednak kopie sie cmentarzyska szkieletowe ... akurat w tym roku mialem okazje badac jedno takie ... lacznie prawie 90 szkieletow w ukladzie anatomicznym w tym jeden olbrzymi grob zbiorowy do ktorego powrzucali ciala jak lecialo.

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Zdarzylo mi sie jednak ze jedna z osob obserwujacych wykopaliska postanowila wezwac policje. Nie bylo wtedy zadnego archeologa przy wykopie a pracownicy na pytanie "Co kopiecie?" na odczepnego powiedzieli "Trupy". No i przerazony obserwator pojechal do domu i zadzwonil na policje. Po poludniu wpadla ekipa dwoch radiowozow zeby dokonac procedur zabezpieczajacych zwloki i znalezc mordercow Mieliby kupe roboty bo szkieletow bylo dziesiatki

Miasto
    Silesia

Domyślnie

regulacje prawne jesli chodzi o fotografie sa naprawde skape, i niewiadomo czy sie z teog powodu cieszyc czy plakac, jednak na akademi medycznej taka maja procedure, nie pros mnie o przytaczanie odpowiednich zarzadzen, mam kumpla na medycynie i on mi to mowil, i wszystko rozchodzi sie prawdopodobnie wokol tego ze jest tam zakaz fotografowania...

wracajac do tematu przedwczoraj lub wczoraj w budzie gadal nam o tej aferze profesor, dalej sobie nie moge tego uzmyslowic, po co ? dlaczego ? czy to jest tylko wyodrebniony przypadek ? i czy az tak bardzo im sie nudzilo ?

Miasto
    Łódź

Domyślnie

regulacje prawne jesli chodzi o fotografie sa naprawde skape, i niewiadomo czy sie z teog powodu cieszyc czy plakac, jednak na akademi medycznej taka maja procedure, nie pros mnie o przytaczanie odpowiednich zarzadzen, mam kumpla na medycynie i on mi to mowil, i wszystko rozchodzi sie prawdopodobnie wokol tego ze jest tam zakaz fotografowania...
    To nie podlega watpliwosci. Tez sie spotkalem z tym przepisem ... calkowity zakaz fotorafowania i moze slusznie.

Z drugiej strony gdyby sfotografowac pracownie anatomiczne w AM w Poznaniu swiat dowiedzialby sie na jakich zniszczonych preparatach musza sie uczyc studenci medycyny. Preparaty od lat juz nie przypominaja ludzkich czesci ciala ale nikt sie tym nie przejmuje.

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rysiaczek
    Pikczer bzdury gadasz - a gdybyś miał możliwość przekazać zdjęcia policji, nie zarobić nic, a przekazać zdjęcie gazecie - zarobić, co byś wybrał???

Nie jest ważny fakt czy zarobi,ł czy nie - jego prywatna rzecz, choć mam nadzieję, że zarobił. I nie widzę w tym nic złego, jeżeli ktoś kieruje się zdrowymi pobudkami, a nie wychodzi dobry uczynek przy okazji zarobku.
    Po pierwsze, to nie bzdury kolego, tylko to jest moje zdanie do ktorego mam prawo.
    Po drugie, to dylemat moralny a nie tylko czysto fizyczny, wiec zakonczmy ten spor, bo to nie ma sensu. Kazdy z nas granice moralnosci ma gdzie indziej, dlatego nie obrazaj, tylko wyrazaj swoja opinie - bardzo prosze.

A co do mojego watku, to pytanie brzmi: czy gdyby czlowiek z labu nie mial mozliwosci zarobienia, czy zdjecia faktycznie wyszlyby na swiatlo dzienne???

Bywalec Awatar TommyTheCat
    Miasto
    Ostrowiec

Domyślnie

no to tylko zostaje kwestia: czy czlowiek wzial kase za zdjecia
    wiedzac to, mozna dopiero snuc wnioski i oskarzenia
    Canon 30D

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów