Aparat na szyje i robić fotki, a nie o zmianach systemu myślisz! A tak poważnie CMOSa na CCD bym raczej nie wymienił (zamiana FX na średni format się nie liczy), chociaż sam nie dawno przechodziłem to co Ty, omal nie zostałem z d300 + 50 1,8 + sb900 i ręka w nocniku
ale na szczęście się opamiętałem, kupiłem 85 i nadal jestem szczęśliwym użytkownikiem canona
![]()
Pozdrawiam
"Ci co potrafią robią to. Ci co nie potrafią uczą innych"18-35+85
MI tez swego niedawnego czasu przyszlo do glowy ze moze by zmienic system wlasnie na Nikona, bo AF lepszy, bo w nowych korpusach i nie za kosmiczna cene wysokie ISO jest przyzwoite...ale jak pomyslalem, no dobra, ale co ja do tego podlacze? Wiekszosc topowych szkiel jest bardzo droga, wprawdzie Nikon ma duzo niezlych szkielek amatorskich, ale cos takiego jak 70-200 f4 czy 17-40 w rozsadnej cenie u nich nie istnieje, z jasnymi stalkami tez do niedawna nie bylo zbyt fajnie.
Stwierdzilem ze mimo tego ze zmienie aparat i obiektywy to tak naprawde nie bede robil lepszych zdjec. Do tego zmiana przyzwyczajen co do obslugi czy tez pozniejsza obrobka.
Ostatecznie przewazyl zdroworozsadkowy argument, ze skoro w rodzinie wszyscy to Canonierzy, to nie bede sie wylamywal, bo po co mialbym tracic latwy dostep np. do 5d?![]()
1. Guzika do zmiany ISO nie używam dzięki opcji auto-iso, tzn. ustawiam na dzień dobry ISO 100, maksymalny poziom 800 i minimalny czas migawki 1/30. koniec, jak mimo wszystko jest za ciemno to pokazuje się stosowny komunikat na wyświetlaczu
2. Na temat ergonomii gumy się nie wypowiadam
a ja jestem po przesiadce z 400D na D90 i jestem zadowolony
śmieszne są te przepychanki między użytkownikami canona i nikona...
D90 S10-20 N35 T70-300 USD VC
Zapewne równie zadowolony byłbyś po przesiadce na xxD lub wyżej ;-)
D90 to fajna puszka, ale jedyne co ma naprawdę fajnego, to matrycę. Pod względem szumów i DR, ma się rozumieć.
Śmieszne to jest uogólnianie, że jak Nikon to super ergonomia i super AF bez względu na to czy to entry level czy topowy korpus. Takie niestety opinie krążą, a jest to tzw. trzecia prawda góralska ;-)śmieszne są te przepychanki między użytkownikami canona i nikona...
I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it
mialem d80 i d300. Sprzedalem d300 bo w ciemnym af nie dawal rady. Czesto nie chcial zrobic zdjecia a jesli robil to sie dlugo namyslal. Sprawdzalem to nawet z nikkorowskim 24-70 wychwalanym pod niebiosa. D200 chyba pod tym wzgledem byl lepszy, bo problemy o ktorych wspominam prawdopodobnie nie wystepowaly (wnioskuje po moim bylym d80).
Akurat jpg na raw da się bez problemu zmienić bez wchodzenia w menu![]()