Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Canon FD 55mm f1,2 S.C.C.

Domyślnie Canon FD 55mm f1,2 S.C.C.

Cześć,

mam to szkło w domu, i nic o nim nie wiem Tzn. wygląda ciekawie, ale chętnie wysłuchał bym opinii kogoś starszego kto miał ten sprzęt na analogu (bądź też cyfrze). Chodzi mi o jakiekolwiek informacje/opinie o tym obiektywie, bo jak dotąd oprócz specyfikacji nie udało mi się znaleźć NIC. Pytania, które spędzają mi sen z powiek to:
    - ostrość
    - bokeh
    - co to w ogóle jest - skarb, czy staroć

dzięki
    Ostatnio edytowane przez Toomy ; 19-02-2010 o 15:31

Początki nałogu

Domyślnie

A chcesz wykorzystywać ten obiektyw do puszek analogowych czy cyfrowych?

Domyślnie

I tu i tu. Tzn. ten obiektyw mam założony do Canona A1 też z epoki. Ale prawie na pewno będę się nim bawił z cyfrą (5DII).

Wiem że do ślubów etc. się za bardzo nie nada, ale interesuje mnie raczej fotografia artystyczna, więc wszelkie efekty poboczne są mile widziane.

Tylko ciągle szukam odpowiedzi na to czy hit to czy kit

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

No to Cię zmartwię. Nie podepniesz go tak łatwo do 5D2. Masz dwie opcje:
    - przejściówka bez elementu optycznego: zachowujesz jasność i ogniskową, ale tracisz możliwość ostrzenia na nieskończoność.
    - przejściówka z elementem optycznym: możesz ostrzyć na nieskończoności, ale przejściówka działa jak telekonwerter - wydłuża ogniskową, zmniejsza otwór względny i pogarsza ostrość.
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Domyślnie

no tak, tak - to wszystko wiem (sposób działania przejściówki) więc tym się już nie martwię za bardzo - pogodziłem się

chodzi mi tylko o to żeby mi ktoś powiedział czy to jest dobre szkło. Albo gdzie można o tym starociu poczytać, ewentualnie pooglądać jakieś zdjęcia nim zrobione. Bo jakoś nie mogę nigdzie tego w necie znaleźć.

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

Tu masz trochę zdjęć z wersji FL.
    http://www.pbase.com/cameras/canon/fl_55_12
    Z tego co pamiętam S.S.C. oznaczało najnowszy typ powłok, więc efekt pewnie będzie lepszy.
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Domyślnie

Dzięki!
    te literki oznaczają poprawione powłoki anty refleksyjne czy coś w tym guście.

Początki nałogu
    Miasto
    mysłowice

Domyślnie

po co szukać sztucznie problemu. jest obiektyw więc podpiąć i sprawdzić czy dobry, co innego gdybym taki chciał kupić i nie miał możliwośći podpięcia. jak nie miałem tablić rozdzielczości to fotografowalem mape i porównywalem z obiektywem wzorcowym - to taki za który jestem pewny.
    canon

Początki nałogu

Domyślnie

Obiektyw zacny i jaśniuteńki, w praktycznym fotografowaniu i tak przynajmniej nieco będziesz go przymykał choćby dla poprawienia jakości obrazu. Faktycznie po podpięciu do cyfrowej puchy za pomocą przejściówki wszystko się psuje. Czyli taki hito/kit w zależności gdzie się wepnie.
    Gdzieś słyszałem, że do jakiś cyfrowych aparatów (bodajże Panasonic-ów) można podpiąć obiektywy systemu FD za pomocą przejściówki bez elementu optycznego co nie powoduje utraty jakości optycznej. Czy jest Wam coś wiadomo na ten temat.

Uprawnienia umieszczania postów