A na jakich przesłonach 24 1.4 jest gorszy od 24-70? Może to po prostu kwestia małej głębi a nie samej ostrości szkła? Ja mialem stare 24 na 5D i wszystko było bardzo OK.
A na jakich przesłonach 24 1.4 jest gorszy od 24-70? Może to po prostu kwestia małej głębi a nie samej ostrości szkła? Ja mialem stare 24 na 5D i wszystko było bardzo OK.
5d2 + 6D + 24-70 2.8 + 70-200 2.8 IS II + 24 1.4 + 50 1.4
flickr
A my wciąż nie wiemy która wersja szkła...![]()
Piszesz wcześniej, że będziesz wykorzystywał to szkło do wnętrz (powiedzmy, że nie tylko ale głównie). To może jednak zamiast w mieście na zewnątrz rób zdjęcia w jakiś trudnych warunkach czyli wnętrzach.
Miałem obie wersje i obie są szybkie. Jedynka ma większe aberracje na pełnym otworze i ogólnie gorsza pod światło od mkII. Na pełnej dziurze jest bardziej miekkie (o rogach juz nie wspominam).
Mimo wszystko to naprawdę dobre szkło. Dziwne, że najpierw kupujesz a potem pytasz :rolleyes: .
Pozdrawiam Marcin
Ostatnio edytowane przez BuRton ; 18-02-2010 o 18:17
Leica MP, 28/2, 35/1.5, 50/2.2, 75/1.9
na początku też miałem wrażenie, że to szkło jest lipne, że coś nieostre, itp...
zmieniłem zdanie jak nauczyłem się na nim pracować...
szkło do ślubów jest bardzo fajne
jak pisze tito, tym szklem trzeba sie nauczyc pracowac, wiekszosc nietrafionych zdjec wynika z faktu PRZEKADROWYWANIA na malych przeslonach, tym szkłem własciwie nie mozna przekadrowywac po ostrzeniu, trzeba czesto uzywac bocznych punktow,
24L ma mniejsza glebie przy takim samym odwzrowowaniu i ladniejszy bokeh :-)
Według mnie to masz FF lub BF, czy sprawdzałeś? Np przez LV i powiększenie 10x? Jeśli będzie tak jak myślę, to masz mikroregulacje w body, powinna załatwić sprawę.
No i poczytaj trochę forum, takich tematów - dylematów jest tutaj bardzo dużo... sam kiedyś miałem obiekcje co do tego szkła , ale z 40D, z 5tką jest miód malina, no prawiejak koledzy powyżej zauwaźyli
Nie istnieją reguły opisujące dobrą fotografię, są tylko dobre fotografie. Ansel Adams