Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 36

Wątek: canon czy nikon

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ripek Zobacz posta
    Sony!
    A właśnie, że nie, bo lider rynku foto w 2012 roku Samsung! :-D

Bywalec Awatar Yova
    Miasto
    B-stok

Domyślnie

Aparat na szyje i robić fotki, a nie o zmianach systemu myślisz! A tak poważnie CMOSa na CCD bym raczej nie wymienił (zamiana FX na średni format się nie liczy ), chociaż sam nie dawno przechodziłem to co Ty, omal nie zostałem z d300 + 50 1,8 + sb900 i ręka w nocniku ale na szczęście się opamiętałem, kupiłem 85 i nadal jestem szczęśliwym użytkownikiem canona

Pozdrawiam
    "Ci co potrafią robią to. Ci co nie potrafią uczą innych"
    18-35+85

Początki nałogu

Domyślnie

MI tez swego niedawnego czasu przyszlo do glowy ze moze by zmienic system wlasnie na Nikona, bo AF lepszy, bo w nowych korpusach i nie za kosmiczna cene wysokie ISO jest przyzwoite...ale jak pomyslalem, no dobra, ale co ja do tego podlacze? Wiekszosc topowych szkiel jest bardzo droga, wprawdzie Nikon ma duzo niezlych szkielek amatorskich, ale cos takiego jak 70-200 f4 czy 17-40 w rozsadnej cenie u nich nie istnieje, z jasnymi stalkami tez do niedawna nie bylo zbyt fajnie.

Stwierdzilem ze mimo tego ze zmienie aparat i obiektywy to tak naprawde nie bede robil lepszych zdjec. Do tego zmiana przyzwyczajen co do obslugi czy tez pozniejsza obrobka.

Ostatecznie przewazyl zdroworozsadkowy argument, ze skoro w rodzinie wszyscy to Canonierzy, to nie bede sie wylamywal, bo po co mialbym tracic latwy dostep np. do 5d?

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    To ta ergonomia, dzięki której tak potrzebny przycisk do zmiany czułości mamy z lewej strony? Czy też może chodzi o ergonomiczne gumy? ;-).
    1. Guzika do zmiany ISO nie używam dzięki opcji auto-iso, tzn. ustawiam na dzień dobry ISO 100, maksymalny poziom 800 i minimalny czas migawki 1/30. koniec, jak mimo wszystko jest za ciemno to pokazuje się stosowny komunikat na wyświetlaczu

2. Na temat ergonomii gumy się nie wypowiadam

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wujek Zobacz posta
    1. Guzika do zmiany ISO nie używam dzięki opcji auto-iso, tzn. ustawiam na dzień dobry ISO 100, maksymalny poziom 800 i minimalny czas migawki 1/30. koniec, jak mimo wszystko jest za ciemno to pokazuje się stosowny komunikat na wyświetlaczu
    No właśnie, kiedyś nawet wysunąłem teorię, że Nikon zrobił porządne autoiso bo... musiał.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Coś już napisał
    Miasto
    Lubelskie

Domyślnie

a ja jestem po przesiadce z 400D na D90 i jestem zadowolony

śmieszne są te przepychanki między użytkownikami canona i nikona...
    D90 S10-20 N35 T70-300 USD VC

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Stach84 Zobacz posta
    a ja jestem po przesiadce z 400D na D90 i jestem zadowolony
    Zapewne równie zadowolony byłbyś po przesiadce na xxD lub wyżej ;-)
    D90 to fajna puszka, ale jedyne co ma naprawdę fajnego, to matrycę. Pod względem szumów i DR, ma się rozumieć.

śmieszne są te przepychanki między użytkownikami canona i nikona...
    Śmieszne to jest uogólnianie, że jak Nikon to super ergonomia i super AF bez względu na to czy to entry level czy topowy korpus. Takie niestety opinie krążą, a jest to tzw. trzecia prawda góralska ;-)
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Domyślnie

mialem d80 i d300. Sprzedalem d300 bo w ciemnym af nie dawal rady. Czesto nie chcial zrobic zdjecia a jesli robil to sie dlugo namyslal. Sprawdzalem to nawet z nikkorowskim 24-70 wychwalanym pod niebiosa. D200 chyba pod tym wzgledem byl lepszy, bo problemy o ktorych wspominam prawdopodobnie nie wystepowaly (wnioskuje po moim bylym d80).

Początki nałogu Awatar roofman

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Śmieszne to jest uogólnianie, że jak Nikon to super ergonomia i super AF bez względu na to czy to entry level czy topowy korpus. Takie niestety opinie krążą, a jest to tzw. trzecia prawda góralska ;-)
    Śmieszne jak śmieszne... ustaw sobie preWB na canonie.
    Mam do czynienia z oboma systemami i jak mam preWB w canonie ustawiać to mnie...
    To samo z 40D i zmianą jpg na RAW. Bez włażenia do menu nie da rady
    Także każdemu według potrzeb... raz tu lepiej, innym razem tam

Domyślnie

Akurat jpg na raw da się bez problemu zmienić bez wchodzenia w menu

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów