Do portretów sprawdzi się rewelacyjnie, do rajdów... da się nim robić z tym, że w tym sporcie nie potrzebujesz aż tak jasnego szkła i znacznie bardziej praktyczny jest zoom. Stałka trochę ogranicza, choć jeżeli nabierzesz trochę wprawy i trafisz, to efekt będzie fajny.
Ja od zawsze do rajdów używałem 24-105 i 70-200 i tym zakresem zrobisz wszystko.
Koledzy radzą 70-200 czy coś w rodzaju 55-200. Dobrze prawią, choć czasem z tym zakresem 70-... jest trochę za ciasno szczególnie na cropie, z FF już jest znacznie lepiej. Do cropa przydałoby się też coś szerszego.
Miałem dawno temu jako pierwsze tele i mimo wszystko odradzam z uwagi na dość wolny AF, to szkło lepiej spisze się w przyrodzie.
Nie przesadzajmy, że 70-200 da się używać tylko w rajdach, tym obiektywem też można robić świetne portrety szczególnie w wersji f2.8. Elka odstaje jakością od wspomnianych 55-200 i tańszych 70-300 i moim zdaniem warto ją mieć w torbie mimo, że jest droższa.
Sam jeżdżę na 5-8 rajdów w sezonie i bez 70-200 żadnego z nich sobie nie wyobrażam.