Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 25

Wątek: canon 24mm 1.4l plus canon 85mm 1.8mm

Bywalec Awatar radmro
    Miasto
    Kraków/Warszawa

Domyślnie

A na jakich przesłonach 24 1.4 jest gorszy od 24-70? Może to po prostu kwestia małej głębi a nie samej ostrości szkła? Ja mialem stare 24 na 5D i wszystko było bardzo OK.
    5d2 + 6D + 24-70 2.8 + 70-200 2.8 IS II + 24 1.4 + 50 1.4
    flickr

Bywalec Awatar Jaca9
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Wrzuć sample to się wszystko wyjaśni

Dopiero zaczyna

Domyślnie

A my wciąż nie wiemy która wersja szkła...

Coś już napisał Awatar kendzi1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 1Digital Zobacz posta
    A my wciąż nie wiemy która wersja szkła...
    24mm 1.4 pierwsza wersja
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez patric89 Zobacz posta
    masz od kilku godzin 24L więc może porób troche zdjęc nie koniecznie testy i dopiero wtedy napisz czy coś jest nie tak. A przy okazji 24L na f1.4 czy 1.8 nie będzie tak ostre jak 24-70 na f2.8>
    Nie baw sie w testy tylko ciesz sie porządnym obiektywem
    Masz racje w sobote wyskocze na miasto i postaram sie popstrykac troche zdjec przechodniom zobaczymy
    Ostatnio edytowane przez kendzi1 ; 18-02-2010 o 16:48 Powód: Automerged Doublepost

Uzależniony Awatar BuRton
    Miasto
    Czeski Cieszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kendzi1 Zobacz posta
    Masz racje w sobote wyskocze na miasto i postaram sie popstrykac troche zdjec przechodniom zobaczymy
    Piszesz wcześniej, że będziesz wykorzystywał to szkło do wnętrz (powiedzmy, że nie tylko ale głównie). To może jednak zamiast w mieście na zewnątrz rób zdjęcia w jakiś trudnych warunkach czyli wnętrzach .

Miałem obie wersje i obie są szybkie. Jedynka ma większe aberracje na pełnym otworze i ogólnie gorsza pod światło od mkII. Na pełnej dziurze jest bardziej miekkie (o rogach juz nie wspominam).
    Mimo wszystko to naprawdę dobre szkło. Dziwne, że najpierw kupujesz a potem pytasz :rolleyes: .

Pozdrawiam Marcin
    Ostatnio edytowane przez BuRton ; 18-02-2010 o 18:17
    Leica MP, 28/2, 35/1.5, 50/2.2, 75/1.9

Domyślnie

na początku też miałem wrażenie, że to szkło jest lipne, że coś nieostre, itp...
    zmieniłem zdanie jak nauczyłem się na nim pracować...
    szkło do ślubów jest bardzo fajne

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

jak pisze tito, tym szklem trzeba sie nauczyc pracowac, wiekszosc nietrafionych zdjec wynika z faktu PRZEKADROWYWANIA na malych przeslonach, tym szkłem własciwie nie mozna przekadrowywac po ostrzeniu, trzeba czesto uzywac bocznych punktow,

Cytat Zamieszczone przez Czacha Zobacz posta
    kendzi, oczekujesz, ze 24mm dadza taki sam bokeh jak 85mm? Powodzenia...
    24L ma mniejsza glebie przy takim samym odwzrowowaniu i ladniejszy bokeh :-)
    Ostatnio edytowane przez sebcio80 ; 18-02-2010 o 19:28 Powód: Automerged Doublepost
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kendzi1 Zobacz posta
    Czesc

Od kilku miesiecy mam canona 5d markII obiektyw 85mm 1.8 i dokupilem
    24mm 1.4L to wszystko do fotografi slubnej, do 85mm jestem bardzo przekonany-super, testowalem 24-70mm 2.8L bardzo dobry, zoom 16-35mm 2.8L dobry. szukalem czegos szerokiego, jasnego i uniwersalnego do kosciola nie mialem okazji tesowac 35mm 1.4L. Wiekszosc zdjec ktore zrobilem zoom'ami to 24mm i tak tez kupilem 24mm L canona i teraz sam nie wiem zdjecia nie tak ostre jak 24-70 2.8L na 24mm moze to moje subiektywne odczucia a moze cos zle robie.
    Prosze o recenzje o canon 24mm 1.4L?
    Czy ten obiektyw sprawdz sie w reportazu slubnym?
    Czy jest wystarczajaco szybki i ostry do takiego zastosowania?
    Według mnie to masz FF lub BF, czy sprawdzałeś? Np przez LV i powiększenie 10x? Jeśli będzie tak jak myślę, to masz mikroregulacje w body, powinna załatwić sprawę.

No i poczytaj trochę forum, takich tematów - dylematów jest tutaj bardzo dużo... sam kiedyś miałem obiekcje co do tego szkła , ale z 40D, z 5tką jest miód malina, no prawie jak koledzy powyżej zauwaźyli
    Nie istnieją reguły opisujące dobrą fotografię, są tylko dobre fotografie. Ansel Adams

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sebcio80 Zobacz posta
    jak pisze tito, tym szklem trzeba sie nauczyc pracowac, wiekszosc nietrafionych zdjec wynika z faktu PRZEKADROWYWANIA na malych przeslonach, tym szkłem własciwie nie mozna przekadrowywac po ostrzeniu, trzeba czesto uzywac bocznych punktow,

24L ma mniejsza glebie przy takim samym odwzrowowaniu i ladniejszy bokeh :-)
    ale żeby mieć takie samo odwzorowanie musiałbyś siedzieć na kolanach pana młodego albo panny młodej :-)

(...)

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michal_sokolowski Zobacz posta
    ale żeby mieć takie samo odwzorowanie musiałbyś siedzieć na kolanach pana młodego albo panny młodej :-)

(...)
    no i w czym problem? :-) ;-)
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów