Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 61

Wątek: Obiektyw Canon 85mm f 1.8

Początki nałogu Awatar Da__FreaK
    Miasto
    Szczecin / Cisiec

Domyślnie

Ja mam 40D. Szkielko fajne, ale w specyficznych warunkach aberruje jak cholera, coz, na 85L mnie nie stac
    Tak wyglada u mnie trafiania AF.

Początki nałogu Awatar Troyan

Domyślnie

U mnie super, zdjęcia z 5dMkI:

1. ormalny neutralny RAW:

2. RAW obrobiony:

3. Wycinek z obróbki:

4. Aberracja:

Założyłem sobie FOTOBLOGA

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Krosno

Domyślnie

Na FF trzeba przyznać, że pokazuje pazur to szkiełko Przy takiej plastyce i kolorach nawet CA w pełni wybaczalne

Domyślnie

wg photozone.de to nie do konca CA tylko LoCA
    http://photozone.de/canon-eos/421-ca...18_50d?start=1

Pozdrawiam

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Krosno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mcmike Zobacz posta
    wg photozone.de to nie do konca CA tylko LoCA
    Tylko, że ja w praktyce nie odróżniam jednej od drugiej, wiec dla mnie CA to CA, choćby nawet była LoCA

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Krosno

Domyślnie

Przestało na chwile sypać śniegiem, więc wziąłem dziewczynę na 15 minut do parku i sprawdziłem tą 85mm/1.8 z 50D. Wniosek: przy ciasnych portretach (sama głowa) korekta -2 całkiem nieźle się spisuje. Chcąc zrobić już trochę szerszy kadr (np. do pasa) jest ogromy FF.... Jak to możliwe? Da się to jakoś skorygować? Bo jak dam w korekcie mocno na + to przy ciasnych portretach mi ostrość będzie latać Jedynym wyjściem jest jak rozumiem co chwilę zmieniać +/-? ma ktoś egzemplarz wolny od takich wad? czy to normalne zachowanie tego obiektywu?

Bywalec Awatar vidocq
    Miasto
    TST

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez yooli Zobacz posta
    Tylko, że ja w praktyce nie odróżniam jednej od drugiej, wiec dla mnie CA to CA, choćby nawet była LoCA
    W praktyce to akurat duża różnica.
    "Normalną" CA łatwo jest usunąć, wzdłużna jest bardziej dokuczliwa.
    No ale to chyba wszystkie jasne (szczególnie dłuższe niż standard) szkiełka bez APO cierpią na tę przypadłość
    pozdrawiam, vidocq

Początki nałogu

Domyślnie

Przestało na chwile sypać śniegiem, więc wziąłem dziewczynę na 15 minut do parku i sprawdziłem tą 85mm/1.8 z 50D. Wniosek: przy ciasnych portretach (sama głowa) korekta -2 całkiem nieźle się spisuje. Chcąc zrobić już trochę szerszy kadr (np. do pasa) jest ogromy FF.... Jak to możliwe? Da się to jakoś skorygować? Bo jak dam w korekcie mocno na + to przy ciasnych portretach mi ostrość będzie latać Jedynym wyjściem jest jak rozumiem co chwilę zmieniać +/-? ma ktoś egzemplarz wolny od takich wad? czy to normalne zachowanie tego obiektywu?

Po prostu masz wade ktora jest zalezna od odleglosci od obiektu. Zakladajac oczywiscie ze sam nie popelniles bledu i obiekt nie wyjechal Ci poza glebie ostrosci, przy ciasnych kadrach tym obiektywem to akurat dosc latwe.. Osobiscie zmienilbym taki egzemplarz na inny, zadna przyjemnosc co chwile musiec pamietac o regulacji w korpusie. Dwie sztuki ktore odrzucilem przy zakupie mialy jednak tylko BF, ale bardzo duzy. Do tego stopnia ze fotografujac cala sylwetke aparatem z cropem, dopiero przymkniecie do 3.5-4.0 rozwiazywalo problem

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Otóż... Kupiłem ostatnio Canona 85/1.8 i powiem, że nie zrobił na mnie wrażenia. Posiadam 50/1.4 i spodziewałem o wiele lepszych efektów, a tu niespodzianka...

Z aparatem 400D jeden centymetr BF!... Zwątpiłem.
    (...)
    Z 50/1.4 nie miałem żadnych problemów. Skorygowałem raz i trafia w punkt.
    (...)
    Druga sprawa... Przeglądałem sample i test optycznych... To co mnie zastanowiło to aberracja... U mnie jest monstrualna! Znika dopiero przy 3.5 co mnie bardzo niepokoi, bo z 50/1.4 prawie wcale nie miałem z nią problemów...
    Z tego co widzę, to masz dobrą 50/1.4 i kiepskiego 85/1.8. Ja ponoć też mam świetną 50/1.4, bo wszyscy marudzą na AF i jakość obrazu, a ja z 400D i 5D jestem zachwycony.
    Jednak AF 85/1.8 to jeden z najlepszych AFów w obiektywach Canona. U mnie jest celny i nigdy się nie myli.
    Przestało na chwile sypać śniegiem, więc wziąłem dziewczynę na 15 minut do parku i sprawdziłem tą 85mm/1.8 z 50D. Wniosek: przy ciasnych portretach (sama głowa) korekta -2 całkiem nieźle się spisuje. Chcąc zrobić już trochę szerszy kadr (np. do pasa) jest ogromy FF...
    Parę osób pisało, że z puszkami cropowymi ten obiektyw ma problem z ostrzeniem na większe odległości, więc jest to możliwe. Sam miałem taki problem - do pasa i ciaśniej trafiał w punkt. Przy szerszych kadrach było ok 5cm FF. Ja sobie radziłem tak, że ostrzyłem i pochylałem się do przodu lekko.
    Co do aberracji: fakt, na kontrastowych scenach czasem wyłaziły... Ale żeby na każdym zdjęciu?
    Ten obiektyw ma dwie wady... Aberracje i mocowanie osłony przeciwsłonecznej.
    Zmień puchę na 5D a obiektywy zrobią się idealne.

Pełne uzależnienie Awatar Loome
    Miasto
    Poznan

Domyślnie

ja zanim sie nie nauczylem 85-tki to zazwyczaj ostrosc mialem na nosie

Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów