Jak uporządkować mały zbiór obiektywów?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • anu
    • 2010
    • 8

Jak uporządkować mały zbiór obiektywów?

Mam na stanie następujące obiektywy:
    -canon 18-55(kit)
    -tamron 28-80 f/3.5-5.6
    -tamron 55-200 f/4-5.6 ld dII macro
    -tamron 70-300 f/4-5.6 ld macro

Pierwsze pytanie brzmi czy jest w tej kolekcji (zdaje sobie sprawę, że dalekiej od ideału) jakaś logika, czy może jedynie dublowanie ogniskowych. Jeśli jest jakoś logika to na zasadzie, że poszczególne obiektywy są w miarę przyzwoite w wycinku ogniskowej i te "przyzwoitości" się zazębiają? Jeśli logiki nie ma, a jest dublowanie, to których obiektywów się pozbyć?

Drugie pytanie zakłada pozbycie się ich wszystkich i przejście na zestaw nowych kitów canona 18-55 IS i 55-250 IS. Warto? (Zaznaczam, że to kres moich możliwości finansowych i nie ma mowy o dozbieraniu na cokolwiek lepszego - mam tylko tę alternatywę. No chyba, że w zbliżonej cenie do tego zestawu znalazłby się lepszy optycznie od tej dwójki tzw. spacer zoom od 18,28mm) ). Na pewno zaletą jest stabilizacja. Utnie mi max ogniskową z 300 na 250, ale chyba rzadko kiedy 300mm jest dobre jakościowo. (Czy ostatecznie jest duża różnica pomiędzy 250 i 300? I czy lepiej mieć lepsze 250 do wykadrowania, czy przeciętne 300?) Kwestia tego czy zauważalnie wzrośnie jakość w pozostałym zakresie?

Co najlepsze? Próba wyciągania maksimum z tego zestawu 4 obiektywów. Pozbycie się części z nich, bo taki mariaż jest de facto bezproduktywny? Zmiana na dwa nowe?
    Ostatnio edytowany przez anu; 31693.
  • wojkij
    Pełne uzależnienie
    • 2007
    • 1915

Na co, do czego, dla kogo. Jeden sprzedał by cały ten szajs i kupił jakąś skałkę, drugiemu idealne wszystko by pasowało a trzeci żyć by nie mógł bez 18-200 w jednym obiektywie.

Reasumując - wróżka.pl.
    www.kwapisz.org

Komentarz

• poszukiwacz2006
      Uzależniony
      • 2007
      • 824

Moim zdaniem zamiana na dwa nowe Canona. po pewym czasie sam się dowiesz, czego ci najbardziej jeszcze brakuje.
      Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
      hobbystycznie - brak czasu niestety :-(

Komentarz

• anu
        • 2010
        • 8

Generalnie interesuje mnie na początek w miarę największy zakres ogniskowych (w sumie już go mam). Ale też w miarę przyzwoita jakość w całym zakresie. I to oczekiwanie tyczy osobno największej ogniskowej - nie upieram się przy największej, a kiepskiej, tylko dla zasady.

Komentarz

• zaitsev
          Pełne uzależnienie
          • 2008
          • 1660

Ten 18-55IS i 55-250IS to całkiem niezły zestaw. Myślę, że warto.

Komentarz

• MacGyver
            Cenzor
            • 2006
            • 7043

Sprzedać i kupić te dwa, o których wspomniałeś. Zwłaszcza Tamiego 28-80 należy się pozbyć, bo to tani zamiennik kita do analogowych EOS-ów i jako taki nie za bardzo się do cyfry nadaje (wiem, wiem: działa, ale przyzwoitej jakości to on nie ma prawa dać, nawet z 300D).
            Możesz też rozważyć zostawienie 70-300 i zakup czegoś uniwersalnego, np EF-S 17-85 mm f/4-5.6 IS USM (choć on też jest daleki od ideału to jednak jest solidnie wykonany i ma bardzo dobry AF)

View the image quality delivered by the Canon EF-S 17-85mm f/4-5.6 IS USM Lens using ISO 12233 Resolution Chart lab test results. Compare the image quality of this lens with other lenses.

Najlepsze testy obiektywów, testy aparatów cyfrowych i testy lornetek w sieci! Jeśli szukasz kompetentnych informacji z tematyki foto-optycznej to trafiłeś we właściwe miejsce. Czeka tu na Ciebie ogromna ilość profesjonalnych i obiektywnych testów sprzętu optycznego, obszerne i ciekawe artykuły, nowości z branży, bogaty w zawartość merytoryczną i ilustrowany słowniczek oraz bazy danych zawierające setki lornetek, aparatów i obiektywów.
            Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• kokoszae

Ze swojej strony mogę powiedzieć, że na pewno warto zamienić stary kit na kit IS. Jeśli chodzi o dłuższy, to warto by było dozbierać te 700zł do 70-300 IS USM, z 55-250 styczności nie miałem, chociaż patrząc po teście na optyczne.pl to źle nie jest (w tej cenie).

Komentarz

• zaitsev
                Pełne uzależnienie
                • 2008
                • 1660

Zamieszczone przez kokoszae Zobacz wpis
                Ze swojej strony mogę powiedzieć, że na pewno warto zamienić stary kit na kit IS. Jeśli chodzi o dłuższy, to warto by było dozbierać te 700zł do 70-300 IS USM, z 55-250 styczności nie miałem, chociaż patrząc po teście na optyczne.pl to źle nie jest (w tej cenie).
                A ja bym powiedział odwrotnie. Kit IS faktycznie jest lepszy od starego (+jakość optyczna, +stabilizacja), tylko czy to bardzo odczujesz to nie wiem. Ale na pewno zmiana wymienionych przez Ciebie tele na 55-250 to będzie IMHO sporą różnicą na +. Jeśli rozważasz coś poniżej 55-250 to moim zdaniem nie warto w ogóle tracić kasy. Jest jeszcze Canon 70-210/3.5-4.5 (tylko używany, już nie produkowany; http://canon-board.info/showpost.php...08&postcount=1), a dalej to już tylko kolejne 70-200L (70-300IS nie miałem, więc się nie wypowiem, ale używana 70-200/4 kosztuje właściwie tyle samo ).
                Ostatnio edytowany przez zaitsev; 18103.

Komentarz

• Jago
                  Pełne uzależnienie
                  • 2008
                  • 1505

Zamieszczone przez anu Zobacz wpis
                  .............Drugie pytanie zakłada pozbycie się ich wszystkich i przejście na zestaw nowych kitów canona 18-55 IS i 55-250 IS. Warto?...........
                  W Twoim przypadku warto
                  C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Komentarz

• Sunders
                    Pełne uzależnienie
                    • 2009
                    • 2746

Zamieszczone przez Jago Zobacz wpis
                    warto
                    Też tak uważam.
                    http://maciejko.net/cbsearch/ :wink:

Komentarz

• Patryk_mirek
                      Bywalec
                      • 2008
                      • 235

Sprzedaj to wszystko w cholerę i zastąp Canonem 70-200 f/4 L i ew wymień kita na nowszą wersję z IS
                      C 50D, C 350D, C 50E. Słoiki: kit, S 10-20 f/4-5,6, T 28-75 f/2.8, C 50mm f/1.8, C 85mm 1.8, Sigma 70-200 f/2.8, 580EX

Regulamin pkt 8.

Komentarz

• HuleLam
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 1641

Zamieszczone przez Patryk_mirek Zobacz wpis
                        Sprzedaj to wszystko w cholerę i zastąp Canonem 70-200 f/4 L i ew wymień kita na nowszą wersję z IS
                        Chyba nie da rady:
                        Zaznaczam, że to kres moich możliwości finansowych i nie ma mowy o dozbieraniu na cokolwiek lepszego - mam tylko tę alternatywę.
                        zdRAWki
                        Fotograf platoniczny

Komentarz

• Carine
                          Coś już napisał
                          • 2010
                          • 59

Zamieszczone przez anu Zobacz wpis

Drugie pytanie zakłada pozbycie się ich wszystkich i przejście na zestaw nowych kitów canona 18-55 IS i 55-250 IS. Warto? (Zaznaczam, że to kres
                          ja mam ten zestawik i jestem zadowolona.:-)
                          chociaż ten kit 18-55 mm jest taki....średni .Może lepiej zamiast niego 50 mm 1,8? Tańszy niż ten kit.

Moje foto

Komentarz

Pracuję...
                          X