A mi się DPP potrafi przywiesić na RAW-ach z 50D. System to XP, 4GB RAM (tak wiem), C2D 3,16GHz + szybkie dyski SATA. Szczerze mówiąc to generalnie staram się tego nie zauważać![]()
Czy ktos wie jak zapisac te jpg przetransferowane z DPP do CS ?
Nie bardzo wiem o co Ci chodzi w pytaniu. DPP przy transferze do PS nie robi jpgów tylko 16 bitowe tiffy. Pliki są zapisywane w
DYSK:\Documents and Settings\USER\Dane aplikacji\Canon\Genzo\UNIKALNANAZWA\Plik.tiff
Następnie uruchamia PS z nazwą pliku jako parametr. Zapis do jpg to już sprawa PSa.
Jestem zadowolnym ze swojego sprzętu pstrykiem-gawędziarzem.
A komunikat jest taki :Could not save Preferences because the file is locked. Use the ‘Properties’ command in the Windows Explorer to unlock the file
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
No wlasnie, w PS klikam 'save' i wyskakuje mi ten komunikat. Musze zapisywac jako save as, co prowadzi do pokzaywania od poczatku calej sciezki moj komputer--->dysk E----->folder wesele------> ZosiaJanek itd itd Oszalec mozna! Gdyby samo save zadzialalo byloby po problemie.
Nie wspomne ze fajnie by bylo zapisac to jako jpg a nie tif, ale CS nie daje chyba podczas takiego procesu takiej mozliwosci..?
Ostatnio edytowane przez yellowpliszka ; 26-02-2010 o 21:18 Powód: Automerged Doublepost
No to może jest plik jest tylko do odczytu ?
Napisz co po kolej robisz.
Użyj save for web, wszelkie konwersje zrobi PS za Ciebie.
DPP ustawia atrybut tylko dla odczytu dla plików wytransferowanych do PSa. Na dodatek katalog do którego DPP zapisuje tiffa jest tymczasowy. Zniknie po zamknięciu DPP.
Zrób File/batch process rawów które chcesz obrobić PSem, do katalogu który chcesz. Potem otwórz je tylko PSem. Jeżeli zrobisz konwersję(batch process) do 16 bit tiff. to musisz przed zapisem zmienić im mode na 8 bit, albo użyć save for web.
Ostatnio edytowane przez polm ; 26-02-2010 o 21:32 Powód: Automerged Doublepost
Jestem zadowolnym ze swojego sprzętu pstrykiem-gawędziarzem.
I to jest chyba najlepsza droga. Wybrac co sie chce w DPP skonwertowac do JPG przez batch i stworzyc nowy folder ktory juz zostanie otworzony w CS
Dobrze pojmuje?
Apropos - jest nowy DPP ( 3.8 ) - http://www.canon-board.info/showpost...postcount=3333
Dziekuje! DPP jest the best!
Diabli nadali, dalej mi sie ten DPP wiesza... Teraz przy pobieraniu pipeta koloru do balansu bieli. Czy DPP ma cos takiego jak cache memory ?