Cytat Zamieszczone przez nowart Zobacz posta
Na TYM forum naczytasz się jeszcze tylu ciekawych rzeczy, że włos Ci się zjeży na głowie a znaczenie słowa "jakość" nabierze nowego brzmienia
Co do szkła - po co pytasz o powtarzalność jakości szkła skoro kupujesz szkło używane? (tak się domyślam z kontekstu wypowiedzi). Skąd my mamy wiedzieć jak ten ktoś użytkował obiektyw, jak o niego dbał itd ? Podobnie jak śmieszą mnie oferty sprzedaży sprzętu z adnotacją "szkło super, kupione 3 lata temu od xxx" - jakby było to jakąkolwiek gwarancją jakości
135 jest znacznie ostrzejszy na f/2 od 85 na f/1.8, ma też znacznie mniej aberacji. Zatem skoro dostałeś sample, które Ci nie odpowiadają to:
-jesteś malkontent i studiujesz je w 200% cropach ,
-zostały wykonane w skrajnie niekorzystnych warunkach, przy dużych kontrastach, gdzie aberacja wyjdzie z każdego szkła
-masz do czynienia z walniętym szkłem (tak, takie też się zdarzają - żaden proces technologiczny, kontrola jakości i cały proces ich produkcji nie jest idealny).
Czy różnica między tymi szkłami na FF i cropie jest widoczna? Tak, jest widoczna. Zarówno ze względu na inny rozkład GO jak i na inną perspektywę.

Zatem jak widzisz nikt Ci nie pomoże bo bez konkretnych przykładów to wróżenie z fusów...
Dzięki Artur za odpowiedź, właściwie to się znamy z innego forum i innej ksywy, ale nie jest to chyba tak bardzo istotne w tym momencie
Szkło kupuję używane ale dwa miesiące więc można powiedzieć, że praktycznie nowe bo na gwarancji, stan wizualny jest idealny, więc nikt nim gwoździ nie wbijał... raczej. Ktoś je kupił do konkretnego zlecenia, teraz sprzedaje bo nie wykorzystuje tej ogniskowej zbyt często. Nie jest to też szkło kupione 3 lata temu u xxx wiadomo! peace!

Konkrety... o powtarzalność pytam w nowych szkłach, czy spotkałeś się ze słabymi (czytaj nieostrymi na f/2) sztukami, przez Twoje ręce deko tego przechodzi.

Malkontentem nie jestem ale sample oglądam oczywiście w 100%

Sample, które dostałem są OK ale nie poraziły mnie ostrością taką jakiej się spodziewałem, są z 50D i jeden z 7D, moje fotki z 5D + 85/1.8 są ostrzejsze. Pewnie na FF będzie lepiej, co niedługo sprawdzę.

Generalnie chodziło mi o dwie rzeczy, o ostrość 135/2L vs 85/1.8 - która powinna być lepsza na eLce - na to dostałem już odpowiedź, a druga sprawa to właśnie jak jest z rozrzutem jakościowym produkowanych 135tek. Czy na przełomie lat od kiedy są produkowane zdarzały się jakieś wybitne sztuki pod względem ostrości np. te produkowane w 2006 bywały lepsze od tych z 2010 lub odwrotnie?