Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: Korekcja beczki w LR

Mieszany widok

Bywalec

Domyślnie

Pobawiłem się trochę DPP i spodobała mi się ta automatyczna korekcja zniekształceń oraz aberracji (których swoją drogą nigdy wcześniej nie usuwałem ). Mam takie pytanko czy w tym programie można na stałe włączyć pokazywanie przepałów ? Tzn, żebym nie musiał ich do każdego zdjęcia z osobna włączać bo mnie to zaczęło denerwować już przy 5 rawie

I jeszcze drugie pytanie... gdzie są zapisywane pliki, w których program zapisuje zmiany jakich dokonałem na rawie ? Np w LR można sobie wcisnąć CTRL+S i program tworzy XMP dla danego pliku i nie ma później problemu z odtworzeniem zmian np po formacie dysku albo na innym kompie. Jak to jest rozwiązane w DPP ?

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez seb2k6 Zobacz posta
    I jeszcze drugie pytanie... gdzie są zapisywane pliki, w których program zapisuje zmiany jakich dokonałem na rawie ? Np w LR można sobie wcisnąć CTRL+S i program tworzy XMP dla danego pliku i nie ma później problemu z odtworzeniem zmian np po formacie dysku albo na innym kompie. Jak to jest rozwiązane w DPP ?
    Nadal nie mogę tego znaleźć więc zrobiłem pewien test. Zmodyfikowałem
    rawa, zapisałem, zamknąłem DPP. Skopiowałem rawa do innego miejsca i pod inną nazwą. Otworzyłem dpp i otworzyłem plik. Wszystkie ustawienia się zachowały... Wygląda na to, że te zmiany są zapisywane bezpośrednio w pliku (i czytelne tylko dla DPP bo LR już widzi "gołego" rawa bez żadnych zmian).

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez seb2k6 Zobacz posta
    Nadal nie mogę tego znaleźć więc zrobiłem pewien test. Zmodyfikowałem
    rawa, zapisałem, zamknąłem DPP. Skopiowałem rawa do innego miejsca i pod inną nazwą. Otworzyłem dpp i otworzyłem plik. Wszystkie ustawienia się zachowały... Wygląda na to, że te zmiany są zapisywane bezpośrednio w pliku (i czytelne tylko dla DPP bo LR już widzi "gołego" rawa bez żadnych zmian).
    Już to pisałem, CR2 to matryca + ustawienia puszki w momencie robienia zdjęcia + zestaw "recipes" DPP, wszystko w jednym pliku.
    Entuzjastyczny Neofita

Uprawnienia umieszczania postów