Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 47

Wątek: 24-105L czy 17-55mm f/2,8 IS USM

Bywalec Awatar kiray
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez plaucjusz Zobacz posta
    17-55mm świetny na cropie, natomiast 24-105 dopiero na FF pokazał co potrafi...
    Mam identyczne zdanie...jeśli chodzi o 24-105. Na cropie nie dawał takiego obrazka jak na ff.

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kiray Zobacz posta
    Mam identyczne zdanie...jeśli chodzi o 24-105. Na cropie nie dawał takiego obrazka jak na ff.
    17-55 za to nie da na FF takiego obrazka jak na cropie, więc jest remis ;-)
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Coś już napisał Awatar Adamek13
    Miasto
    Radzymin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Nie da, choćby dlatego że do FF nie pasuje... Też na wiosnę planuje kupić 17-55, jestem praktycznie na niego zdecydowany, chociaż 24-105 też chodził mi po głowie. Jednak światło i lepszy szeroki kąt przeważają na korzyść tego pierwszego. Tak jak ktoś już napisał, obiektywem nie trzeba rzucać więc bez pancerności L się obejdzie. Cena taka sama.

Bywalec Awatar kiray
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Skąd wiesz może ktoś próbował podpiąc;-)

A poważnie to po prostu bardziej podoba mi się obrazek z f4 na ff niż na cropie. 17-55 nigdy nie miałem to się nie wypowiadam, ale wiem, że jakbym został przy cropie to pozbył bym się 24-105 na rzecz czegoś jaśniejszego szkła dedykowanego pod cropa(np C17-55 lub coś niesystemowego).

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez liquidsound Zobacz posta
    Ja takiego dylematu nie mialem, miedzy 2.8 a 4.0 jest spora roznica, czasami wlasnie o ta wartosc EV sie rozchodzi. Do tego szeroki kat...a jesli chodzi o wytrzymalosc? Ja nie rzucam aparatem i szanuje swoj sprzet wiec nie mam z tym problemow.
    2.8 w pomieszczeniach, robiac bez lampy to zwykle i tak za ciemno. Z dwojga "zlego" wole miec jasne stalki niz "jasny" [ 2.8 ] zoom. Dlatego celowo napisalem o tym, ze kazdy czego innego oczekuje i jeszcze raz powtorze, ze jako jedyny obiektyw pod cropa - to raczej tylko 17-55 jest dobra alternatywa.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Matt_K-K Zobacz posta
    2.8 w pomieszczeniach, robiac bez lampy to zwykle i tak za ciemno. Z dwojga "zlego" wole miec jasne stalki niz "jasny" [ 2.8 ] zoom.
    To zależy od oświetlenia pomieszczenia, ale praktycznie jest mieć jasnego zooma, a jak jest za ciemno jasną stałkę z jego zakresu w zapasie :-)
    Mam 17-55/2,8, jedyne czego mu brakuje to to że nie ma solidności klasy L, ale na APS-C Canon nie chce eLżbiet wyprodukować :-(

Początki nałogu

Domyślnie

To powiem Ci ze stapasz sciezka jasnosci, bo mi czesto takie 2.8 nie wystarczalo w pomieszczeniach [ i to nawet przy iso 1600 ] - koncerty w knajpach itp...

A co do tej solidnosci - to ja wierze ze taki 17-55 moze duzo wytrzymac, nie tyle co elki, ale sporo.. ale jednak moglby byc wykonany jak obiektyw Nikona o tym samym zakresie - wtedy jakos bardziej bylbym przekonany do jego ewentualnego kupna. Bo teraz to kazda opcja jest dla mnie ni w pięć ni w dziesięć - najchetniej to bym caly wór stałek ze sobą nosił, no ale czasem coś uniwesalnego własnie lubi sie przydac...

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Matt_K-K Zobacz posta
    A co do tej solidnosci - to ja wierze ze taki 17-55 moze duzo wytrzymac, nie tyle co elki, ale sporo.. ale jednak moglby byc wykonany jak obiektyw Nikona o tym samym zakresie - wtedy jakos bardziej bylbym przekonany do jego ewentualnego kupna.
    I wtedy narzekałbyś na odklejające się gumy:P

Ale serio, mam ten obiektyw już ponad 2 lata, nic mu się nie dzieje, kilka pyłków złapał, ale widziałem bardziej zasyfione L-ki. Na zdjęcia to nijak nie wpływa.
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mate00sh Zobacz posta
    mam ten obiektyw już ponad 2 lata, nic mu się nie dzieje, kilka pyłków złapał, ale widziałem bardziej zasyfione L-ki. Na zdjęcia to nijak nie wpływa.
    Ja go mam prawie dwa lata i mojemu też nic się nie dzieje.

Początki nałogu

Domyślnie

Ja mialem 17-85 - czyli zblizonego konstrukcyjnie i tez sie nic nie dzialo tragicznego. Tyle ze roznica w cenie byla znaczaca. Jak ze wszystkim - trzeba trafic dobra sztuke.

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów