Cytat Zamieszczone przez yooli Zobacz posta
Przestało na chwile sypać śniegiem, więc wziąłem dziewczynę na 15 minut do parku i sprawdziłem tą 85mm/1.8 z 50D. Wniosek: przy ciasnych portretach (sama głowa) korekta -2 całkiem nieźle się spisuje. Chcąc zrobić już trochę szerszy kadr (np. do pasa) jest ogromy FF.... Jak to możliwe? Da się to jakoś skorygować? Bo jak dam w korekcie mocno na + to przy ciasnych portretach mi ostrość będzie latać Jedynym wyjściem jest jak rozumiem co chwilę zmieniać +/-? ma ktoś egzemplarz wolny od takich wad? czy to normalne zachowanie tego obiektywu?

Po prostu masz wade ktora jest zalezna od odleglosci od obiektu. Zakladajac oczywiscie ze sam nie popelniles bledu i obiekt nie wyjechal Ci poza glebie ostrosci, przy ciasnych kadrach tym obiektywem to akurat dosc latwe.. Osobiscie zmienilbym taki egzemplarz na inny, zadna przyjemnosc co chwile musiec pamietac o regulacji w korpusie. Dwie sztuki ktore odrzucilem przy zakupie mialy jednak tylko BF, ale bardzo duzy. Do tego stopnia ze fotografujac cala sylwetke aparatem z cropem, dopiero przymkniecie do 3.5-4.0 rozwiazywalo problem