Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 51

Wątek: Co sie dzieje kiedy spadnie ci lampa 580EX

Uzależniony
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marcingreen
    Też się ostatnio zastanawiałem na ile wytrzymałe jest to mocowanie lampy ( to co wchodzi do szyny) bo na metal to mi nie wygląda Czy to da się wyłamać, próbował ktoś
    Da się Kiedyś udało się mojej żonie gdy przewracała statyw z 10D + 550 EX + 70-200/2,8 L. Wyłamała się stopka. Zamówiłem na Żytniej, cena 105 pln. Wymieniłem samodzielnie

arni4
    Guest

Domyślnie

Nykony to nawet w lawie działaja

Domyślnie

5 lat...
    5d+5d mark II+ S35A+C 85 f/1.8 + C 20-35 f/3.5-4.5, C 70-210 3.5-4.5 580 ex II, YN 565 EX (czasem 17-40 L i 50 f/1.4), arsat 80/2.8 tilt

Początki nałogu
    Miasto
    Dąbrowa Górnicza

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krakers Zobacz posta
    Wlasnie mialem taka przygode kiedy robilem zdjecia na weselu ,na szynie mialem podpieta lampe a Qrna zapomnialem dokrecic srubke dociskowa i pech chcial albo Najwyzszy z gory ze facet w ferworze tanca palnal centralnie lokciem w lampeczke, wszystko sie dzialo w tedy jak w zwolnionym filmie, niestety rece mialem zajete lampa spadla na marmurowa posadzke ja wzrokiem łapałem odlatujace czesci-mysle sobie masakra , okazalo sie ze to co sie rozlecialo po sali to byly akumulatory i czerwona szybka emitera podczerwieni ktora mocowana jest na zatrzaski , az sie zdziwilem ze lampa cala bez sladow jakichkolwiek uszkodzen , ale jednak okazalao sie ze nie chodzi zoom palnika wiec po rozkreceniu okazalo sie ze palnik wyskoczyl z szyny prowadzacej po skreceniu lampa dziala bez zazutu bez sladow upadku a stracha mialem niesamowitego , jednak co firma to firma niezalowali dobrego plastiku
    Najbardziej czytelne zdanie tej długości, które miałem okazję ostatnio czytać

"Co się dzieje kiedy spadnie ci lampa 580EX" ? - Wtedy też lecą wszelkiego typy przekleństwa i obelgi . A potem modły do opatrzności, w nadziei, że nic się nie stało
    EOSy, 17-40/4L, 24-70/2.8L, 50/1.8, 85/1.8, 100-300/4.5-5.6, Raynox 250, manfrotto, 420EX, 580EX I, II, elinchrom+ skyport.
    www.magaczewski.blogspot.com
    www.fotogaleria.magaczewski.pl

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arni4 Zobacz posta
    Nykony to nawet w lawie działaja
    Studiujesz archeologię?

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jac Zobacz posta
    jesli dostala z lokcia to pewnie nie spadla pionowo w dol tylko z 'poslizgiem' co ja pewnie uratowalo...
    Jak na moje to dodatkowa prędkość w iksowej raczej pogarsza sytuację, a na pewno jej nie polepsza... Prędkość w igrekowej przecież w obu przypadkach byłaby taka sama.

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zielony Zobacz posta
    Też się ostatnio zastanawiałem na ile wytrzymałe jest to mocowanie lampy ( to co wchodzi do szyny) bo na metal to mi nie wygląda Czy to da się wyłamać, próbował ktoś
    Ja probowalem. Tak, da sie. Mi sie w kazdym razie udalo. Wymiana stopki na Zytniej - 100zl.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Początki nałogu Awatar UrGuR
    Miasto
    Wronki

Domyślnie

Micles, nie sądzę. Przykład z samolotem może tu dać radę. Porównajmy dwa przykłady:
    a) lądowanie samolotu bez podwozia, ale z normalną trajektorią, gdzie samolot ma prędkość V1 w osi X i prędkość v2 w osi Y. Jeśli pilot dobrze to rozegra, to skończy się na zniszczonej dolnej części kadłuba oraz wytrzęsieniu pasażerów.
    b) samolot spada jak kamień na ziemię mając taką samą jak w przykładzie a) prędkość V2 w osi Y, ale ma zerową , albo bliską zeru prędkość w osi X. W tym przypadku nie ma szans, żeby cokolwiek zostało z samolotu

Analogicznie jest z lampą i czymkolwiek innym. Ślizg redukuje uderzenie, może siły te same, ale ich rozłożenie znacznie się zmienia. W przypadku a) nie jest to jedna siła, która wali lampa pionowo o glebę.
    https://www.flickr.com/photos/marcinmichalowskipl/
    C5DII + S24/1.4 Art + C50/1.8 STM + C85/1.8 + 24-105/4 L IS + T70-300 USD VC

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Mam inne zdanie na ten temat, ale nie będę się spierał, bo jak zwykle - doszłoby do tego, że muszę udowodnić swoją rację eksperymentem, a lampę mam tylko jedną.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez UrGuR Zobacz posta
    Micles, nie sądzę. Przykład z samolotem może tu dać radę. Porównajmy dwa przykłady:
    a) lądowanie samolotu bez podwozia, ale z normalną trajektorią, gdzie samolot ma prędkość V1 w osi X i prędkość v2 w osi Y. Jeśli pilot dobrze to rozegra, to skończy się na zniszczonej dolnej części kadłuba oraz wytrzęsieniu pasażerów.
    b) samolot spada jak kamień na ziemię mając taką samą jak w przykładzie a) prędkość V2 w osi Y, ale ma zerową , albo bliską zeru prędkość w osi X. W tym przypadku nie ma szans, żeby cokolwiek zostało z samolotu
    To chyba nie jest dobry przykład.
    Samolot musi mieć prędkość poziomą, dzięki temu ma siłę nośną na skrzydłach.
    Siła nośna sprawia, że prędkość pionowa podczas lądowania jest niska.
    Jeśli samolot zmniejszy nadmiernie prędkość poziomą to traci siłę nośną i spada jak kamień w dół.
    Nie sądzę, żeby przy spadaniu lampy siła nośna odgrywała podobną rolę jak w samolocie

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów