Mój dylemat pomiędzy 70-200 MKII a 135 L trwał ponad 3 miesiące testy fotografie opinie ...To naprawdę nie jest prosta decyzja i myślę ze wielu z was albo miało podobny dylemat albo kiedyś stanie również przed takim wyborem...Nie mogąc się zdecydować na podstawie tego co można znaleźć w sieci skorzystałem z oferty "grztus" kolegi z naszego forum który jak się okazało prowadzi wypożyczalnię sprzętu foto i ma na stanie 70-200mk II...Wypożyczyłem zrobiłem trochę fotek i zacząłem porównywać najpierw wszytko super szkło od Grześka jest super ostre jak brzytwa, stabilizacja działa tak jak wszędzie piszą doskonale a foty 1/25s / 200 mm jak najbardziej da się tym szkłem zrobić ...Jak bym miał je określić w jednym zdaniu to jest ostre od 2.8 nie mniej niż 70-200 f4 IS od f4 a miałem kiedyś naprawdę ostrą sztukę ...
Bokeh też jest bardzo przyjemny i uważam że to niesamowite szkło ...Ale kiedy emocje trochę opadły i zacząłem przeglądać stare foty na kompie robione 85 f 1.8 robione głownie na 2.0 - 2.2 to okazało się że zoom zostaje nieznacznie w tyle...Tak szkło za 7500 zł pomimo swoich niezaprzeczalnych zalet daje nieco słabszy obraz niż szkło 85mm za 1350 zł porównywałem na tych samych ogniskowych i ja wole obrazek z 85mm... kiedy przymykamy 85mm do 2.8 robi się podobnie a nawet można powiedzieć że zoom jest lepszy ale zoom nie ma 1.8 nie ma 2.0 ...Dzisiaj rano podjąłem decyzję że zamiast 70-200 f 2.8 mkII wezmę 135L oraz 85mm 1,8 i nie chodzi nawet o to że wydam na to o wiele mniej bo nie chodzi o kasę ale o obrazek ...Kiedy kupiłem pierwszą 5tkę starczyło mi tylko kasy na 50mm f 1.4 od tamtej pory nie mogę się przekonać do zoomów i tak pewnie już zostanie ...Zdarza mi się fotografować zawody sportowe i pewnie wtedy będzie mi brakowało 70-200 ale musiałem wybrać a priorytetem jest portret więc myślę że dokonałem właściwego wyboru ...