Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: Jak uporządkować mały zbiór obiektywów?

Domyślnie Jak uporządkować mały zbiór obiektywów?

Mam na stanie następujące obiektywy:
    -canon 18-55(kit)
    -tamron 28-80 f/3.5-5.6
    -tamron 55-200 f/4-5.6 ld dII macro
    -tamron 70-300 f/4-5.6 ld macro

Pierwsze pytanie brzmi czy jest w tej kolekcji (zdaje sobie sprawę, że dalekiej od ideału) jakaś logika, czy może jedynie dublowanie ogniskowych. Jeśli jest jakoś logika to na zasadzie, że poszczególne obiektywy są w miarę przyzwoite w wycinku ogniskowej i te "przyzwoitości" się zazębiają? Jeśli logiki nie ma, a jest dublowanie, to których obiektywów się pozbyć?

Drugie pytanie zakłada pozbycie się ich wszystkich i przejście na zestaw nowych kitów canona 18-55 IS i 55-250 IS. Warto? (Zaznaczam, że to kres moich możliwości finansowych i nie ma mowy o dozbieraniu na cokolwiek lepszego - mam tylko tę alternatywę. No chyba, że w zbliżonej cenie do tego zestawu znalazłby się lepszy optycznie od tej dwójki tzw. spacer zoom od 18,28mm) ). Na pewno zaletą jest stabilizacja. Utnie mi max ogniskową z 300 na 250, ale chyba rzadko kiedy 300mm jest dobre jakościowo. (Czy ostatecznie jest duża różnica pomiędzy 250 i 300? I czy lepiej mieć lepsze 250 do wykadrowania, czy przeciętne 300?) Kwestia tego czy zauważalnie wzrośnie jakość w pozostałym zakresie?

Co najlepsze? Próba wyciągania maksimum z tego zestawu 4 obiektywów. Pozbycie się części z nich, bo taki mariaż jest de facto bezproduktywny? Zmiana na dwa nowe?
    Ostatnio edytowane przez anu ; 16-02-2010 o 18:34

Pełne uzależnienie Awatar wojkij
    Miasto
    Meksyk Europy

Domyślnie

Na co, do czego, dla kogo. Jeden sprzedał by cały ten szajs i kupił jakąś skałkę, drugiemu idealne wszystko by pasowało a trzeci żyć by nie mógł bez 18-200 w jednym obiektywie.

Reasumując - wróżka.pl.

Uzależniony Awatar poszukiwacz2006
    Miasto
    dawna stolica

Domyślnie

Moim zdaniem zamiana na dwa nowe Canona. po pewym czasie sam się dowiesz, czego ci najbardziej jeszcze brakuje.
    Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
    hobbystycznie - brak czasu niestety :-(

Domyślnie

Generalnie interesuje mnie na początek w miarę największy zakres ogniskowych (w sumie już go mam). Ale też w miarę przyzwoita jakość w całym zakresie. I to oczekiwanie tyczy osobno największej ogniskowej - nie upieram się przy największej, a kiepskiej, tylko dla zasady.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Ten 18-55IS i 55-250IS to całkiem niezły zestaw. Myślę, że warto.

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Sprzedać i kupić te dwa, o których wspomniałeś. Zwłaszcza Tamiego 28-80 należy się pozbyć, bo to tani zamiennik kita do analogowych EOS-ów i jako taki nie za bardzo się do cyfry nadaje (wiem, wiem: działa, ale przyzwoitej jakości to on nie ma prawa dać, nawet z 300D).
    Możesz też rozważyć zostawienie 70-300 i zakup czegoś uniwersalnego, np EF-S 17-85 mm f/4-5.6 IS USM (choć on też jest daleki od ideału to jednak jest solidnie wykonany i ma bardzo dobry AF)

http://www.the-digital-picture.com/R...mp=0&APIComp=0
    http://www.photozone.de/Reviews/overview#canon_aps
    http://optyczne.pl/Testy_aparat%C3%B...nne_testy.html
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

kokoszae
    Guest

Domyślnie

Ze swojej strony mogę powiedzieć, że na pewno warto zamienić stary kit na kit IS. Jeśli chodzi o dłuższy, to warto by było dozbierać te 700zł do 70-300 IS USM, z 55-250 styczności nie miałem, chociaż patrząc po teście na optyczne.pl to źle nie jest (w tej cenie).

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kokoszae Zobacz posta
    Ze swojej strony mogę powiedzieć, że na pewno warto zamienić stary kit na kit IS. Jeśli chodzi o dłuższy, to warto by było dozbierać te 700zł do 70-300 IS USM, z 55-250 styczności nie miałem, chociaż patrząc po teście na optyczne.pl to źle nie jest (w tej cenie).
    A ja bym powiedział odwrotnie. Kit IS faktycznie jest lepszy od starego (+jakość optyczna, +stabilizacja), tylko czy to bardzo odczujesz to nie wiem. Ale na pewno zmiana wymienionych przez Ciebie tele na 55-250 to będzie IMHO sporą różnicą na +. Jeśli rozważasz coś poniżej 55-250 to moim zdaniem nie warto w ogóle tracić kasy. Jest jeszcze Canon 70-210/3.5-4.5 (tylko używany, już nie produkowany; http://canon-board.info/showpost.php...08&postcount=1), a dalej to już tylko kolejne 70-200L (70-300IS nie miałem, więc się nie wypowiem, ale używana 70-200/4 kosztuje właściwie tyle samo ).
    Ostatnio edytowane przez zaitsev ; 18-02-2010 o 10:46

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez anu Zobacz posta
    .............Drugie pytanie zakłada pozbycie się ich wszystkich i przejście na zestaw nowych kitów canona 18-55 IS i 55-250 IS. Warto?...........
    W Twoim przypadku warto
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jago Zobacz posta
    warto
    Też tak uważam.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów