Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 61

Wątek: Obiektyw Canon 85mm f 1.8

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Ze względu na słaby AF też odradzałbym sigmę 70-300APO jako ,obiektyw do rajdów.

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez teo5ooD Zobacz posta
    Witam. Na dniach zamierzam kupić sobie 85mm do portretów, ale mam pytanie czy tym obiektywem się da robić zdjęcia na rajdach? Jak tak to jakieś porady?
    Do portretów sprawdzi się rewelacyjnie, do rajdów... da się nim robić z tym, że w tym sporcie nie potrzebujesz aż tak jasnego szkła i znacznie bardziej praktyczny jest zoom. Stałka trochę ogranicza, choć jeżeli nabierzesz trochę wprawy i trafisz, to efekt będzie fajny.
    Ja od zawsze do rajdów używałem 24-105 i 70-200 i tym zakresem zrobisz wszystko.
    Koledzy radzą 70-200 czy coś w rodzaju 55-200. Dobrze prawią, choć czasem z tym zakresem 70-... jest trochę za ciasno szczególnie na cropie, z FF już jest znacznie lepiej. Do cropa przydałoby się też coś szerszego.

Cytat Zamieszczone przez marcin1191 Zobacz posta
    Osobiście proponuję Sigmę 70-300 mm f/4-5.6 APO DG Macro.
    Miałem dawno temu jako pierwsze tele i mimo wszystko odradzam z uwagi na dość wolny AF, to szkło lepiej spisze się w przyrodzie.

Cytat Zamieszczone przez kasprzak Zobacz posta
    Z drugiej strony skoro piszesz, że 2x na rok i nie chcesz czekać zbierając na L'ke i mieć zoom'a to albo to 55-200 lub któreś z tanich 70-300. Tutaj zbyt wielu możliwości nie ma
    Nie przesadzajmy, że 70-200 da się używać tylko w rajdach, tym obiektywem też można robić świetne portrety szczególnie w wersji f2.8. Elka odstaje jakością od wspomnianych 55-200 i tańszych 70-300 i moim zdaniem warto ją mieć w torbie mimo, że jest droższa.
    Sam jeżdżę na 5-8 rajdów w sezonie i bez 70-200 żadnego z nich sobie nie wyobrażam.
    Ostatnio edytowane przez Matsil ; 23-02-2010 o 12:21
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Krosno

Unhappy Problem?

Otóż... Kupiłem ostatnio Canona 85/1.8 i powiem, że nie zrobił na mnie wrażenia. Posiadam 50/1.4 i spodziewałem o wiele lepszych efektów, a tu niespodzianka...

Z aparatem 400D jeden centymetr BF!... Zwątpiłem.
    Pożyczyłem 50D by to zbadać, skorygować i sprawdzić jak sobie z tym poradzi. Można dostać białej gorączki! Przy korekcji FF/BF raz jest dobrze -2, raz -8, raz +2, raz +10... przykładowo ustawię -2: zrobię 3 zdjęcia i mam FF, skoryguję na +2, pstrykam zdjęcie i jest ok, tylko po to by kolejne 3 były znów nieostre. Z 50/1.4 nie miałem żadnych problemów. Skorygowałem raz i trafia w punkt. Tu próbowałem na wiele sposobów (linijka, poradniki, pieniążki, portrety, jakieś oczopląsne obrazki na monitorze...). Wydaje mi się, że najbliżej prawdy jest chyba -2, -3... Co z tego jak i tak wychodzi masa zdjęć nieostrych...

Obiektyw zamówiłem przez internet. Kupiłem w poniedziałek, otrzymałem we wtorek i jak rozumiem mogę go ciągle zwrócić (do 10 dni? 14?)? Dlatego wole spytać czy ten typ tak ma (wada FF/BF wręcz nie do skorygowania albo bardzo kiepski AF i potężny rozrzut) czy trafił mi się wadliwy egzemplarz?

Druga sprawa... Przeglądałem sample i test optycznych... To co mnie zastanowiło to aberracja... U mnie jest monstrualna! Znika dopiero przy 3.5 co mnie bardzo niepokoi, bo z 50/1.4 prawie wcale nie miałem z nią problemów... Tu jest strasznie uciążliwa i można się jej dopatrzyć na każdym wręcz zdjęciu! Znów pojawia się pytanie czy ten typ tak ma czy to wadliwy egz.?

Byłbym wdzięczny za podpowiedzi, bo sam już nie wiem co robić. Oddać i kupić sprawdzony u Towersa czy może serwis? Ale jeśli po naprawie w serwisie albo zakupie nowego ciągle ma być taka aberracja i niecelny AF z broń Boże FF/BF to ja dziękuję i poczekam, a zaoszczędzone pieniądze dołożę na lepszą portretówkę (np 70-200 f2.8 albo f4 IS ale to już osobny wątek)...

Coś już napisał Awatar Evitagen
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Ten obiektyw (ogolnie) nie jest tak tragiczny jak opisujesz co wiecej jest jednym z najlepszych canona w tej cenie i oczywiscie swietna portretowka. Jesli jest az taka treagedia to wymien, bo jesli chodzi o CA to faktycznie 85 ma z tym problem natomiast AF dziala super,powinien byc szybki i celny.
    Would?

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Krosno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Evitagen Zobacz posta
    Ten obiektyw (ogolnie) nie jest tak tragiczny jak opisujesz co wiecej jest jednym z najlepszych canona w tej cenie i oczywiscie swietna portretowka. Jesli jest az taka treagedia to wymien, bo jesli chodzi o CA to faktycznie 85 ma z tym problem natomiast AF dziala super,powinien byc szybki i celny.
    Cóż... Jeśli mówisz, że CA taka ma być...

AF jest szybki, ale celny niestety już nie i nie mam pojęcia jaki jest tego powód... Mam jeszcze ostatecznie dzisiejszy dzień by to sprawdzić... Przestał śnieg sypać więc może uda się go w końcu spr w plenerze...

Coś już napisał Awatar Evitagen
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Możesz poczytać poniższy watek i skonfrontować opinie i spostrzeżenia ze swoim egzemplarzem odnośnie CA

http://canon-board.info/showthread.php?t=3818
    Would?

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Krosno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Evitagen Zobacz posta
    Możesz poczytać poniższy watek i skonfrontować opinie i spostrzeżenia ze swoim egzemplarzem odnośnie CA

http://canon-board.info/showthread.php?t=3818
    Wychodzi na to, że to normalne zachowanie... No trudno, jakoś przeboleję Dzięki

Ma ktoś doświadczenia z serwisem i kalibracją przez nich tego obiektywu? Bo domyślam się, że po tej operacji problem BF na 400D powinien zniknąć? Ile im w serwisie takie coś zajmuje czasu?

Początki nałogu

Domyślnie

Kazde jasne szkielko ktore mialem, mialo abberacje dosc spora przy duzych przyslonach, ale czesciej byly to LoCA - podluzne abberacje..

Co do AF, to ja swoja sztuke 85/1.8 trafilem po trzecim podejsciu, dwie wczesniejsze mialy spory BF. Sprawdzalem najpierw ze statywu, pozniej w zdjeciach "z zycia wzietych" i dopiero trzecia sztuka byla bezbledna jesli o celnosc chodzi. Z tego co czytalem przed zakupem, to ten model jest trapiony tymi problemami stosunkowo czesto jak na Canona z USM.

Początki nałogu Awatar Da__FreaK
    Miasto
    Szczecin / Cisiec

Domyślnie

yooli
    Ja kupilem u Towersa w zeszlym tyg, i po za tym ze aberuje na pelnej dziurze podobnie jak u Ciebie, Af trafia doskonale ( tez sobie zrobilem testy po zakupie ) Nie wiem skad takie rozbierznosci odnosnie Aberracji pomiedzy moja sztuka i ta ktora testowali optyczni ( u nich aberracja wyniosla prawie zero ! ).

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Krosno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Da__FreaK Zobacz posta
    yooli
    Ja kupilem u Towersa w zeszlym tyg, i po za tym ze aberuje na pelnej dziurze podobnie jak u Ciebie, Af trafia doskonale ( tez sobie zrobilem testy po zakupie ) Nie wiem skad takie rozbierznosci odnosnie Aberracji pomiedzy moja sztuka i ta ktora testowali optyczni ( u nich aberracja wyniosla prawie zero ! ).
    Czyli można śmiało brać od Towersa Już do niego napisałem z zapytaniem, więc prawdopodobnie odeślę i kupię u niego. Rozumiem, że testuje on obiektywy pod kątem FF/BF? A tak poza tym do jakiego aparatu podpiąłeś tą 85mm?

Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów