Strona 9 z 10 PierwszyPierwszy ... 78910 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 94

Wątek: Tanie statywy - przestroga

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pank Zobacz posta
    Ten Benro który kupiłem, 650 cośtam jak na razie wygląda bardzo spoko.
    a jaki masz mechanizm blokowania nóg? pokrętło „Smooth Control”?
    i jak to oceniasz? (w stosunku do zatrzasków)
    pozdro.,
    m.

Pełne uzależnienie Awatar pank
    Miasto
    wawa

Domyślnie

Ten benro ma zatrzaski.
    Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Początki nałogu Awatar mrek
    Miasto
    Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez smigaczka Zobacz posta
    Mi kiedyś z kaszaniastego velbona spadł canon 30D. Poobijał się trcohę, ale na szczęscie przezył. Od tamtej pory powiedziałam sobie dość i skompletowałam set goldphoto w foto-tip.pl. Zapłaciłam za statyw i głowicę ponad 3 stówki, ale teraz mam pewnosć, że mi mój aparat nie legnie na glebę po raz kolejny. Nie ma sensu oszczędzac na trójnogach, o niee.
    Tiaaaa.. to niezbyt uważnie czytałeś wątek o GoldPhoto na tym forum.
    Opisywałem tam, fakt poluzowania się zacisku w tych nogach. W moim egzemplarzu szpilki od zacisku są tak krótkie, że nakrętka nie ma możliwości zakręcić się na nich teflonem. Efekt: 30D z Tamronem na bruku. Jedno co się zgadza z Twoją opowieścią to fakt, ze moje 30D nadal żyje, choć z milimetrową szpara w obudowie, a Tamrona można ode mnie kupić. Nogi GoldPhoto nadal używam, ale kontroluję zaciski za każdym razem. Nakrętki zabezpieczyłem specjalnym klejem, ale co to da, jeśli tam pracuje tylko kilka zwojów gwintu, zamiast cała nakrętka.
    Pozdrawiam
    Marek
    -----------
    canon user

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mxw Zobacz posta
    a jaki masz mechanizm blokowania nóg? pokrętło „Smooth Control”?
    i jak to oceniasz? (w stosunku do zatrzasków)
    Chodzi o te "zakrętki", zamiast zatrzasków? Mam to w Manfrotto, moim zdaniem patent ssie - nie jest to do końca ergonomiczne, w przypadku chowania nóg i blokowania ich.
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    Tanie aluminiowo-plastikowe statywy Velbon nie nadają się do lustrzanek. xxxD z kitem jakoś tam utrzymują ale o stabilności potrzebnej do długich czasów naświetlania nie ma mowy nawet przy takim zestawie. O ustawianiu aparatu w pionie czy choćby minimalnym wysuwaniu kolumny już nie wspomnę.
    E tam. Wystarczy odrobina samozaparcia i dwukrotne powtórzenie ujęcia Sam mam jakiś shitowny velbon tego typu i chodzi i nic z niego nie spada. Ale fakt, na Szrenicy nocą z 70-200 2.8 nie dało się w tym wietrze foty miastu zrobić...

Domyślnie

Velbon wcale nie jest taki zły ja mam do dziś DF-60 (hehehhe) plastik 100% ale działa,
    ale przymierzam się do wymiany po (rok temu mi wystarczył ale jednak coraz bardziej mi brakuje czegoś lub przeszkadza w nim), zastanawiam się nad 3 modelami:
    - Velbon sherpa 600
    - Slik 340 DX
    - Benro Explorer A-197n6 (łamana kolumna) ale cena straszna hehhe droga
    czy ktoś posiada któryś z tych modeli i mógłby mi doradzić ?

Coś już napisał Awatar Adamek13
    Miasto
    Radzymin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Normat Zobacz posta
    Velbon wcale nie jest taki zły ja mam do dziś DF-60 (hehehhe) plastik 100% ale działa,
    zaraz zaraz, nogi są z aluminium statyw za nie wielkie pieniądze, solidnością konstrukcji przewyższa wszelkiego rodzaju plastikową chińszczyznę. Z podpiętym 450D + 70-300 nie ma problemów, chociaż solidnego testu w ciężkich warunkach jeszcze nie miał. Tylko ta głowica...plastikowa i nie za precyzyjna jeśli chce się trafić konkretnym punktem AF w mały obiekt, i trzeba uważać o dokręcaniu zabezpieczenia od położenia poziomego aparatu, bo długi zoom może polecieć do dołu i "stuknąć" w nogi statywu.

Pełne uzależnienie Awatar pank
    Miasto
    wawa

Domyślnie

Widzę że jak niektórym samemu tani statyw szkód nie narobi to nadal będą siebie nawzajem przekonywać jakie to fajne urządzenia. Panowie, sprawca całego zamieszania był statywem klasy Velbona (może nie sherpy) za 150-200 zł. Najsłabszym ogniwem okazała się być głowica, zatrzask nie był w stanie utrzymać ciężaru i aparat po prostu wyrwał szybkozłączkę z głowicy. Jeżeli macie zamiar podpinać do tego coś więcej niż 450 + kit, olejcie wynalazki typu Velbon ciepłym moczem, bo może się okazać że zaoszczędzone na statywie pieniądze trzeba będzie wydać na naprawę sprzętu i nawet jeszcze dołożyć. Nie opłaca się.
    Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Aż mam ochotę do mojej płytki od statywu przykręcić 5kg blok metalu i pokręcić całą konstrukcją w różne strony i zobaczyć co się urwie najpierw

Domyślnie

ok dzięki panowie za odp. ale czekam jeszcze na wypowiedź kogoś na temat tych trzech modeli które zaproponowałem, czy ktoś miał przyjemność na nich pracować, i którą marką warto się zainteresować.
    - Velbon sherpa 600
    - Slik 340 DX
    - Benro Explorer A-197n6
    i czy w tym benro ta łamana kolumna to jest aż tak niezbędna wszyscy z kim nie rozmawiam to mówią abym wziął sobie manfrotto 190XPROb ale narazie mnie nie stać , ale mówią że ma łamaną kolumnę. do czego ta łamana kolumna czy warto z tą kolumną brać ? i tyle płacić ?

Strona 9 z 10 PierwszyPierwszy ... 78910 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów