Potwierdzam. Z tym że nadal kłóciłbym się, że można upadek rozpatrzyć jako szczególny przypadek rzutu ukośnego, gdzie V0 = 0 :P
Potwierdzam. Z tym że nadal kłóciłbym się, że można upadek rozpatrzyć jako szczególny przypadek rzutu ukośnego, gdzie V0 = 0 :P
BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie
Potwierdzam teorię. Zmiana kierunku prędkości na mniej prostopadły do płaszczyzny skutkować będzie mniejszymi obrażeniami.
Ostatnio edytowane przez Kolaj ; 19-08-2010 o 21:50 Powód: Automerged Doublepost
Z tą zmianą kierunku to bardzo dobrze można zobaczyć u Parkour'owców (tak, wiem, powinno być Traceur'owców, ale niektórzy nie będą wiedzieli ocb) - podczas lądowania zmieniają kierunek prędkości na poziomy i robią roll'a.
Tylko wtedy - jak pisał mxw - jak zamienisz część energii - jakby zmieniła kierunek przez zderzenie sprężyste to nie. Generalnie mxw dobrze to opisał, za małymi nieścisłościami ale to jak rozumiem to dlatego żeby ktoś kto ma braki z fizyce ze szkoły podstawowej to zrozumiał...
Rzut ukośny - tylko nie mów że studiujesz ne technicznej uczelni...
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Nie zawracaj sobie głowy kierunkami wektora prędkości - zderzenia = energia i zasada jej zachowania. 6 klasa podstawówki OIDP.
Ostatnio edytowane przez Krzychu ; 19-08-2010 o 22:04 Powód: Automerged Doublepost
Spokojnie, ja nie zdaję matury z fizyki, jeszcze tego by mi do szczęścia brakowałoMoja przygoda z fizyką skończyła się wraz z końcem 2 liceum i jakoś nie pamiętam żebym przykładał do niej wagę, ja nie do tego stworzony.
https://www.flickr.com/photos/marcinmichalowskipl/
C5DII + S24/1.4 Art + C50/1.8 STM + C85/1.8 + 24-105/4 L IS + T70-300 USD VC
Ech, i stało się. Brat ktory mial pilnowac by parasola nie porwal wiatr zagapil sie na jakies przechodzace dziewczyny w chwili gdy ja mialem aparat przy oku i robilem zdjecie, parasol odfrunal na niewielka odleglosc, statyw na ktorego szczycie byla lampa przewrocil sie i lampa pac o trawe. 430EX II. Podnosze, wszystko dziala, cykam dalej. Chowam pozniej lampe do torby i slysze ze cos w niej luzno lata na boki. Wewnątrz jakies fragmenty szybki palnika... zoom lampy sie zacial w jednej pozycji.
No to czeka mnie wysylka na Żytnią..