Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 45

Wątek: Canon 135mm f/2L vs Canon 200mm f/2.8L

Bywalec Awatar justanimage
    Miasto
    Radom City

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez loop89 Zobacz posta
    Malkontentem nie jestem ale sample oglądam oczywiście w 100%

Sample, które dostałem są OK ale nie poraziły mnie ostrością taką jakiej się spodziewałem, są z 50D i jeden z 7D, moje fotki z 5D + 85/1.8 są ostrzejsze. Pewnie na FF będzie lepiej, co niedługo sprawdzę.
    Hier ist der Hund begraben...
    Prorównując upakowane na maxa matryce cropów z matrycą 5d, zawsze ci wyjdzie że zdjęcia z cropów są mniej ostre! I to nie wina szkła, ale właśnie matryc. Na pewno na 5D bedzie o wiele lepiej...
    600D + Tokina 19-35 + T28-75 + C50 1.4 + C70-210

Pełne uzależnienie Awatar Mad_Mac
    Miasto
    UK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez justanimage Zobacz posta
    Prorównując upakowane na maxa matryce cropów z matrycą 5d, zawsze ci wyjdzie że zdjęcia z cropów są mniej ostre! I to nie wina szkła, ale właśnie matryc. Na pewno na 5D bedzie o wiele lepiej...
    Dokladnie chcialem to samo napisac. 7d to crop z 18mpixami vs 5d gdzie 12mpixow masz na powiezchni o 60% wiekszej niz 7d! Nawet na 5dmkII pixele sa duzo mniej upakowane niz w 7d.
    Pewnie daletego sample sa mniej ostre.

5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200
    Google: Precious-moment photography UK

Początki nałogu Awatar KNC

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mad_Mac Zobacz posta
    Nawet na 5dmkII pixele sa duzo mniej upakowane niz w 7d.
    gęstość pixeli z 5dII to praktycznie taka sama jak na 20d(8mpix).

Dopiero zaczyna Awatar loop89

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez justanimage Zobacz posta
    Dokladnie chcialem to samo napisac. 7d to crop z 18mpixami vs 5d gdzie 12mpixow masz na powiezchni o 60% wiekszej niz 7d! Nawet na 5dmkII pixele sa duzo mniej upakowane niz w 7d.
    Pewnie daletego sample sa mniej ostre.
    Dzięki Panowie, tak też mi się wydawało, ale chciałem się upewnić.
    Szkło jest już u mnie i na FF jest ostre na pełnej dziurze, jestem zadowolony

Pełne uzależnienie Awatar Mad_Mac
    Miasto
    UK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez loop89 Zobacz posta
    Dzięki Panowie, tak też mi się wydawało, ale chciałem się upewnić.
    Szkło jest już u mnie i na FF jest ostre na pełnej dziurze, jestem zadowolony
    Gratuluje swietnego wyboru.

5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200
    Google: Precious-moment photography UK

Dopiero zaczyna Awatar loop89

Domyślnie

Gratuluje swietnego wyboru.
    Dzięki, szczerze jestem bardzo zadowolony ze szkla, nie miałem okazji pofocić nim jeszcze w dobrych warunkach oświetleniowych - brak czasu. Wybrałem się tylko na jeden wypad wieczorny na miasto. Poniżej dwie foty z tego wypadu. Minus jest taki że AF z 5D w słabym świetle kuleje i bywa ciężko ze złapaniem ostrości, w dobrym światełku w domu testowałem to sam mniut(tm)

Początki nałogu Awatar merida

Domyślnie

kurcze strasznie fajna ta ogniskowa na ff,mozesz juz zrobic dobre zdjecie bedac niezauwazonym,a do tego szkiełko samo w sobie super optyczne...coś mi się wydaję,że będzie ono moje kolejne Jeśli możesz wrzuć jeszcze jakieś sample do galerii obiektywów,chętnie popatrze.

Coś już napisał

Domyślnie

Witam, podpowiem na przyszłość, gdyby ktoś miał podobny dylemat.

135L kupiłem w sklepie internetowym do 7d. Ostrość i aberracja "mocno" dokuczają na pełnej dziurze. Balem się, ze trafiłem na słaby egzemplarz. Zupełnie inaczej jest na starej piątce, gdzie trzeba się nagimnastykować żeby wyszła aberracja, a ostrość od 2.0 jest jak z 70-200 f/4 przy 4 (na 135mm robiłem testy), zdecydowanie moje ulubione szkło do FF. f/2.0 ostre, 5.6 żyleta! Na 1d mk2 nie ma tak świetnego bokeh, ale jest jakby ostrzejsze i bardziej... przejrzyste. Moim zdaniem to "zasługa" mniejszej matrycy (za to brakuje mi winiety, ktora jest na FF). Podsumowując, na każdej puszce ten słoik robi inne zdjęcia. Plastyka z 5tki, przejrzystość (nie wiem jak to nazwać) z 1nki, udawane 200mm z cropa (fakt, po pomniejszeniu do 8-12MP jest inna bajka, ale nie po to się kupuje 18MP puszkę, prawda?)

Kontrprzykład: 300mm f/4 IS z 1d daje ostrzejsze i przyjemniejsze zdjęcia nawet po kadrowaniu niż większe i "bliższe" fotki z 7d. Porównując oczywiście fotki zmniejszone do tej samej rozdzielczości a później odpowiednio wyostrzone. 100% z 7d jest dla mnie nieużyteczne, nawet przy iso 100 (w większości przypadków), za to 100% z 1d mk2 do iso 400 jak najbardziej. Jednak to zupełnie inne kadry i trzeba wziąć to pod uwagę...

Tak samo 50 f/1.4 rozczarowuje na cropie, z piątka ma klimat.

135L to świetne szkło i już

Coś już napisał

Domyślnie

W przyszłym tygodniu zamawiam albo 135L albo 70-200 f2.8 IS mkII
    problem w tym że dalej nie wiem które ...wiem do czego ma być to szkło wiem po co je kupuje ale w jednym i drugim siedzi diabeł i kusi ...

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez privilege Zobacz posta
    W przyszłym tygodniu zamawiam albo 135L albo 70-200 f2.8 IS mkII
    problem w tym że dalej nie wiem które ...wiem do czego ma być to szkło wiem po co je kupuje ale w jednym i drugim siedzi diabeł i kusi ...
    Przez pół roku miałem 135 od kolegi, który wyjechał. kilka nieprzespanych nocy z dylematem 135, czy 70-200 2,8. moim zdaniem podstawą jest ruch. Do zdjęć statycznych zdecydowanie 135. Do sportu (poza brydżem i szachami) 70-200 2,8 II. Kupiłem dla siebie 135 i od świat Bożego Narodzenia jeszcze jej nie zdjąłem...
    1DsMKIII,24IIL,85IIL,70-200IILIS,580EXII

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów