Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: Nie potrafię ustawić ostrości "na oczy"

Domyślnie Nie potrafię ustawić ostrości "na oczy"

Kochani znowu muszę prosić Was o fachową poradę :-)
    Załóżmy, że fotografuję dziecko siedzące w foteliku. Kadr zaplanowałam w ten sposób, że dziecko będzie z prawej strony a resztę kadru będą stanowić "pluszaki". Znajoma powiedziała mi abym pamiętała o ustawieniu ostrości na oczy. Ok. Ale teraz pytanie do Was. W jaki sposób mam ustawić ostrość (jak tryb pomiaru użyć) aby jednocześnie dziecko nie było w centrum kadru ale jego twarz była "ostra".

Pełne uzależnienie Awatar Loome
    Miasto
    Poznan

Domyślnie

ustaw dziecko po środku, nastaw ostrosc, nastepnie każ mu przejsc krok w prawo.

Początki nałogu Awatar preinwher
    Miasto
    Zakopane

Domyślnie

Użyj centralnego punktu autofokusa a później przekadruj.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez loome Zobacz posta
    ustaw dziecko po środku, nastaw ostrosc, nastepnie każ mu przejsc krok w prawo.
    :-d:-d:-d
    Ostatnio edytowane przez preinwher ; 17-02-2010 o 16:28 Powód: Automerged Doublepost
    Canon eos 5d - ef 17-40 mm f/4L - ef 85 mm f/1.8 - ef 70-200 mm f/2.8 L IS - 430 EX
    http://www.waldemarlach.iportfolio.pl/

Przeszukaj forum http://maciejko.net/cbsearch/

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

A jaki aparat?

Najlepiej byłoby gdyby dało się wybrać pole AF leżące z boku kadru, mniej-wiecej na wysokości oczu, oraz by to pole AF miało przyzwoitą precyzję.

A jeśli to aparat kompaktowy to przekadrowanie spokojnie wchodzi w grę, głębia ostrości będzie na tyle duża, że ew. niedokładności nie będą miały wpływu na nic.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Uzależniony Awatar Peri Noid
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Trzeba uważać przy zmianie kadru po złapaniu ostrości, żeby zmiana płaszczyzny ostrości nie popsuła ostrości.
    Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)

Domyślnie

Canon eos 50d

Chodzi o to, iz nie lubię ciasnych kadrów. Dlatego chcąc umieścić kogoś np. z prawej strony (rozmyte tło stanowi wtedy większą część kadru) na tle bajecznie kolorowych kwiatów muszę poradzić sobie jakoś z zachowaniem ostrości na "modelu". Czy ustawianie ostrości i blokowanie ekspozycji na twarzy modela i późniejsze przekadrowanie nie spowoduje utraty ostrości?

Pełne uzależnienie Awatar Loome
    Miasto
    Poznan

Domyślnie

nie myl ekspozycji i ostrosci.
    ostrosc mozesz zachowac na 2 sposoby z boku kadru:

1) tylko kiedy glebia ostrosci jest dość duża: ustawiasz ostrosc centralnym punktem na oczy modela. trzymajac wcisniety do polowy spust przesuwasz aparat do pożądanego kadru i dociskasz spust. model trafiony w oczy. przy przyslonach rzędu 1.8 i np 85mm ta metoda mi nie działała i ostrosc byla po przesunieciu kadru na nosie.

2) moja preferowana: otwierasz instrukcje, patrzysz jak wybrać sobie boczny punkt ostrości. po czym ustawiasz kadr taki jaki chcesz, wybierasz punkt ostrosci najblizej oczu. Dopasowujesz do oczu, ostrzysz i pstryk. ew niedoskonalosci kadru musisz przy obrobce poprawić

3) ew mozesz kazac temu modelowi chodzic:P:P

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez migawkanatalia Zobacz posta
    Czy ustawianie ostrości i blokowanie ekspozycji na twarzy modela i późniejsze przekadrowanie nie spowoduje utraty ostrości?
    Masz cyfrowy aparat. Spróbuj. To przecież nic nie kosztuje.

Przy dużych otworach oczy mogą wyjść z GO. Ale jak dobierzesz przysłonę tak, żeby się głowa zmieściła, to nie powinno być tego problemu.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Uzależniony Awatar Zbyszko666
    Miasto
    Śl.

Domyślnie

przecież jest wielopunktowy af ,więc nie widzę większego problemu ,tak automat się pomylić zawsze moze. Ja zazwyczaj ustawiam modela i staram się łapać co chwilę ostrość dociskając spust do połowy. Tak robiłem przy tym zdjęciu:

i jestem zdania ,że ostrość jest tam gdzie trzeba.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zbyszko666 Zobacz posta

i jestem zdania ,że ostrość jest tam gdzie trzeba.
    czyli na kolnierzyku koszulki ?
    40D - T17-50 f/2.8; C85 f/1.8; C430EX MkII; Benro 228n6 KS-0, YONGNUO OC-E3, CTR-301P trigger; Lowepro MicroTrekker 200

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów