Cytat Zamieszczone przez yooli Zobacz posta
Otóż... Kupiłem ostatnio Canona 85/1.8 i powiem, że nie zrobił na mnie wrażenia. Posiadam 50/1.4 i spodziewałem o wiele lepszych efektów, a tu niespodzianka...

Z aparatem 400D jeden centymetr BF!... Zwątpiłem.
(...)
Z 50/1.4 nie miałem żadnych problemów. Skorygowałem raz i trafia w punkt.
(...)
Druga sprawa... Przeglądałem sample i test optycznych... To co mnie zastanowiło to aberracja... U mnie jest monstrualna! Znika dopiero przy 3.5 co mnie bardzo niepokoi, bo z 50/1.4 prawie wcale nie miałem z nią problemów...
Z tego co widzę, to masz dobrą 50/1.4 i kiepskiego 85/1.8. Ja ponoć też mam świetną 50/1.4, bo wszyscy marudzą na AF i jakość obrazu, a ja z 400D i 5D jestem zachwycony.
Jednak AF 85/1.8 to jeden z najlepszych AFów w obiektywach Canona. U mnie jest celny i nigdy się nie myli.
Cytat Zamieszczone przez yooli Zobacz posta
Przestało na chwile sypać śniegiem, więc wziąłem dziewczynę na 15 minut do parku i sprawdziłem tą 85mm/1.8 z 50D. Wniosek: przy ciasnych portretach (sama głowa) korekta -2 całkiem nieźle się spisuje. Chcąc zrobić już trochę szerszy kadr (np. do pasa) jest ogromy FF...
Parę osób pisało, że z puszkami cropowymi ten obiektyw ma problem z ostrzeniem na większe odległości, więc jest to możliwe. Sam miałem taki problem - do pasa i ciaśniej trafiał w punkt. Przy szerszych kadrach było ok 5cm FF. Ja sobie radziłem tak, że ostrzyłem i pochylałem się do przodu lekko.
Co do aberracji: fakt, na kontrastowych scenach czasem wyłaziły... Ale żeby na każdym zdjęciu?
Ten obiektyw ma dwie wady... Aberracje i mocowanie osłony przeciwsłonecznej.
Zmień puchę na 5D a obiektywy zrobią się idealne.