Zobacz wyniki ankiety: Wypadek, masakra na drodze, masz aparat, zatrzymujesz się (wiadomo) .. i ..

Głosujących
63. Nie możesz głosować w tej sondzie
Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 42

Wątek: Wypadek na drodze - co robisz ?

Domyślnie

Fajnie, a co w przypadku jeżeli poszkodowany jest nieprzytomny??? albo ma krwawiącą ranę??? Też go przykryjesz kocem??? Wtedy każdy postawiłby ci zarzut nie udzielenia pomocy... Wezwanie karetki nie oznacza że się udzieliło pierwszej pomocy.

Według mnie każdy zdający na prawko powinien mieć kurs pierwszej pomocy, włącznie z egzaminem. Skoro są pytania z "budowy pojazdu" to dlaczego nie miałoby być z pierwszej pomocy...
    Aparat, lampa i jeszcze troche innego badziewia

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gregg
    Może ktoś się zna na tyle żeby podać podstawy prawne które pozwalają ukarać osobę próbującą pomocy i popełniającą błąd???
    po prostu jak juz wyzdrowiejesz, mozesz pozwac goscia ze ci zebra polamal.. czy cos tam.. oczywiscie to szczyt wszystkiego, skarzyc osobe ktora uratowala ci zycie.. ale jak wiemy, na tym swiecie zyje masa kretynow

Uzależniony
    Miasto
    Radom

Domyślnie

Właśnie jakieś kilka dni temu oglądałem program (bodajrze na 2ce) gdzie było o wypadkach i udzielaniu pierwszej pomocy ofiarom wypadku. Tam wypowiadał się jakiś glina (wysokiej rangi) że za niepodjęcie działań w celu pomocy grozi kara itd. Ale wyraźnie było stwierdzone: że nie każdy jest lekarzem i że za niefachowe udzielenie pomocy i ewentualny błąd nic nie grozi...

Może ktoś się zna na tyle żeby podać podstawy prawne które pozwalają ukarać osobę próbującą pomocy i popełniającą błąd???
    też spotkałem się z taką opinią. Zycie ludzkie jest dobrem najwyższym, którego ratowanie nie może podlegać karze.
    Znajomy lekarz wiele razy musiał w szpitalu wybierać: ratować życie, czy myśleć o ew. konsekwencjach karnych za spowodowanie uszkodzeń ciała podczas walki o życie. Zawsze ratował, choć przez to kilka osób będzie miało blizny na twarzy do końca życia
    Pozdrawiam
    Marek

Coś już napisał Awatar slonek
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez CYNIG
    Obawiam sie ze przyslowiowe 99% ludzi ktorzy nie byli w takiej sytuacji nie jest w stanie przewidziec swojej reakcji. A gdybanie "ja to bym wtedy ....." pozostaje tylko gdybaniem pozbawionym jakichkolwiek podstaw

Na marginesie zycze wszystkim zeby nie musieli sie przekonywac jak by sie zachowali w takiej sytuacji.

(ten tekst odnioslem do cytatu z Venia a nie do tytulu watku)
    Co prawda to prawda, ale jest do zaznaczenia opcja "zostawiam aparat w samochodzie" i tej akurat jestem pewien, niezaleznie od tego jakbym sie rzeczywiscie zachowal, napewno nie przyszloby mi do glowy strzelac do ludzi z aparatu.

Co do watku o spowodowaniu obrazen w czasie udzielania pomocy to rzeczywiscie ktos, komu jej udzielamy moze nas oskarzyc o wyrzadzenie krzywdy, ale wtedy kazdy sad nas uniewinni poniewaz, jak to juz sie tu pojawilo, ratowanie zycia jest najwazniejsze bez wzgledu na konsekwencje. Najgorsze jest jednak to, ze jesli macie pewnosc, ze ktos jest czyms zarazony i nie udzielicie mu z tego powodu pomocy to wtedy kryminal, dlatego zawsze polecam wozic w samochodzie rekawiczki lekarskie i taka gaze, ktora zaklada sie na usta poszkodowanego.
    Ostatnio edytowane przez slonek ; 12-10-2005 o 16:24
    20D, EF 17-40L f1:4; EF 70-200L f1:4; EF 50 f1:1,4; 580EX + kilka gadżetów

Pełne uzależnienie Awatar ripek

Domyślnie

a jednak ktos zaglosowal na opcje numer 1 ...
    Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Ja na przykład. Dzisiaj jadę autem patrzę, a tu kłęby dymy nad centrum Poznania. A że miałem aparat przy sobie to rura i jadę...
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Pełne uzależnienie Awatar Pszczola
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Właśnie jakieś kilka dni temu oglądałem program (bodajrze na 2ce) gdzie było o wypadkach i udzielaniu pierwszej pomocy ofiarom wypadku. Tam wypowiadał się jakiś glina (wysokiej rangi) że za niepodjęcie działań w celu pomocy grozi kara itd. Ale wyraźnie było stwierdzone: że nie każdy jest lekarzem i że za niefachowe udzielenie pomocy i ewentualny błąd nic nie grozi...

Z opcji "nieumysle spowodowanie smierci". Co roku jest w Polsce kilka takich przypadkow, w ktorych osoba pomagajaca nieumiejetnie udzialajac pomocy pomogla poszkodowanemu odejsc. Jednakze ratownicy i szkoleniowcy BHP zachecaja do udzielania pomocy - wiecej z tego 'dobrego' plynie niz 'zlego'. Z tego co wiem, zadnej z osob, ktore pomagajac zaszkodzily prokuratura nigdy nie postawila zarzutow mimo prowadzonego postepowania. POMAGAC!
    EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Domyślnie

Nikt nie postawi zarzutów o nieumyślne spowodowanie śmierci jeżeli koleś się wykrwawi bo mu źle (nieumiejętnie) tętnicę ściskałeś ( nie mówię o przypadku zaciśnięcia paska na szyji bo koleś krwawił)
    Aparat, lampa i jeszcze troche innego badziewia

Pełne uzależnienie Awatar Venio
    Miasto
    Katowice

Domyślnie

Według mnie każdy zdający na prawko powinien mieć kurs pierwszej pomocy, włącznie z egzaminem. Skoro są pytania z "budowy pojazdu" to dlaczego nie miałoby być z pierwszej pomocy...
    Co ty mówisz? Ja jeszcze nie zdaje na prawko ale moi kumple tak. I oni wlasnie musieli sie uczyc pierwszej pomocy.

Pełne uzależnienie Awatar ripek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy
    Ja na przykład. Dzisiaj jadę autem patrzę, a tu kłęby dymy nad centrum Poznania. A że miałem aparat przy sobie to rura i jadę...
    Ale mowimy tu o fakcie kiedy masz mozliwosc kogoś ratować.

A fotki ... POKA POKA
    Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów